Seri Türk Filmleri |Türk Sinemasının En Başarılı Üçlemelerinden Oluşan 24 Film

Türk sinemasının birbirleriyle bağlantılı sevilerek izlenen üçlemelerini kimimiz biliyoruz, kimimiz ise izlediğimiz filmn üçleme olduğunu bilmiyoruz. İşte Türk sinemasının ünlü üçlemeleri..
Seri Türk Filmleri |Türk Sinemasının En Başarılı Üçlemelerinden Oluşan 24 Film

Türk Sinemasının Baş Yapıt Niteliğindeki Üçleme Filmleri

Kimisi Yeşilçam’dan kimisi modern Türk sinemasından bildiğimiz üçleme filmlerini film meraklıları izlemiştir. Ömer Lütfi Akad, Metin Erksan, Derviş Zaim, Cemal Şan gibi başarılı yönetmenlerin Türk sinemasına kazandırdığı bu filmler, üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin izleyiciler tarafından büyük bir beğeni ile izlenmekte. İşte beğenerek izlediğimiz film üçlemeleri;

Aşk Üçlemesi

Yönetmenliğini Cemal Şan’ın yaptığı üçleme film izleyenler tarafından tam not aldı. Yerli film festivallerinden ödülle dönen Aşk üçlemesinin çok zengin bir oyuncu kadrosu da bulunmaktadır. Üçleme Dilber’in Sekiz Günü, Zeynep’in Sekiz Günü ve Ali’nin Sekiz Günü filmlerinden oluşmakta. 


1. Zeynep’in Sekiz Günü (Kalp) (2007) - IMDb: 5.3

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Kendini dünyadan soyutlayan, hayatına istikrarlı bir rutinle devam eden Zeynep herkes tarafından tuhaf karşılanan birisiydi. İşe giderken her gün aynı kıyafeti giyiyor, attığı adımlar hep aynı hızda kısacası her gün diğer bir günün kocaman bir tekrarından ibaret. Bir gün iş arkadaşlarının ısrarıyla işten sonra bara gitmesiyle tüm hayatı, tüm rutini yerle bir oldu. Barda tanıştığı ve bir anda duygusal bağ kurduğu Ali tüm hayatının değişim noktası oldu. 

Tür: Dram

Yönetmen: Cemal Şan

Oyuncular: Fadik Sevin Atasoy, Mustafa Üstündağ, Arzu Tan Bayraktutan


2. Dilberin Sekiz Günü (Ruh) (2008) - IMDb: 7.1

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Üçlemenin son filmidir. Filmde çocukluk aşkı Ali’nin başkasıyla eveleneceğini duyan Dilber’in kendini ahıra kapatıp gelen ilk kişiyle evlenmeye yemin etmesiyle başlar. Bunu duyan Mehmet isminde topal bir adam köye gelir ve Dilber’i ailesinden ister ve Dilber’i alıp kasabaya yerleşirler. İlk başlarda kocası Mehmet’ten uzak duran Dilber daha sonra ona alışmaya başlar. Aralarındaki bağ tam güçlenmişken bir gece ansızın Ali kapılarını çalar ve olanlar olur. 20. Ankara Film Festivali’nde kendinden söz ettiren film, festivalden 4 ödülle döndü. Ayrıca Bursa İpekyolu Film Festivali’nden de En İyi Erkek oyuncu Ödülü’nü aldı. 

Tür: Dram

Yönetmen: Cemal Şan

Oyuncular: Nesrin Cavadzade, Ahmet Saraçoğlu, Fırat Tanış


3. Ali’nin Sekiz Günü (Akıl) (2009) - IMDb: 6.3

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Ali yaşadığı mahallenin sevilen delikanlısı. İşlettiği bakkallı ve evi arasında rutin bir hayatı vardır. Öğretmen Zeynep’in mahalleye taşınması ve ona aşık olmasıyla hayatı değişmeye başlar. Fakat Zeynep başkasına aşıktır. Ali’nin Zeynep’e duyduğu aşk ve yaşadığı tuhaf olaylar onu çok fazla yıpratmaya başladı. 

Tür: Dram

Yönetmen: Cemal Şan

Oyuncular: Ufuk Bayraktar, Uğur Polat, Begüm Birgören


Yusuf Üçlemesi

Başarılı yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun hem senaristliğini hem de yönetmenliğini yaptığı Yumurta, Süt ve Bal filmlerinden oluşuyor. Üç filmle de yerli ve yabancı film festivallerinde kendinden bahsettiren usta yönetmen, filmlerde başarılı oyunculara yer veriyor. 


1. Yumurta (2007) - IMDb: 6.6

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Üçlemenin ilk filmi olan Yumurta’da annesi vefat eden Yusuf’un yıllardır uğramadığı kasabaya cenaze sebebiyle gelmesiyle başlar. Geldiğinde uzaktan akrabası Ayla ile karşılaşan Yusuf, kendisinden suçluluk duygusu hisseder. Bu duygudan kurtulmak için ise annesinin adağını gerçekleştirmek için Ayla ile birlikte yola çıkar. Fakat bir aksilik nedeniyle geceyi Otel’de geçirmek durumunda kalırlar. O gece aralarında bir bağ oluşmaya başlar. 

Tür: Dram

Yönetmen: Semih Kaplanoğlu

Oyuncular: Nejat İşler, Saadet Işıl Aksoy, Ufuk Bayraktar


2. Süt (2008) - IMDb: 6.6

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

 Üçlemenin ikinci filminde yine ana karakter Yusuf isminde genç bir çocuktur. Arkadaşlarıyla çok yakınlık kuramayan ve şiirler yazmayı seven Yusuf’un hayatın annesinin hayatına giren bir adam ve askerlik muayenesi sonucu askere gidemeyeceğini öğrenmesiyle değişir. Omuzlarında büyük bir baskı hisseden Yusuf değişmek için büyük mücadele verecektir. 

Tür: Dram

Yönetmen: Semih Kaplanoğlu

Oyuncular: Melih Selçuk, Başak Köklükaya, Rıza Akın


3. Bal (2010) - IMDb: 7.2

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Üçlemenin son filmi başarılı yönetmen Semih Kaplanoğlu’na Altın Ayı Ödülü’nü kazandırdı. Film küçük Yusuf’un babası ölmeden önce yaşadıklarını anlatıyor. Karadeniz’in doğal güzellikleriyle süslenen film, Yusuf’un babası Yakup’un bal toplamak için ağaca çıkmasıyla başlıyor.

Tür: Dram

Yönetmen: Semih Kaplanoğlu

Oyuncular: Bora Altaş, Erdal Beşikçioğlu, Tülin Özen


Köy Üçlemesi

Türk sinemasının efsane yönetmenlerinden Metin Erksan’ın Köy üçlemesi şüphesiz Yeşilçam’ın unutulmaz filmleri arasında gösterilen filmlerdendir. Susuz Yaz, Yılanların Öcü ve Kuyu filmlerinden oluşan üçlemede Yeşilçam’ın usta oyuncuları yer almakta. 


1. Yılanların Öcü (1985) - IMDb: 7.6

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Türk Edebiyatı’nın unutulmaz eseri , Fakir Baykurt’un eşsiz eseri Yılanların Öcü’nü senaryolaştırıp beyaz perdeye aktaran Metin Erksan, bu film ile festivallerden ödül ile dönmüştür. Daha sonra Şerif Gören tarafından da sinemaya uyarlanan Yılanların Öcü günümüzde ise televizyon dizisi olmuştur. Filmde evlerinin önüne başka bir evin yapılmasını istemeyen Kara Bayram ve annesi Irazca’nın Haceli ve muhtarla olan mücadelesini anlatır. 

Tür: Dram

Yönetmen: Metin Erksan

Oyuncular: Fikret Hakan, Nurhan Nur, Aliye Rona


2. Susuz Yaz (1974) - IMDb: 7.1

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Necati Cumalı’nın aynı adlı romanında uyarlanan film Türk Sinemasının uluslararası alandaki ilk başarıdır. Metin Erksan Susuz Yaz ile Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü’nü ve Acapulco Film Festivali’nde Altın Maya Ödülü’nü almaya hak kazandı. Film İzmir’de çekilir. Su sıkıntısı çeken bir köyde arazisinden su çıkan Osman suya kendi başına sahip çıkar. Fakat köylüler buna müsaade etmek istemezler. Bunu üzerine çıkan kavgada Osman’ın kardeşi Hasan hapishaneye düşer. Osman bu kez kardeşinin karısı Bahar’a göz koyar. 

Tür: Dram

Yönetmen: Metin Erksan

Oyuncular: Erol Taş, Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan


3. Kuyu (1968) - IMDb: 7.3

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Üçlemenin son filmi olan Kuyu, Kur’an-ı Kerim’den bir ayetle giriş yapar filme. ‘Kadınlara iyilikle davranın’. Film bir gazete haberinden uyarlanmıştır. Yerli festivallerden büyük ilgi gören film, Osman isminde bir adamın çok sevdiği kadın Fatma’yı dağa kaldırmasıyla başlar. Fakat Fatma’nın Osman’da gönlü yoktur. Osman yakayı ele verir ve hapishaneye atılır. Osman amacından vazgeçmez ve hapishaneden çıkar çıkmaz yine Fatma’yı kaçırır ve bu kez kadını ağaca bağlar ve tecavüz eder. İçi Osman’a karşı kinle dolan Fatma, onu kuyuya su almak için indirip üzerine taş ve kaya parçalarını fırlatarak öldürür. Daha sonra da kendini asar. 

Tür: Dram

Yönetmen: Metin Erksan

Oyuncular: Aliye Rona, Ahmet Kostarika, Demir Karahan


Karanlık Üstüne Öyküler

Yeni dönem Türk sinemasının başarılı yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz’un üçlemesi olan Karanlık Üstüne Öyküler’de, Yazgı, İtiraf ve Bekleme Odası isimli filmler yer almaktadır. Yerli ve yabancı festivallerde gösterilen filmler aynı zamanda festivallerden ödüllerle dönmüştür. 


1. Yazgı (2001) - IMDb: 7.6

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Dünya Edebiyatı’nın başarılı romancılarından Albert Camus’nun ünlü eseri Yabancı’dan uyarlanarak çekilen filmde, annesinin ölümü dahil hiçbir şeye tepki vermeyen gümrük memuru Musa’nın hayatı anlatılmaktadır. Üzerine yıkılan cinayetlerden dolayı hapishaneye düşmesine bile tepki göstermeyen Musa’nın suçsuz olduğu geçte olsa anlaşılır. Filmde Musa karakteri, kitaptaki Meursault ile benzerliklere sahiptir. 38. Antalya Film Festivali’nden 4 ayrı dalda ödül alan filmin başrollerinde ise Serdar Orçin ve Zeynep Tokuş yer almaktadır. 

Tür: Dram

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Serdar Orçin, Engin Günaydın, Zeynep Tokuş


2. İtiraf (2001) - IMDb: 7.1

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Film başarılı bir mühendis olan Harun’un karısı tarafından aldatılması ve bunu bildiğini karısına söylememesini konu alıyor. Harun’a yavaş yavaş ağır gelmeye başlayan bu sırrı söyleme aynı geldiğinde ise her zamankinden daha fazla çaresiz hisseder kendini. Film İstanbul  ve Ankara Film festivallerinden ödülle dönmüştür. 

Tür: Dram

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Taner Birsel, Başak Köklükaya


3. Bekleme Odası (2003) - IMDb: 6.5

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Filmin her ne kadar biyografik olduğu düşünülse de aslında değil. Filmde başrolü Zeki Demirkubuz kendisi canlandırmaktadır. Suç ve Ceza isimli dünyaca ünlü romanı filmleştirmek isteyen ünlü yönetmen Ahmet’in Raskolnikov karakterini canlandıracak oyuncuyu aramasını konu alır. Ahmet’in sevgilisi Serap aldatıldığını düşünerek evi terk eder. Asistanı Elif’le birlikte olan Ahmet, en sonunda evine giren hırsızın aradığı oyuncu olduğunu düşünür. Antalya ve İstanbul Film festivallerinden ödülle dönen Bekleme Odası’nın başrollerinde Zeki Demirkubuz, Nilüfer Açıkalın ve Ufuk Bayraktar yer almaktadır.

Tür: Komedi, Romantik

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Zeki Demirkubuz, Nurhayat Kavrak, Nilüfer Açıkalın


Geleneksel Türk Sanatları Üçlemesi

Başarılı yönetmen Derviş Zaim’in geleneksel Türk sanatlarının sinemayla olan ilişkisini anlattığı üçlemede hat, gölge ve minyatür sanatlarının üzerinde durulmuştur. Festivallerde büyük beğeni ile izlenen üçlemenin her filmi gösterildiği festivalden ödülle dönmüştür. 


1. Cenneti Beklerken (2006) - IMDb: 6.7

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Üçlemenin ilk filminde geleneksel Türk sanatlarından minyatürün  üzerinde durulmuştur. Film Osmanlı zamanında Eflatun isimli minyatür ustasının hikayesi anlatılır. Filmde karısı ve çocuklarını kaybeden Eflatun imparatorluk tarafından portre çizmesi için görevlendirilir. Osmanlı hanedanlığından olduğunu iddia eden Danyal ve oğlu yakalanıp Anadolu’da bir yerde hapsedilmiştir. Eflatun’un görevi ise Anadolu’ya gidip Danyal’ın portresini çizmektir. Film Altın Koza, Ankara ve Altın Portakal Film festivallerinden pek çok dalda ödülle dönmüştür.

Tür: Dram

Yönetmen: Derviş Zaim

Oyuncular: Altan Erkekli, Numan Acar, Ahmet Mümtaz Taylan


2. Nokta (2008) - IMDb: 6.7

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

 Konya’da çekilen filmde üçlemenin ikinci filmidir. Nokta’da ise film hat sanatıyla buluşur. Ahmet samimi arkadaşlarından biriyle birlikte tarihi değeri olan bir Kur’an-ı Kerim’in çalınmasına neden olur. Film bu nedenle büyük vicdan azabı çeken Ahmet’in ruhunu rahatlatmak için yaptıklarını anlatır.

Tür: Dram

Yönetmen: Derviş Zaim

Oyuncular: Settar Tanrıöğen, Hikmet Karagöz, Mehmet Ali Nuroğlu


3. Gölgeler ve Suretler (2010) - IMDb: 7.0

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Üçlemenin son filminde ise gölge sanatından bahsediliyor. Film 1960’ların Kıbrıs’ını anlatıyor. Kıbrıs’ta Rumları ve Türkler arasında başlayan gerilimden dolayı şehre kaçmaya çalışan, babası Karagöz kuklacısı olan bir genç kızın öyküsü anlatılıyor filmde. Ankara Film Festivali’nden tam 7 dalda ödül arak dönen filmin başrollerinde Buğra Gülsoy, Osman Alkaş, Cihan Tarıman ve Hazar Ergüçlü yer almaktadır. 

Tür: Dram

Yönetmen: Derviş Zaim

Oyuncular: Popi Avraam, Osman Alkaş, Hazar Ergüçlü


Göç Üçlemesi

Yeşilçam’ın diğer usta yönetmeni Ömer Lütfi Akad’ın Göç üçlemesi Türkiye’de yer alan göç problemi üzerine filmlerini çekmiştir. Üçleme Gelin, Düğün ve Diyet isimli üç filmden oluşuyor. 


1. Gelin (1973) - IMDb: 7.7

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

 Film Yozgat’tan İstanbul’a göç eden Hacı İlyas ve ailesinin İstanbul’da yaşadıklarını anlatır. Hacı İlyas’ın büyük oğlu Hıdır ticarete atılınca daha fazla para kazanmak ister. Bunu üzerinde karısından ve kardeşi Veli’nin karısından ziynetlerini ister. Karısı razı gelir ama yengesi razı gelmez çünkü oğlu Osman’ın ciddi bir rahatsızlığı vardır. Fakat Hacı İlyas torunu Osman’ın bir türlü hastaneye götürülmesine yanaşmaz. Çocuk bir bayram sabahı fenalaşır ve ölür. Bunu üzerine annesi Meryem evi terk eder ve kendine bir iş bulur hayatını yoluna koymaya çalışır. Fakat Hacı İlyas küçük oğlu Veli’yi dolduruşa getirip karısını öldürmesini söyler. Veli de karısının iş yerine gider fakat onu öldürmez birlikte başka bir yaşam kurarlar. 

Tür: Dram

Yönetmen: Lütfi Ömer Akad

Oyuncular: Hülya Koçyiğit, Ali Şen


2. Düğün (1973) - IMDb: 7.2

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Düğün’de ise göç ve başlık parası konuları işlenmiştir. Şanlıurfa’dan İstanbul’a göç eden bir aile İstanbul’da kızlarını başlık parası karşılığında istemedikleri kişilerle evlendirmek istiyorlar. Fakat Zeliha isimli kız bu duruma isyan edip ailesini karşısına alır ve kardeşlerini istemedikleri kişilerle evlenmekten kurtarır. 

Tür: Dram

Yönetmen: Stephan Streker

Oyuncular: Lina El Arabi, Sébastien Houbani, Babak Karimi


3. Diyet (1974) - IMDb: 7.1

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

 Göç ve başlık parasından sonra bu kez çalışan ve iş veren ilişkilerine değinen Ömer Lütfi Akad filmde, Hasan isimli genç İstanbul’a geldiğinde hemşerisi Bilal’in yanında işe başlar. Bu sırada iş yerinde bazı çalışanlar sendika girerler. Hasan iş yerinde kocası tarafından terk edilen Hacer’le tanışır ve onunla evlenir. Hacer kimseye söylemeden sendikaya girer. Hasan hem ona danışmadığı için hem de Bilal’le aralarının bozulmasından dolayı Hacer’e kızar. 

Tür: Dram

Yönetmen: Lütfi Ömer Akad

Oyuncular: Hülya Koçyiğit, Erol Günaydın, Erol Taş


Taşra Üçlemesi

Türk sinemasının başarısı uluslararası alanda en çok bilinen yönetmeni olan Nuri Bilge Ceylanın Taşra üçlemesinde Kasaba, Uzak ve Mayıs Sıkıntısı isimli filmler yer alıyor. Üç filmde yurt dışında beğenilerek izlenmiştir. 


1. Kasaba (1997) - IMDb: 7.0

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Nuri Bilge Ceylan’ın ilk uzun metraj filmlerinden olan Kasaba, Ceylan’ın uluslararası alanda ismini duyurmasını sağlayan ilk filmidir. Filmde 1970’li yıllarda üç kuşağın bir arada ve doğayla içi içe olan yaşamlarının çocukların gözünden anlatılmasıyla oluşur. Film Berlin Film Festivali’nden ve Cologne Film Festivali’nden ödülle döner. 

Tür: Dram

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Mehmet Emin Toprak, Emin Ceylan, Havva Saglam


2. Mayıs Sıkıntısı (1999) - IMDb: 7.4

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

 Nuri Bilge Ceylan tarafından Anton Çehov’a ithaf edilen film, Muzaffer’in film çekme çabalarını anlatır. Yıllar sonra çocukluğunun geçtiği kasabaya dönen Muzaffer, film çekmek için oyuncu ararken anne ve babasını filminde oynatmaya karar verir. Ve çekimler başlar. Anne ve babasıyla film çekmek o kadar kolay olmayacaktı. Film Antalya Altın Portakal Film Festivali, İstanbul Film Festivali, Buenos Aires Film Festivali, Ankara Uluslararası Film Festivali ve İskenderiye Film Festivali’nden ödülle döndü.

Tür: Dramatik komedi

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Emin Ceylan, Muzaffer Özdemir, Fatma Ceylan


3. Uzak (2002) - IMDb: 7.6

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Film iç sıkıntısı yaşayan Mahmut’la hayallerini gerçekleştirmek için İstanbul’a gelen Yusuf’un hikayesi anlatılıyor. Mahmut her ne kadar Yusuf’tan hoşlanmasa da yanında kalmasına müsaade etti. Nuri Bilge Ceylan’ın ustalık eseri diyebileceğimiz Uzak, Cannes Film Festivali , Altın Portakal Film Festivali, Ankara Film Festivali, Cinemeya Film Festivali gibi bir çok alanda ödülle döndü. 

Tür: Dram

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Muzaffer Özdemir, Mehmet Emin Toprak, Zuhal Gencer Erkaya


Küçük Adam Üçlemesi

Yönetmen Zeki Ökten tarafından çekilen ve çok fazla bilinmeyen üçlemelerden biridir. Üç filminde başrolünde Kemal Sunal yer almaktadır. Filmlerde genel olarak yoksulluk üzerinde durulmuştur.


1. Davacı (1987) - IMDb: 7.2

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Filmde aralarında yaşanan ufak bir tartışma nedeniyle birbirlerine dava açarlar. Atıkları bu dava ise tam 7 yıl sürer. Filmde yargı sistemine yapılan eleştiriler yer alıyor. Aynı zamanda karakterlerin içerisinde bulundukları ekonomik durumlar da gözlenebiliyor. 

Tür: Dramatik komedi

Yönetmen: Zeki Ökten

Oyuncular: Kemal Sunal, Savaş Yurttaş, Serra Yılmaz


2. Yoksul (1986) - IMDb: 7.3

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Filmde çaycılık yaparak geçimini sağlayan Yoksul isminde bir gencin handaki esnafla ve kız arkadaşı Leyla ile ilişkisini anlatmaktadır. Leyla sürekli Yoksul’dan bir şeyler ister. En sonunda Yoksul’da çok fazla para alıp kayıplara karışır. Yoksul daha sonra çay ocağını satın alır ve handan bir esnafla ortak olur. 

Tür: Dram, Komedi

Yönetmen: Zeki Ökten

Oyuncular: Kemal Sunal, Yaman Okay, Kerem Yılmazer


3. Düttürü Dünya (1988) - IMDb: 7.4

Seri Türk Filmleri ve Üçlemeleri

Ankara’da geçimini klarnet çalarak sağlayan Mehmet gecekondu semtinde yaşamaktadır. Yaşadıkları Ev kayınbiraderine aittir ve ev bir müteahhide verilmiştir. Mehmet hem işe gider hem de yeni bir ev aramaya başlar. En büyük umudu ise yaptığı bestelerden albüm çıkarmaktır. 

Tür: Dram, Komedi

Yönetmen: Zeki Ökten

Oyuncular: Kemal Sunal, Ayberk Çölok, Cezmi Baskın

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.