Vaaay Kitabın Başına Gelenler

"Vaaay Kitabın Başına Gelenler!" Emin Karaca'nın kaleme aldığı Tanzimat döneminden günümüze kadar yasaklanan, toplatılan, yakılan bazen de beraat eden kitapların hikayelerini içinde barındıran bir kitap.
Vaaay Kitabın Başına Gelenler

 “Vaaay Kitabın Başına Gelenler!”, Türkiye’nin 150 yıllık kültür yaşamında, yasak kitapların listesini gün yüzüne çıkartıyor. 

Yazar Emin Karacaİkinci Meşrutiyet’teki yasak kitaplarla başlıyor anlatmaya daha sonrasında Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki yasaklardan bahsediyor özellikle Nâzım Hikmet’in şiir kitaplarından. Kitabın yasaklanma nedeni halkı rejim aleyhine kışkırtmak olarak gösteriliyor. İlerleyen zamanlarda ise yasakların nedenlerinin, halkın ar ve haya duygularını incitmek, “TSK’yı ve Türklüğü tahkir ve tezyif” etmek, Allah’a, dine, peygambere, kutsal kitaba hakaret etmeye kadar uzandığını anlatıyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1975’te yaptığı, okullara yönelik yasak kitap listesinde, Rıfat Ilgaz’ın “Hababam Sınıfı”, Yaşar Kemal’in “İnce Memed”i, Çetin Altan’ın “Mor Defter” ve “Çemberler”, Refik Erduran’ın “Karayar Köprüsü”, Sartre’ın “Duvar”ı, Cevat Fehmi Baştürk’ün “Buzlar Çözülmeden”i, Dickens’ın “Oliver Twist”i, Cengiz Aytmatov’un “Toprak Ana”sı gibi kitaplar bulunurken; Fakir Baykurt’un 5, Orhan Kemal’in ise 7 kitabı yasaklar listesinde yer alıyor. 

Kitabın son bölümünde ise  yasal süreç geçiren kitaplardan seçmelere yer veriliyor. Ayrıca bu bölümde yargılanan ya da para cezası ödeyen yayıncılar, yazarlar, yasaklanan kitaplar liste olarak sıralanıyor. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.