Ayak Bileğinin Çıtlaması Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Çoğu kişide meydana gelen ayak bileğinin sürekli olarak kütlemesinin nedenlerini, durdurma yollarını ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Ayak Bileğinin Çıtlaması Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Çoğu zaman zararsız olan ve sürekli olarak yaşanan ayak bileğinde çıtlama, bazı durumlarda farklı hastalıkların habercisi olabiliyor. Bu yüzden içeriğimizde ayak bileği çıtlaması hakkında bilinmesi gereken her şeye yer verdik.

İşte ayak bileğinde çıtlama hakkında her şey....

Ayak Bileğinde Çıtlama

Ayak Bileğinin Çıtlaması

Ayak kas, eklem ve tendondan meydana gelir. Gün boyunca üzerinde durduğumuz ve vücudumuzun tüm ağırlığını çeken ayaklarımızdan, çoğu kez belli bölgeye yükün fazla binmesinden dolayı çıtlama sesi gelir.

Yolda yürürken ve eğilip kalkarken bileklerde meydana gelen çıtlama sesi, kimi zaman problem yaşatmazken kimi zaman da ağrı ve acı hissi vermektedir. Ancak bu çıtlamanın çoğu zaman bize herhangi bir zararı yoktur.

Ayak Bileğinde Çıtlama Neden Olur?

Ayak Bileğinin Çıtlaması

Ayak bileğinin çıtlaması çoğu zaman eklem ve tendonların gerilmesinden dolayı meydana gelir. Bunun dışında bazı nedenler yüzünden de karşımıza çıkmaktadır. Eklemlerin pürüzlü olması, romatizma hastalığı, ayaklara fazla miktarda yük binmesi, ani ve dengesiz hareketler bu nedenlerdendir.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenlere sahip olan kişilerde ayak bileğinde çıtlama daha çok karşımıza çıkmaktadır. Herhangi bir zararı olmayan çıtlamanın aşırı ve acılı olması durumunda ise doktora danışmanızı öneririz.

Ayak Bileği Çıtlamasını Engellemek İçin Öneriler

Ayak Bileğinin Çıtlaması

Ayak bileklerinde yaşanan eklemlerden kaynaklı çıtlama sesinin önlemek ve eklemleri güçlendirmek için bazı egzersizler gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için ilk olarak evinizde ya da yakınınızda bulunan bir eşyanın üzerine bacağınızı koyup yukarı doğru kaldırın. Bu hareketi yaptığınız sırada ayaklarınızı kendinize doğru çekin. Aynı şeyi diğer bacağınız için de tekrarlayın.

Bir başka hareket ise yüz üstü yatıp dizlerinizi arkaya doğru bükmek olacaktır. Bu hareket sayesinde de eklemleriniz güçlenecektir. Son olarak ise bir duvarın karşısına, aranızda bir adam kalacak şekilde geçin ve dizlerinizi 90 derecelik bir açı ile havaya kaldırın. Sonrasında diğer ayağınızın üzerine yavaşça çökmeye başlayın. Bu hareketi her iki ayak için de uygulayın.

Hafif ısınma hareketleri yaparak bu işlemlere başlayın. Isınmadan yapılacak her hareket sağlığınız açısından sıkıntı yaratabilir. Konu hakkında en sağlam bilgiyi ve desteği doktorunuzdan almayı önemle rica ederiz.

Ayak Bileği Çıtlamasının Tedavisi

Ayak Bileğinin Çıtlaması

Ayak bileklerinin çıtlaması kimi zaman herhangi bir problem yaratmazken kimi zaman da ağrı ve acı oluşmasına sebebiyet verir. Bu ağrı ve acılar şiddetli ise eklem rahatsızlığı belirtisi olduğundan şüphelenilmelidir.

Çıtlamalar, zamanla eklem bölgelerinde kilitlenme ve hareket kısıtlığına sebep olabilir. Bu nedenle ağrı ve acı hissetseniz de hissetmesiniz de uzman bir doktora görünmeniz en doğrusu olur. Doktorunuz bu rahatsızlığın altında yatan nedenlere göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Düz Tabanlık Nedir ve Neden Olur?Çukur Ayak Belirtileri ve Tedavisi
Çekiç Parmak Belirtileri ve TedavisiTırnak Batması Neden Olur?
Sever Hastalığı Nedir?Aşil Tendiniti Nedenleri ve Tedavisi

Bilek kütlemesi sebepleri nelerdir?

Diz, bilek ve boyun gibi bölgelerde meydana gelen çıtlamalar çoğunlukla romatizma ile alakalıdır. Ayrıca bazı durumlarda tendonların içe ya da dışa doğru hareketleri sonucunda da bu bölgelerden çıtlama sesleri gelebilmektedir.

Ayak bileğinin çıtlaması ne anlama gelir?

Halk arasında ayak bileği çıtlaması olarak bilinen crepitasyon, eklem içindeki sıvının eklem açıklıklarına ilerlediğinde sıkışıp patlamasına denmektedir. Herhangi bir zararı olmayan ayak bileği çıtlaması, bazı durumlarda eklem sendromlarının belirtisi olabilmektedir. Bu yüzden aşırı olduğu zamanlarda doktora görünmenizi öneririz.

Yürürken bacak çıtlaması neden olur?

Yürürken bacaktan çıtlama sesi geliyorsa bu durum dizinizde oluşmaktadır. Sert ya da tutuk bir eklem hareket ettirildiğinde kemikler arasındaki boşluk genişlemektedir. Eklem sıvısı da bu boşluğa doğru ilerlemektedir. Bazı durumlarda eklem sıvısı içerisinde küçük gaz kabarcıkları bulunur. Dizinizi büktüğünüz zaman bu kabarcıkların bir kısmı patlar. Buna da çıtlama denmektedir.

Ayak bileğinde kireçlenme olur mu?

Ayak bileğinde bulunan eklemler, diz ve kalçaya göre 10 kat daha kuvvetlidir. Bu yüzden de diz ve kalça kireçlenmesine oranla daha az görülür. Ancak yine de ayak bileklerinde kireçlenme oluşmaktadır.

Ayak bileğindeki kireçlenme nasıl geçer?

Ayak bileğindeki kireçlenmeyi geçirmek için birçok yöntemi kullanabilirsiniz. Bu yöntemler fizik tedavi, egzersiz, baston kullanma, kilo kontrolü, besin takviyeleri, eklem içi ilaç kullanma, ayak bilek ortezi ile dinlenme, yumuşak ve ortopedik ayakkabı kullanmadır.

Ayak bileği kireçlenmesi nasıl anlaşılır?

Ayak bileğinin kireçlenmesi durumunda birkaç durumla karşılaşırız. Bunlar hareket kısıtlılığı, şişlik, sertlik, yürümede güçlük ve yoğun ağrı hissidir. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız ayak bileği kireçlenmesi yaşıyor olabilirsiniz.

Ayak çıtlatmak zararlı mı?

Yapılan araştırmalara göre çıtlatmaların herhangi bir zararı yoktur. Sadece çevrenizdeki insanlar için ortaya çıkan ses rahatsız edici olabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
22 Yorum