Tekbir Nedir? Nasıl Tekbir Getirilir? Teşrik Tekbiri Anlamı

Bu içeriğimizde Müslümanlar için önemli olan "Tekbir" kelimesi hakkında bilgiler vereceğiz. İşte "Tekbir" kelimesinin anlamı ve ne zaman söyleneceği...
Tekbir Nedir? Nasıl Tekbir Getirilir? Teşrik Tekbiri Anlamı

Tekbir Hakkında Bilgiler

Müslümanların neredeyse hayatın her safhasında kullandığı Tekbir lafzı "Allahuekber" sözünün ta kendisidir. Her hangi bir iş yaparken, yemek yerken namaz kılarken, savaşırken, ölürken , doğarken ve daha br çok yerde müslümanlar tekbirlerle sevinirler. Bu içeriğimizde Tekbir kelimesinin anlamını, ortaya çıkışını ve özellikle bayram namazlarında okuduğumuz teşrik tekbirleri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Ayrıca bayram namazı nasıl kılınır? içeriğimize linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İşte tekbir ve teşrik tekbirleri hakkında bilgiler...

Tekbir Nedir?

Tekbir, Müslümanların gün içerisinde en çok telaffuz ettikleri ve "Allah’ın büyüklüğü ile yüceliğini belirtmek için" söyledikleri “Allahuekber” sözüdür.

Teşrik Tekbiri Nedir? Tarihi Süreci

Teşrik tekbirleri namaz kılan her kişi için vaciptir. Teşrik tekbirlerinin başlangıcı ilk olarak Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i kurban etme olayına kadar uzanmaktadır. İbrahim (a.s) gördüğü rüya üzerine oğlunu Allah yolunda kurban etmeye karar verir. Bu olay üzerine Cebrail (a.s) "Allahu ekber Allahu ekber" diyerek tekbir getirmiştir. Bunun üzerine İbrahim (a.s) Cebrail (a.s)’ın koçla geldiğini görür ve "Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber" diye cevap vermiştir.

Teşrik Tekbiri Ne Zaman ve Nasıl Okunur?

Teşrik tekbiri genellikle Arefe günü sabah namazının farzının ardından söylenmeye başlamaktadır. Bunun yanı sıra islam alemi için hüzünlü bir günde veya sevinçli bir anda da teşrik tekbiri getirilir. 

Teşrik Tekbiri Arapça Türkçe Yazılışı

“Allahü Ekber Allâhü Ekber Lâ ilâhe İllâllahü Vallâhü Ekber, Allâhü Ekber ve Lillâhi'l-Hamd”

Teşrik Tekbiri Anlamı Nedir?

Dini bayramlarının Arefe gününde Müslümanların çektiği tekbirin anlamı ise şöyledir;

“Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur…”

Teşrik Tekbiri Ne Zaman Başlar?

“Teşrik tekbirinin ne zaman başladığı?” sorusu Müslümanların en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Özellikle bayram namazlarından önce araştırdığımız bu konu için "Arefe günü sabah namazının farzlarından sonra başlar" cevabını verebiliriz ancak teşrik tekbiri her an her saniye istenilen yerde okunabilir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum