Tenisçi Dirseği Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Görülme sıklığı artan ortopedik hastalıklardan biri olan tenisçi dirseğinin belirtilerini, nedenlerini, egzersizlerini ve ameliyatını yazımızda inceledik.
Tenisçi Dirseği Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Sürekli olarak ağrıya neden olan tenisçi dirseği, günlük hayatımıza etki eden rahatsızlıklardan birisidir. El bileğini aşırı kullanma yüzünden ortaya çıkan bu rahatsızlık hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik.

İşte tenisçi dirseği hakkında her şey...

Tenisçi Dirseği Nedir?

Tenisçi Dirseği

Tıp dilinde “Lateral Epikondilit” olarak adlandırılan tenisçi dirseği, bir kolun aşırı kullanmasına bağlı olarak gelişir. Tenisçi dirseği, raket sporlarıyla uğraşan kişilerde görüldüğü gibi marangozluk ve makine işi gibi kol kaslarını zorlayan meslek gruplarında da sıkça rastlanılır. Bir başka deyişle el ve el bileğinin aşırı kullanımına bağlı olarak ön kol kaslarının gerilimi sonucunda meydana gelmektedir.

Tenisçi Dirseği Neden Olur?

Tenisçi Dirseği

Halk arasında tenisçi dirseği olarak adlandırılan bu ortopedik rahatsızlık, tekrarlayan zorlamalar yüzünden dirsekteki kas-kemik bileşkesinde meydana gelen yıpranma sonucunda oluşur.

Dirseğe alınan darbeden çok el bileğimiz ve parmaklarımızla yaptığımız zorlayıcı hareketler sonucunda tenisçi dirseği problemi karşımıza çıkabilir. Bu yüzden ellerimizi ve bileklerimizi bol bol dinlendirmemiz gerekiyor.

Tenisçi Dirseği Kimlerde Görülür?

Tenisçi Dirseği

Genellikle 30-50 yaş aralığında görülen tenisçi dirseği, yoğun ev işi yapan ev hanımları dahil olmak üzere masa başı çalışanlar, marangozlar, boyacılar ve tesisatçılarda da görülebilir. Ayrıca günde 2 saatten fazla zorlayıcı el bileği hareketleri yapmanın tenisçi dirseği oluşma riskini arttıran faktörlerden olduğunu söyleyelim.

Tenisçi Dirseği Belirtileri Nelerdir?

Tenisçi Dirseği

Tenisçi dirseğinin başlıca belirtisi, dirseğin dış kenarında bulunan kemik çıkıntıdan ön kola doğru yayılan ağrıdır. El bileğinin herhangi bir direnç karşısında geriye doğru kaldırılmaya çalışılmasıyla hissedilen ağrıda artış gözlemlenir.

Bunun dışında ağır bir eşya kaldırıldığında, yumruk yapıldığında, bir eşya tutulduğunda, elin ve bileğin kaldırılmasında oluşan ağrı tenisçi dirseğinin belirtileri arasındadır. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız tenisçi dirseği rahatsızlığına yakalanmış olabilirsiniz.

Tenisçi Dirseği Tedavisi

Tenisçi Dirseği

Tenisçi dirseği vakalarının büyük çoğunluğu ameliyat dışı yöntemler ile tedavi edilmektedir. Yeni başlayan ağrılarda buz, ilaç ve istirahat kombinasyonu ile başarı elde edilir. Ancak uygulanan bu tedavi yöntemi ile herhangi bir iyileşme sağlanamaz ise özel dirseklik kullanımı ve fizik tedavi (ESWT, masaj, ultrasyon vs.) yöntemlerinden biri veya birkaçının uygulandığı bir tedavi söz konusu olabilir.

Tedaviler en az 6-8 ay boyunca uygulanmaktadır. Uygulanan tedaviler sonrasında hastaların yaklaşık %5-10’unda iyileşme sağlanamadığı için ameliyat uygulanabilir. Hastaların ilaç ve istirahat tedavisinden fayda görmemesi sonucunda genellikle enjeksiyon tedavisi uygulanmaktadır.

İki farklı şekilde enjeksiyon tedavisi uygulanmaktadır. Bunların birincisi steroid (kortizon) enjesiyonu ve ikincisi PRP enjeksiyonudur. Streoid enjeksiyonunda %40-60 aralığında bir başarı elde edilirken PRP enjeksiyonunda başarı oranı %60-80 arasındadır.

Tenisçi Dirseği Egzersizleri

Tenisçi Dirseği

Tenisçi dirseği rahatsızlığı için evde yapabileceğiniz birkaç egzersiz bulunuyor. Lateral epikodilit egzersizleri adı verilen bu hareketler sayesinde tenisçi dirseğinin neden olduğu ağrılardan kurtulabilirsiniz.

Bilek hareketi, ön kol hareketi, dirsek hareketi, bilek kuvvetlendirme hareketleri, pronasyon ve supinasyon tenisçi dirseği egzersizleridir. Bunlardan en çok tercih edileni ise bilek hareketidir.

Bu hareketi yapmak için omuz, dirsek ve el bileğini aynı hizada tutun. Daha sonra el bilekten 90° yukarıda olacak şekilde düz bir duvara bastırın. Bu egzersizi 10 tekrar ve 3 set yapın. Bu sayede ağrılarınız azalacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tetik Parmak Nedenleri ve TedavisiGanglion Kisti Nedir?
Karpal Tünel Sendromu Nedenleri ve TedavisiDupuytren Kontraktürü Neden Olur?

Tenisçi dirseği ne iyi gelir?

Tenisçi dirseği rahatsızlığını evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler sayesinde de geçirebilirsiniz. Bol bol dinlenme, istirahat, buz uygulaması ve spora ara verme gibi yolları izleyerek tenisçi dirseğini geçirebilirsiniz.

Tenisçi dirseği olmasının sebepleri nelerdir?

Tenisçi dirseği sürekli olarak devam eden zorlanmalar sonucunda bölgedeki kas ve kemiklerde ortaya çıkan deforme sonucunda oluşmaktadır. Bu rahatsızlık el ve bileğinin çok fazla kullanılmasından dolayı karşımıza çıkmaktadır.

Tenisçi dirseği kendi kendine geçer mi?

Tenisçi dirseği kendi kendine geçebilecek bir rahatsızlıktır. Dirsek ağrısına neden olan aktiviteleri yapmayı bıraktığınızda ve bol bol dinlendiğinizde bu rahatsızlığın geçmesini sağlayabilirsiniz.

Tenisçi dirseği ne kadar sürede iyileşir?

Tenisçi dirseği alanında uzman doktor tarafından tedavi edildiği takdirde tendonun iyileşmesi 4 ile 6 hafta arasında sürecektir. Fizik tedavi uygulamalarının etkisini göstermesi de bir ay kadar vakit alacaktır.

Tenisçi dirseği için hangi doktora gidilir?

Herhangi bir dirsek rahatsızlığı için Ortopedi bölümündeki uzmanlara görünmeniz gerekiyor. Tenisçi dirseği için de aynı durum geçerlidir.

Tenisçi dirseği omuz ağrısı yapar mı?

Tenisçi dirseği, dirsek bölgesinde ağrı oluşturmaktadır. Omuz bölgesinde ise herhangi bir ağrıya sebep olduğu görülmemiştir.

Tenisçi dirseği bandı gece takılır mı?

Tenisçi direği bandının sadece dirsek ağrısına neden olan fiziksel aktiviteler sırasında takılması gerekiyor. Bu aktivitelerin dışında bandı takmanız gerek yoktur. Dolayısıyla geceleri bu bandı çıkartmalısınız.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum