Tırnak Batması Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Toplumumuzda sık karşılaşılan problemlerden biri olan tırnak batmasının nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve ameliyatını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Tırnak Batması Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Tırnağın uzamasını sağlayan tırnak yatağının herhangi bir nedene bağlı olarak bozulması durumunda oluşan tırnak batması, evde de tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Ancak ilerlemesi durumunda kangrene dahi neden olabilir. Bu yüzden içeriğimizde tırnak batması hakkında bilinmesi gereken her şeyi bir araya getirdik.

İşte tırnak batması hakkında bilinmesi gerekenler...

Tırnak Batması

Tırnak Batması

Tırnak batması, el ve ayak tırnaklarında sık rastlanılan bir durumdur. Tırnağın keskin tarafının tırnağın sonundaki ya da yanındaki deriye gömülmesi sonucunda tırnak batması meydana gelir. Oldukça ağrılı ve acı veren bir durum olan tırnak batması aynı zamanda iltihaba neden olur. İltihaplı tırnak batması tedavi edilmemesi durumunda ilerleyebilir ve cerrahi müdahale gerekebilir.

Tırnak batması gençlerde ve yetişkin bireylerde yaygın olarak görülen problemlerden biridir. Kadınlara kıyasla erkeklerde daha sık görülen tırnak batması, genellikle 20-30 yaş aralığında görülür. Tırnak batması el tırnaklarında meydana gelebileceği gibi çoğu zaman ayak baş parmağında görülmektedir. Diğer tırnaklarda ise nadir olarak oluşmaktadır.

Tırnak Batması Neden Olur?

Tırnak Batması

Tırnak batmasının oluşmasının altında birkaç neden rol oynamaktadır. Ayağın aşırı terlemesi, tırnakta travma ve darbe yaşanması, çok dar ve sıkı ayakkabı giyilmesi, tırnak mantarı, tırnakta meydana gelen enfeksiyon, tırnakların derinden ve sivri kesilmesi, uzun süre topuklu ayakkabı giyilmesi, uzun süre sivri burun ayakkabı giyilmesi, genetik yatkınlık ve yanlış pedikür yapılması bu nedenlerden en çok karşılaşılanlarıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden tırnak batması ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple yukarıdaki nedenlerden birisi sizde varsa tırnak batmasının nedeni bu olabilir. Bu nedeni hayatınızdan çıkarttığınız takdirde bir daha bu problemle karşılaşmazsınız.

Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?

Tırnak Batması

Tırnak batması çok az ama anlaşılır belirtilere sahiptir. Tırnağın bir ya da iki yanında ağrı ve hassasiyet, ayak tırnağınızın etrafında kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon oluşumu bu rahatsızlığın semptomlarıdır. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız tırnak batması rahatsızlığına sahipsiniz demektir.

Tırnak batmasının ilk evrelerinde tırnak ucunda acı hissiyle birlikte kızarıklık ve şişlik görülür. Bu evrede iltihaplanma söz konusu değildir. Tırnakta acının yanı sıra sıcaklık hissedilir. Tırnak batmasının ileri evrelerinde ise tırnağın keskin tarafında fazladan dokulaşma ve deri kaplaması görülür.

Tırnağın sivri ucunun deriye baskı uygulaması nedeniyle iltihap oluşumu başlar. Ancak bu iltihaplanma her zaman için enfeksiyon olarak kabul edilmez. Oluşan iltihap, tırnağın deriye uyguladığı baskı sonucunda deri formunda meydana gelen bozulmaya karşılık vücudun verdiği tepki olabilir.

Tırnak Batmasından Nasıl Korunur?

Tırnak Batması

Tırnak batmasından korunmak için bazı önerilere uymanız gerekiyor. Tırnağınızı sivri yerine düz bir şekilde kesmek ve törpülemek, uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giymemek, çok dar ve rahatsız ayakkabı kullanımından kaçınmak, darbelerden korunmak, bitki yağları içeren kremlerle düzenli olarak nemlendirmek, ayağınızı kuru ve temiz tutmaya özen göstermek bu yöntemler arasından en öne çıkanlarıdır.

Saymış olduğumuz önerileri uyguladığınız takdirde tırnak batması oluşumlarından korunabilirsiniz. Bu yöntemler o an yaşadığınız tırnak batmalarına karşı çok fazla etki etmese de bir daha oluşmalarını önleyecektir.

Tırnak Batması Tedavisi Nasıldır?

Tırnak Batması

Tırnak batması problemiyle karşılaşılması durumunda öncelikle pedikür salonlarına başvurulsa da bu durum yalnızca geçici çözüm sağlamaktadır. Bu nedenle ileride daha büyük sorunlarla karşılaşmamak adına medikal ayak sağlığı bakım merkezlerine başvurulmalıdır.

Tırnak batması problemi karşısında en çok tercih edilen tedavi yöntemi “3TO tel yöntemi”'dir. Ayak sağlığı bakım merkezlerinde uzmanlar tarafından uygulanan bu yöntem ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilir.

Bu yöntem ile yatağı bozulmuş ve yan kısımlardan ete gömülmüş olan tırnak, özel titanyum tellerle askıya alınır ve ortadan sıkıştırılarak yukarı kaldırılır. Askıya alınan tırnağın büyümesi sürekli olarak kontrol edilir ve düzenli periyotlarla tel değiştirilir. Bu sayede tırnak batması problemi ortadan kaldırılır.

Tırnak Batması Ameliyatı

Tırnak Batması

İhmal edilmiş ve ilerlemiş tırnak batmalarına cerrahi müdahale gerekebilir. Enfeksiyon oluşmuş vakalarda röntgen ile iltihabın yayılma derecesi belirlenir. Bu sayede iltihabın kemiğe gelip gelmediğine bakılır. Ayrıca tetenoz aşınız üzerinden 5 yıl geçmiş ise aşınız yenilenir.

Lokal anestezi altında yapılan ameliyatta ilk olarak tırnağın üst kısmında oluşan doku temizlenir. Daha sonra tırnak batmasının tekrarlamasını önlemek adına kimyasal ilaçlar yardımıyla bölgedeki bazı hücreler öldürülür. Operasyon sonrasında ise bölge düzenli olarak kontrol edilir ve pansuman yapılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Düz Tabanlık Nedir ve Neden Olur?Çukur Ayak Belirtileri ve Tedavisi
Ayak Bileği Neden Sürekli Çıtlar?Sever Hastalığı Nedir?
Aşil Tendiniti Nedir?Çekiç Parmak Nedenleri ve Tedavisi

Tırnak batması evde nasıl tedavi edilir?

Tırnak batmasını evde tedavi etmek için yarım çay bardağı elma sirkesini bir kova ılık suya koyun. Daha sonra günde 20 dakika boyunca tırnak batması olan ayağınızı suda bekletin. Son olarak ise ayaklarınızı ılık suyla yıkayarak kurulayın. Ayrıca ev içerisinde rahat çoraplar giymek de tırnak batmasını tedavi edecektir.

Tırnak batmasına ne iyi gelir?

Tırnak batmasına tuzlu su iyi gelmektedir. Tırnaklarda enfeksiyon oluşmasını engelleyen tuzlu su, tırnağı yumuşatıcı bir etki bırakmaktadır. Bu sayede hem ağrı hissi azalır hem de tırnağın yavaş yavaş batması ortadan kaldırılır.

Tırnak batması kendi kendine geçer mi?

Tırnak batması kendiliğinden geçebilecek bir problemdir. Ancak belli şartlara uymanız gerekiyor. Bu dönemde rahat ayakkabı ve çorapların giyilmesi büyük önem taşıyor. Bunun yanında tırnağınızı yumuşatacak şeylerden de yardım almalısınız.

Ete batan tırnak nasıl çıkarılır?

Ete batan tırnağınızı yumuşatmanız gerekiyor. Ayaklarınızı sık sık sıcak su ve yumuşatıcı şampuanla bekletmelisiniz. Bu sayede tırnağınızın yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra bir tırnak törpüsünün sivri kısmıyla yavaş bir şekilde batık tırnağı çıkarabilirsiniz.

Tırnak batması kangrene yol açar mı?

Tırnak batmasının ilerleyerek kangren oluşumuna sebebiyet verebileceği doğrudur. Nadiren de olsa tırnak batması kaynaklı ortaya çıkan enfeksiyon sonucunda kangren oluşabilmektedir. Kangrenin de tek tedavi yöntemi ameliyattır.

Tırnak batması ne kadar sürede iyileşir?

Tırnak batmasının ne zaman geçeceği kullanılan tedavi yöntemine göre değişmektedir. En kısa süreye sahip olan tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyat sonrasında çoğu kişi 3-7 gün içerisinde iyileşmektedir. Ancak herkesin iyileşme süresinin birbirinden farklı olabileceğini hatırlatalım.

Tırnak batması kremle geçer mi?

Tırnak batmasını geçirme yöntemlerinden birisi de antibiyotikli kremlerdir. Antibiyotikli kremleri kullanarak ve üzerini bandajla sararak tırnak batmasını kısa sürede tedavi edebilirsiniz.

Tırnak batması için hangi bölüme gidilir?

Tırnak batması problemiyle karşılaşmanız durumunda bir an öncede Ortopedi bölümündeki uzmanlara görünmelisiniz. Alanında uzman Ortopedi doktorları kısa süre içerisinde rahatsızlığı tedavi edecektir. Eğer Ortopedi bölümüne yakın zamanda gidemiyorsanız Genel Cerrahi bölümündeki doktorlara da görünebilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.