Tetik Parmak Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Modern hayatın getirdiği sorunlardan birisi olan tetik parmak hastalığının nedenlerini, egzersizlerini, tedavisini ve ameliyatını yazımızda bulabilirsiniz.
Tetik Parmak Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Erkeklere oranla kadınlarda daha yaygın olan tetik parmak hastalığı, özellikle çiftçiler, sanayi çalışanları, müzisyenler gibi parmak ve başparmak hareketlerini çok fazla kullanan kişilerde görülmektedir. Bu içeriğimizde tetik parmak hastalığı nedir, neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer ve nasıl tedavi edilir gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte tetik parmak hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler

Tetik Parmak Nedir?

Tetik Parmak

Parmakların hareketi esnasında yaşanan sızılı veya ağrılı takılma, parmağın düzleşmemesi ve kasılması tetik parmak hastalığı olarak nitelendirilir. Tıp literatüründe Stenozan Tenosinovit olarak geçen bu rahatsızlık parmaktaki tendon ve pulleylerde oluşan düzensizlik nedeniyle meydana gelir.

Bu rahatsızlık halk arasında parmak kitlenmesi olarak da bilinir. Genelde herkesin başına gelebilecek tetik parmak özellikle 40 yaş üstü bayanlarda daha sık görülür. Hastalık tedavi edilmez veya tedavi aksatılırsa tendon kopmasına neden olabilir.

Tetik Parmak Neden Olur?

Tetik Parmak

Tetik parmak hastalığı herhangi bir darbe veya yaralanma gibi durumlarda kendini göstermez. Bu hastalığın oluşumunda en önemli unsur parmağın aşırı kullanılması, sürekli tekrarlayan zorlayıcı hareketler ve parmağa aşırı güç uygulanmasıdır.

Bu sebepleri göz önünde bulunduran uzmanlar gelişen teknoloji ile birlikte günde üç saatten fazla akıllı telefon kullanımında el tendonunun aşırı kullanılmasından kaynaklı sıkışmalara ve parmak kilitlenmelerine yol açtığını belirtmektedir.

Tetik Parmak Belirtileri Nelerdir?

Tetik Parmak

Tetik parmak hastalığının en önemli belirtisi isminden de anlaşılacağı üzere parmakların hareket esnasında takılmasıdır. Genelde sabahları parmakta takılmalar başlar. Bir süre sonra ise bu takılmalar gün içine yayılır ve daha belirgin hale gelirler.

Bunun yanı sıra tetik parmak hastalığının birkaç belirtisi daha vardır. Hareket sırasında ve sonrasında oluşan ağrı, avuç içinde oluşan şişlik ve parmağın çıkıp tekrar oturması hissi de hastalığın diğer belirtileri arasındadır.

Tetik Parmak Hastalığından Korunmak için Yapılması Gerekenler

Tetik Parmak

Tetik parmak hastalığından korunmak için hayatınızda bazı değişiklikleri yapmanız gerekiyor. Bunlar parmakların gün içinde dinlendirilmesi, günde 3 saatten fazla akıllı telefon kullanılmaması, klavyeyi aşırı ve hızlı kullanmamak, ağrı hissedildiğinde erken müdahale etmek ve akıllı telefonu mümkün olduğunda iki elle kullanmaktır.

Yukarıda saymış olduğumuz yöntemleri izlediğiniz takdirde tetik parmak hastalığından kurtulabilirsiniz. Ayrıca bu yöntemleri hayatınıza entegre etmeniz durumunda birçok parmak hastalığını engelleyebileceğinizi söyleyelim.

Tetik Parmak Tedavisi

Tetik Parmak

Tetik parmak rahatsızlığının tedavisinde ilk olarak bölgenin hareket ettirilmemesi ve atel adı verilen gereçle parmakların hareketsiz kalmasının desteklenmesi tercih edilir. Bu yöntem hastalığın ilk safhalarında etkilidir fakat bazı ileri düzeydeki rahatsızlıklarda sonuç vermemektedir.

Kortizonlu iğne yönteminin tetik parmak rahatsızlığında yaşanan sorunların ortadan kalkmasında etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu yüzden ağrı ve takılma olan bölgeye kortizonlu iğne uygulanır. Ayrıca uzmanlar kortizonlu iğne tedavisinin hamile ve emziren annelere de güvenle uygulanabileceğini belirtmektedir.

Tetik Parmak Ameliyatı

Tetik Parmak

Yukarıdaki tedavi yöntemlerinin sonuç vermediği durumlarda geriye tek seçenek olarak cerrahi müdahale kalır. Operasyon, lokal anestezi ile avuç içinde açılan küçük bir kesiden girilerek yapılır. Tendonun hareketi esnasında takıldığı tünel genişletilir.

Gerçekleşen küçük operasyon sonrasında hastalar hemen parmaklarını oynatabilirler. Fakat cerrahi müdahale sonrasında yara bölgesinde sertlikler oluşabilir. Bu sertlik herhangi bir korkuya neden olmamalıdır. Hastanın kendisinin yapacağı veya bir yakından rica edeceği hafif masajlarla düzelir.

Ameliyat sonrası genelde operasyon geçiren parmakta tekrar aynı sorunun yaşandığı görülmemektedir. Ancak bir parmakta tetik parmak rahatsızlığına rastlandığı için diğer parmaklarda da bu rahatsızlığın görülme ihtimali yüksektir.

Ameliyatsız Tetik Parmak Geçirme Yöntemleri

Tetik parmak hastalığının çok fazla ilerlemediği durumlarda ameliyata gerek duyulmayabilir. Hastalığı geçirmek için ise atel kullanımı, soğuk kompres, dinlendirme, masaj ve Aloe vera bakımı yöntemleri kullanılabilir.

1. Atel Kullanımı

Tetik Parmak

Parmağınızı sabit tutmak ve dış darbelerden muhafaza etmek için eczanelerden satın alabileceğiniz, parmak boyunda 2 adet plastik veya ahşap çıtayı, parmağınızın üst ve alt kısmına denk gelecek şekilde bir ip yardımı ile sabitleyebilirsiniz.

Bu yöntem sayesinde parmağınızın hareketini kısıtlayarak dinlenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca dış darbelerden kurumak ve düz durmasını sağlayarak kan akışını kolaylaştıracaksınız. Dikkat etmeniz gereken tek şey ateli çok fazla sıkmamak ve gece uyurken çıkarmamaktır.

2. Soğuk Kompres

Tetik Parmak

Gün içerisinde parmaklarınıza uygulayacağınız soğuk kompres de parmaktaki ağrı ve şişliğin azaltılmasında çok etkili bir yöntemdir. Temiz bir beze birkaç buz parçası koyun ve bağlayın. Tetik parmak durumunda olan parmağınızın birleştiği bölgeye tutun. Beş dakika ara vererek uyguladığınızda etkili olacaktır.

3. Dinlendirme

Tetik Parmak

Şayet devamlı parmaklarınızın çalıştırıldığı bir mesleğiniz varsa, ilk yapmanız gereken parmağınızı dinlendirebileceğiniz zaman ve ortamı sağlamaktır. Çalışmadığınız zamanlar parmağınızı olabildiğince kullanmaktan kaçınmalısınız. Çalışırken bile parmaklarınızı sık sık dinlendirmeyi unutmayın.

4. Masaj

Tetik Parmak

Masaj, parmaklarınızın kan dolaşımını açacak ve kaslarınızı gevşetecektir. Bu sayede iyileşme süreciniz hızlanacaktır. 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağına birkaç damla susam yağı, nane yağı veya Hindistan cevizi yağı katın.

Bu karşımı ocak üzerinde ısıtın. Elinizi yakmayacak bir ısıdayken parmağınıza sürün ve diğer parmaklarınızla masaj yapın. Eğer tetik parmağınız, başparmağınız ise diğer elinizle güzelce masaj yapın. Günde 3-4 kez 5 dakika boyunda yapmalısınız.

5. Aloe Vera

Tetik Parmak

Aloe vera, doğal bir iltihap giderici ve kas gevşetici özelliğe sahiptir. İçeriğinde bulunan vitaminler ve amino asitler tahriş olmuş tendonların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Aloe vera yaprağından elde edeceğiniz jeli parmağınıza masaj yaparak sürün. Bu tedavi yöntemini günde 3-4 defa uygulamaya özen gösterin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ganglion Kisti Nedenleri ve TedavisiDupuytren Kontraktürü Nedir?
Karpal Tünel Sendromu Nedenleri ve TedavisiTenisçi Dirseği Neden Olur?

Tetik parmak hastalığı sebepleri nelerdir?

Tetik parmak hastalığı çoğu zaman tekrarlanan bir hareket veya parmakların sürekli olarak zorlayıcı şekilde kullanılmasından dolayı oluşmaktadır. Parmakların bu şekilde aşırı kullanımı yüzünden tendonlar işlevini olması gerektiği gibi yerine getirememektedir. Bu sebeple de tetik parmak hastalığı ortaya çıkmaktadır.

Tetik parmak için ne yapmak lazım?

Tetik parmak hastalığını tedavi etmek için birçok yöntem bulunuyor. Bunlar ağrı kesiciler, enjeksiyonlar, istirahat atelleri ve cerrahi tedavi yöntemleridir. Bu yöntemleri kullanarak tetik parmak hastalığı tedavi edilebilmektedir.

Tetik parmak hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Tetik parmak hastalığı evde uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri sayesinde de geçebilmektedir. Ancak tedavinin kesinlikle yapılması gerektiğini söyleyelim. Tetik parmak tedavi edilmediği takdirde tendon kopması yaşanabilir. Bu da farklı rahatsızlıkların oluşmasına sebebiyet verebilir.

Tetik parmak hastalığı ameliyatsız nasıl geçer?

Tetik parmak hastalığı ameliyatsız da geçebilmektedir. Egzersiz, elin dinlendirilmesi, gece atel kullanımı, ilaç ve steroid enjeksiyonları gibi yöntemler sayesinde bu hastalığı ameliyatsız bir şekilde iyileştirebilirsiniz.

Tetik parmak fizik tedavi ile geçer mi?

Tetik parmak hastalığının tedavisinde fizik tedavi önemli bir yere sahiptir. Bu hastalığın tedavisinde elektrik stimülasyonu, masaj, ısı veya buz kullanımı, germe, ultrason ve eklem hareketi gibi fizik tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.

Tetik parmak tedavisi için hangi doktora gidilir?

Tetik parmak hastalığına sahip olan kişilerin Ortopedi ve Travmatoloji bölümlerine gitmesi gerekiyor. Alanında uzman doktor teşhisi kısa sürede koyarak gerekli tedaviyi olmanızı sağlayacaktır.

Tetik parmak genetik mi?

Tetik parmak hastalığının genetik faktörler yüzünden ortaya çıktığına dair herhangi bir kanıt yoktur. Bu hastalık daha çok iş ve çevresel nedenlerden dolayı oluşmaktadır.

Tetik parmak bir meslek hastalığı mıdır?

Bu rahatsızlık eliyle çok iş yapan kişilerde sıklıkla görülen bir meslek hastalığıdır. Özellikle yoğun ev işi yapan ev hanımlarında bu hastalık çok fazla görülmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.