Çekiç Parmak Nedir? Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Parmaklarda şekil bozukluğuna sebebiyet veren çekiç parmağın nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve ameliyatını içeriğimizde detaylıca inceledik.
Çekiç Parmak Nedir? Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle ayak baş parmağında karşımıza çıkan çekiç parmak, gençlerde ve sporcularda sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Bu içeriğimizde çekiç parmak hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsedeceğiz. Yazımızda çekiç parmak nedir, neden olur, nasıl geçer, ne iyi gelir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır ve hangi egzersizler önerilir gibi soruları cevaplayacağız.

İşte çekiç parmak hakkında her şey...

Çekiç Parmak Nedir?

Çekiç Parmak

Çekiç parmak, ayak ve el parmaklarında meydana gelen şekil bozukluğudur. Çekiç parmak deformitesi genellikle ayağın ikinci, üçüncü veya dördüncü parmağında meydana gelir. Ağrılı bir rahatsızlık olan çekiç parmak, basit önlemlerle kontrol altına alınabileceği gibi cerrahi müdahale de uygulanabilir.

Tedavi edilmeyen çekiç parmak, zaman içerisinde işlevini yerine getiremez. Parmak uçlarının aşırı derecede hasar görmesi sonucunda meydana gelen çekiç parmak vakası, bir parmağın uç kısmının bükülü kalmasına sebebiyet verir. Ayak veya el parmağı kıvrılır ve aşırı şekilde ağrıya sebep olur.

Çekiç Parmak Neden Olur?

Çekiç Parmak

Çekiç ayak vakalarının başlıca nedeni dar ayakkabı kullanımıdır. Ayağa uymayan, dar ve küçük ayakkabı kullanımına durumunda parmak uçları sürekli olarak darbeye maruz kalır. Bu darbe sonucunda da parmağın düzeltilmesini sağlayan tendon hasar görür. Bu da çekiç parmağın oluşmasına neden olur

Çekiç parmak oluşumunda pek çok unsur rol oynamaktadır. Yaş faktörü, romatizmal hastalıklar, baş parmak çıkıntısı, romatoid, artrit kişinin anatomik yapısındaki sorunlar, basma kusurları, ayak kavisinin yüksek olması, baş parmak çıkıntısı ve yaşlılığa bağlı eklem şeklinin bozulması gibi durumlar çekiç parmak oluşumunu tetikleyebilir.

Çekiç Parmak Belirtileri Nelerdir?

Çekiç Parmak

Çekiç parmak rahatsızlığının en büyük belirtisi rahatsızlığın meydana geldiği parmağın hep bükük bir şekilde kalmasıdır. Bu parmağın üst kısmı sürekli olarak ayakkabıya sürtünmektedir. Bu sebeple de ağrılı nasır oluşumu gerçekleşir.

Bir süre sonra sürtünen bu parmak eğrileşmeye başlar ve bükük bir yapıya bürünür. Bu büküklükle beraber şiddetli ağrılar oluşmaya başlar. Özellikle topuklu veya sivri burunlu ayakkabı giyilmesi durumunda şikayetler daha çok artar.

Çekiç Parmak Tedavisi

Çekiç Parmak

Çekiç parmak tedavisinde en önemli unsur parmak şeklinin ne derecede deformasyona uğradığıdır. Erken evrede fark edilmiş ve parmakta çok fazla şekil bozukluğu oluşmamış ise parmak üzerine takılan atel ile hastalık kontrol altına alınır. Atel kullanımı sayesinde sorunlu parmağın ayakkabı içerisinde sürtünmesi engellenir. Ancak bu süreçte hastanın yumuşak, esnek ve ön kısmı yuvarlak ayakkabıları tercih etmesi önerilir.

İlerlemiş çekiç parmak vakalarında hastanın yumuşak ve dikişleri yukarı doğru olan özel ayakkabıları kullanmaları önerilir. Genellikle başka bir hastalığa bağlı olarak oluşan çekiç parmak tedavisinde öncelikle altta yatan hastalık tedavi edilmelidir.

İleri evredeki çekiç parmak tedavisinde cerrahi müdahale uygulanır. Çekiç parmak ameliyatında kemikler kesilir ve parmağın içine gönderilen bir atel yardımıyla bükülmenin düzeltilmesi sağlanır. Ayrıca parmağın yumuşak dokuları ile kemiğin bu pozisyona alışması amaçlanır. Ameliyat sonrasında yaklaşık 6 hafta boyunca hasta kontrol atında tutulur ve röntgen sonuçlarına göre atel çıkarılır.

Çekiç Parmak Egzersizleri

Çekiç Parmak

Çekiç parmak egzersizleri, bu hastalığın tedavisi sırasında en çok önem verilmesi gereken unsurların başında gelmektedir. Öyle ki, bu hastalık ne kadar ilaç kullanılırsa kullanılsın egzersiz olmadan genel olarak çok fazla etki göstermemektedir.

Çekiç parmak egzersizleri arasında ise en önemli egzersiz yere eğilirken parmak uçlarında eğilmektir. Bunun yanı sıra sabit dururken ya da ayaklarınızı uzatmış televizyon izlerken, ayak parmaklarınızla yerdeki bazı küçük cisimleri almaya çalışabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Düz Tabanlık Nedir ve Neden Olur?Çukur Ayak Belirtileri ve Tedavisi
Ayak Bileği Neden Sürekli Çıtlar?Tırnak Batması Neden Olur?
Sever Hastalığı Nedir?Aşil Tendiniti Nedenleri ve Tedavisi

Çekiç parmak düzelir mi?

Çekiç parmağın ilk aşamalarında uygulayacağınız basit yöntemler sayesinde deforme olmuş parmağı düzeltebilirsiniz. Ancak önlem alınmadığı takdirde ilerleyen aşamalarda şekil bozukluğu kalıcı hale gelir. Bunun sonucunda bu rahatsızlığı tedavi etmenin tek çözüm yöntemi ameliyat olur.

Çekiç parmak ne kadar sürede iyileşir?

Çekiç parmak problemi doktorun uygulayacağı immobilizasyon sonrasında en yüksek kuvvetine ulaşması ortalama olarak 3-4 hafta arasında sürmektedir. Bu süre sonunda çekiç parmak probleminden kurtulabilirsiniz.

Çekiç parmak tedavisi için hangi bölüme gidilir?

Çekiç parmak rahatsızlığını tedavi etmek için Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gitmeniz gerekiyor. Bu bölümlerdeki alanında uzman doktorlar gerekli tedaviyi en hızlı şekilde uygulayacaktır.

Çekiç parmak olmasının sebepleri nelerdir?

Çekiç parmak el ya da ayağın uç kısmından darbe gelmesi sonucunda oluşmaktadır. Bu darbe sonrasında parmak sırtındaki parmağın düzeltilmesini sağlayan tendon hasar görür. Bu yüzden de çekiç parmak dediğimiz rahatsızlık ortaya çıkar.

Çekiç parmak geçer mi?

Çekiç parmak problemi başlangıç aşamasında düzeltilebilir yapıdadırlar. Bazı basit önlemleri alarak problemi ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak gerekli tedavi yapılmazsa sabitleşirler ve tek çözüm yöntemi ameliyat olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum