Dupuytren Kontraktürü Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Etkilediği bölgede hareket kısıtlılığına yol açan duputren kontraktürünün nedenlerini, belirtilerini ve ameliyatını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Dupuytren Kontraktürü Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Genellikle ilerleyen yaşlarda görülen dupuytren kontraktürü, kadınlara kıyasla erkeklerde daha sık oluşmaktadır. Ancak günümüzde bu rahatsızlığın görülme yaşı git gide düşmektedir.

Bu içeriğimizde dupuytren kontraktürü hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda dupuytren kontraktürü nedir, neden olur, nasıl geçer, fizik tedavi yöntemleri nelerdir ve ameliyatı nasıldır gibi soruları cevaplayacağız.

İşte dupuytren kontraktürü hakkında her şey...

Dupuytren Kontraktürü Nedir?

Dupuytren Kontraktürü

Dupuytren kontraktürü adı verilen rahatsızlık deri altındaki fibröz tabakanın kısalması ve kalınlaşması sonucunda yapısının bozulması nedeniyle meydana gelen el deformitesi olarak nitelendirilmektedir.

Genellikle avuç içinde görülen bu rahatsızlık, parmakta bükülme zorluğu oluşmasına neden olur. İlerleyici bir hastalık olan dupuytren kontraktürü, sonraki evrelerde parmağın tamamen hareket kabiliyetini kaybetmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden bir an önce gerekli tedavinin yapılması gerekir.

Dupuytren Kontraktürü Neden Olur?

Dupuytren Kontraktürü

Dupuytren kontraktürünün kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak uzmanlar fasia bölgesinde bulunan biyokimyasal değişikliklerin bu rahatsızlığı ortaya çıkarttığını düşünmektedirler.

Bunun yanında birkaç faktörün daha bu hastalığın oluşmasında etkili olduğu ifade edilmektedir. Bunlar diyabet ve epilepsi hastalıkları, genetik faktörler, yaşlılık, şeker hastalığı ve alkol bağımlılığıdır. Bu durumlara sahip olan kişilerde dupuyren kontraktürü hastalığı daha fazla görülmektedir.

Dupuytren Kontraktürü Belirtileri Nelerdir?

Dupuytren Kontraktürü

Dupuytren kontraktürü hastalığı birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar hareket kısıtlılığı, ağrısız şişlik, el ayasının kubbeleşmesi, parmağını açmada zorlanma, avuç içinde meydana gelen şişlik ve sertliktir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız dupuyren kontraktürü hastalığından şüphelenmelisiniz. Bu durumda bir an önce doktora başvurmak sizin yararınıza olacaktır. Alanında uzman bir doktor gerekli muayene ve tetkikleri yaptıktan sonra tedavi sürecini başlatacaktır.

Dupuytren Kontraktürü Tedavisi Nasıldır?

Dupuytren Kontraktürü

Avuç içinde meydana gelen nodüller hastada hareket kısıtlılığına yol açmıyorsa cerrahi müdahaleye gerek yoktur. İlerlemeyi azaltmak adına uygun hastalarda kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Ancak bu tip tedaviler mutlaka doktor kontrolü altında uygulanmalıdır.

Erken evrede teşhis edilen dupuytren kontraktürü vakalarında egzersiz ve fizik tedavi ile tedaviye başlanır. Tedavideki temel amaç elde bozulmuş olan fonksiyonel kapasiteyi ve deformiteyi düzeltmektir.

Dupuytren Kontraktürü

Lokal steroid enjeksiyonu antiinlamruar etki ile ilerleme yavaşlatılır. Ayrıca el ateli ve splintleri ile parmak kontraktürleri engellenir. Bu sayede hastalığın ilerleme hızı yavaşlatılır hatta durdurulur.

Dupuytren kontraktürü ameliyatı ile büzülmüş dokular çıkarılır. Bazı vakalarda ise vücudun diğer bölgelerinden alınan deri, bu bölgeye nakledilir. Ameliyat sonrasında mutlaka fizik tedavi uygulanmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tetik Parmak Nedenleri ve TedavisiGanglion Kisti Nedir?
Karpal Tünel Sendromu Nedenleri ve TedavisiTenisçi Dirseği Neden Olur?

Dupuytren kontraktürü ne demek?

Bu hastalık parmak eklemlerinin esnek bir pozisyonda sabitlenmesini ifade etmektedir. Bu eklemler kalıcı olarak sabitlenmektedir. Nadir olarak görülen bu rahatsızlık, çoğu zaman el bölgesinde karşımıza çıkmaktadır.

Dupuytren kontraktürü nasıl geçer?

Dupuytren hastalığı ilk zamanlarda fark edildiği takdirde bazı egzersizler ve fizik tedavi yöntemleri sayesinde geçirilebilmektedir. Ancak ilerleyen evrelerde ise cerrahi yöntem kullanılmak zorunda kalınmaktadır.

Dupuytren kontraktürü geçer mi?

Bu hastalığın çözümü olan kesin bir tedavi yöntemi maalesef ki yoktur. Ancak bazı ameliyatsız yöntemler sayesinde hastalığın ilerlemesi durdurulmaktadır. Ameliyatla ise çoğu zaman problem çözülse de tekrarlama riski yine vardır.

Dupuytren kendi kendine geçer mi?

Dupuyren kontraktürü hastalığı ilk zamanlarda nodüller huzursuzluğun oluşmasına sebebiyet verir. Ancak bu durum ilerleyen zamanlarda kendiliğinden geçmektedir. Hastalık ise uygulanan tedaviler sayesinde ortadan kaldırılmaktadır.

Dupuytren ayakta olur mu?

Bu hastalık avuç içindeki fasia adı verilen cilt katmanının kalınlaşması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Çoğu zaman elde görülse bile peniste ve ayakta da bu rahatsızlığın oluşabileceğini söyleyelim.

Dupuytren ameliyatı ne kadar sürer?

Dupuyren ameliyatı ortama olarak 45 ile 60 dakika arasında sürmektedir. Ameliyattan sonra birkaç saat boyunca elinizde ve parmaklarınızda uyuşukluk yaşayabilirsiniz. Ayrıca durumunuza göre 1 hafta boyunca atel kullanmanız gerekebileceğini söyleyelim.

Dupuytren kontraktürü nasıl anlaşılır?

Dupuytren kontraktürünün oluştuğunu anlamak için belirtilere bakmanız gerekiyor. Bir veya birkaç parmağı açmakta zorlanma, el ayasında kubbeleşme, avuç içinde meydana gelen şişlik ve sertlik belirtilerini kendinizde görüyorsanız bu rahatsızlıktan şüphelenebilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.