Abdülhamit ve Sherlock Holmes Buluştu

Yervant Odyan'ın 1911 tarihli olağanüstü klasiği, dünyanın en ünlü dedektifi Sherlock Holmes ile dünyanın en ünlü polisiye roman tutkunu Padişah II. Abdülhamid'i yan yana getiriyor.
Abdülhamit ve Sherlock Holmes Buluştu

II. Abdülhamit'in polisiye romanlarına tutkusunun söz konusu olduğu bilinmektedir. Yıllar önce yayımlanmış bir roman olan Abdülhamit ve Sherlock Holmes  Everest yayınlarından çıkarak tekrar kitap severlerle buluştu.

Kitapta iyi bir polisiye romanı okuru olduğu anlaşılan Yervant Odyan'ın güzel bir girişi yer almaktadır. Üç dört kişinin öldürülmesi ile başlayan romanda öldürülen kişilerin kimler tarafından öldürüldüğü belli değildir. Fakat bunların keselerine ve altın saatlerine hiç dokunulmamıştır. Böylece bu ölümlerin hırsızlık için yapılmadığı ortaya çıkar. Bir süre sonra cinayetlerle ilgili bilgi verilmemesi için  gazetelere sansür gelir.  Çünkü öldürülen dört kişi Abdülhamit'in hafiyeleridir. Uzun süre katiller yakalanamaz onun üzerine de Abdülhamit, Londradan Sherlock Holmes’u getirtir.

Dünyadaki bir çok siyasetçi polisiyeye meraklıdır. Abdülhamitte bunlardan biridir. Abdülhamit döneminde Türkiye’de 80 adet polisiye roman çevirisi bulunmaktadır. Fakat polisiye romana çok meraklı olan Abdülhamit'e bu yetmemiştir ve sarayında bulunan tercüme dairesindeki tercümanlardan ek ücret vermesi karşılığında polisiye roman çevirmelerini istemiştir.

Yervant Odyan'ın yazdığı "Abdülhamit ve Sherlock Holmes"u hem polisiye romanı hem de belgesel olarak okumak yerinde olacaktır. 

basindan_yeni__babdulhamid-ve-sherlock-ho_173369_1.jpg

Dil: Türkçe 
Sayfa Sayısı: 925 

Yayınevi: Everest
Basım Yeri ve yılı : İstanbul, 2014

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.