Spordan Önce Yapılması Gerekenler

Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından biri olan spor, öncesinde yapılacak doğru uygulamalarla daha fazla etki görmenizi sağlayabilir.
Spordan Önce Yapılması Gerekenler

Sporun Önemi

Spor, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından biridir. Sağlıklı beslenme ile birlikte düzenli olarak yapılan spor ve egzersizler, vücudun dengesinin korunmasını sağlar. Düzenli olarak yapılan spor sağlıklı beslenme ile desteklendiğinde daha etkili sonuçlar alınmaktadır.

Özellikle çocukluk yaşlarında başlayan spor aktiviteleri çocuğun sağlıklı yaşam alışkanlığı kazanmasını sağlarken aynı zamanda sorumluluk bilinci kazandırarak öfkesini ve duygularını kontrol altına almayı öğretir. Bu nedenle ailelerin çocuklarını sevdiklerin ve yeteneklerinin olduğunu düşündükleri spor aktivitelerine göndermeleri oldukça önemlidir.

Spordan Önce Yapılması Gerekenler

Spor, sağlıklı yaşamın önemli ve büyük bir parçası olması nedeniyle spor yapan kişiler sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak kalırlar. Spor, vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı oldukça etkili bir koruma ve direnç sağlamaktadır.

Spor, birçok hastalık karşısında vücut direncinin yüksek kalmasını sağlarken aynı zamanda organların sağlıklı ve olması gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak yapılan spor ve egzersizler kalp ve damar hastalıklarından şeker hastalığına kadar birçok alanda ekstra koruma ve direnç sağlamaktadır.

Spordan Önce Neler Yapılmalı?

Düzenli olarak spor yapmak her zaman için yeterli olmamaktadır. Spor öncesinde, spor sırasında ve spor sonrasında yapılan yanlışlar harcanan tüm enerjinin boşa gitmesine neden olabiliyor. Bu nedenle spor yapmadan önce doğru bir beslenme düzeni oluşturmalı ve mutlaka ısınma hareketlerini yapmalısınız.

Spor Öncesi Isınma Hareketleri

Spordan Önce Yapılması Gerekenler

Isınma hareketleri bir spordan önce yapılması kesinlikle gerekli olan şeyleri başında gelmektedir. Isınma hareketleri yapılmadan başlanılan bir sporda ağır sakatlanmalar yaşanabilir. Açma – germe hareketleri olarak da adlandırılan sporda ısınma hareketleri, bir nevi vücudunuzu spora hazırlayan antrenman hareketleridir.

Bilinçsiz birçok kişi spor yaparken kalp krizi başta olmak üzere birçok önemli rahatsızlık geçirmektedir. Spordan önce yapılan ısınma hareketleri bu gibi rahatsızlıklarında önüne geçmektedir.

Spor ve Egzersiz Yapmadan Önce Yapılması Gereken Isınma Hareketleri

Spor ya da egzersiz yapmaya başlamadan önce yapılması gereke bazı ısınma hareketleri vardır. Bu ısınma hareketleri belli sporlarda genel olarak uygulanmaktadır. Gelin, hep beraber spordan önce yapılması gereken bazı ısınma hareketlerine beraber göz atalım…

Spordan önce yapılması gereken ısınma hareketlerinin başında 10 dakikalık hafif bir tempo yürüyüş gelmektedir. Normal ısı ortamından daha soğuk bir ortamdaysanız, ısınma hareketini iki katına çıkartabilirsiniz.

Spordan Önce Yapılması Gerekenler

Yürüme işleminin ardından artık vücudun belli noktalarını ısındırmak gerekmektedir. Bunun içinde ilk olarak boynunuzu bir sağa bir sola yavaş yavaş germeniz gerekmektedir. Sonrasında ise öne ve arkaya…

Sonrasında ise karın kaslarını çalıştırmamız gerekmektedir. Bu yüzden de mekik hareketi ile ısınma gerçekleştirilmelidir.

Sporda en önemli organlarımızdan bir tanesi olan kollarımızın da açılıp gerilmesi gerekmektedir. Kollarımız ile bir yere tutunarak kol açma germe işlemini halledebiliriz.

Kol kaslarından sonra sıra geldi bacak kaslarına… Bacak kasları da kol kasları kadar önemlidir. Sırt üstü yatıp bacaklarınızı yukarı kaldırın ve bir aşağı bir yukarı olacak şekilde yavaş ve kademeli olarak hareket ettirin. Sonrasında ise bacaklarınız birleştirilmiş şekilde karnınıza doğru çekin ve itin. Bu sayede hem karın kasları hem de ayak kasları açılacaktır.

Spor Öncesi Beslenme

Öncelikle aç karşına spor yapmaktan kaçının. Aç karnına spor yapmanız spordan sonra daha çok acıkmanıza ve spor sırasında daha az yağ yakmanıza neden olabilir. Aynı zamanda tansiyonunuzun dengede kalması için mutlaka spordan 2 saat önce yemek yemelisiniz.

Spordan Önce Yapılması Gerekenler

Spor sırasında daha fazla yağ yakmak için öncelikle sağlıklı ve doğru beslenmenin başlıca koşul olduğunu bilmek gerekir. Spor öncesinde tüketilen tatlı, tuzlu, yağlı yiyeceklerin yanı sıra hamur işi tüketmek spor sırasında insülin seviyesinin artmasına neden olarak yağ yakımını zorlaştırır. Bu nedenle spor öncesinde sindirimi kolay ve glisemik indeksi düşük besinler tercih etmelisiniz.

Spor öncesinde sebze ve meyve ağırlıklı gıdalarla beslenmeniz daha sağlıklı ve doğru bir tercih olacaktır. Zamanınız yok ve açsanız yulaflı müsli, kahvaltılık mısır gevreği, yoğurtlu yulaf, bulgur, elma veya muz gibi atıştırmalıkları tercih edebilirsiniz. Bu besinler uzun süre enerji ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir.

Kısaca spor öncesinde tüketmemeniz gereken besinleri sıralamak gerekirse; patates, pirinç pilavı, makarna, hamur işleri, kızartma yemekleri, beyaz ekmek, tatlı, rafine edilmiş yiyecek ve içeçekler olduğunu söyleyebiliriz.

Spor öncesinde tüketebileceğiniz besinlerin yanı sıra kahve tüketerek spor sırasında yağ yakımına destek olabilirsiniz. Uzmanlar, zayıflamak isteyen kişilerin spor öncesinde bir fincan şekersiz kahve içmelerini önererek; metabolizmanın hızlanarak yağ yakımına destek olacağını belirtiyor.

Spor Öncesi Hazırlık

Spordan Önce Yapılması Gerekenler

Öncelikle spora başlamadan önce uygun ayakkabı ve kıyafetleri hazırlamalısınız. Aksi halde spor sırasında yanlış tercih edilen kıyafetler hareketlerinizi kısıtlayarak sporunuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Kıyafetlerin yanı sıra gerek evde spor yaparken gerekse spor salonunda spor yaparken yanınızda mutlaka terinizi silmek için temiz bir havlu bulundurmaya özen gösteriniz.

Özellikle çadlışan birçok bayan ancak iş çıkışı spora gidebiliyor. Bu durumda spora başlamadan önce makyajlarını mutlaka temizlemelerini öneririz. Aksi halde spor sırasında terleyecekleri için tüm makyajları akacak ve terle birleşen makyaj cildinizin daha kolay tahriş olmasına neden olacaktır.

Spor öncesinde mutlaka yerine getirmeniz gereken uygulamalardan bir diğeri ise ısınma hareketleridir. Çeşitli ısınma hareketleri ile spor sırasında olası kazaların ve sakatlanmaların önüne geçebilirsiniz. Açma-germe, koşu ve esneme hareketlerini spor öncesinde ihmal etmeyiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yağ Yakmanıza Yardımcı Olan BesinlerYağ Yakmada Etkili Yiyecekler ve İçecekler
Termojenik Yağ YakıcılarAntrenman Öncesi Beslenme
Egzersiz Yapmadan Kilo Vermenin YollarıEn İyi 5 Yağ Yakıcı Supplement
Yağ Yakan Şerbetçi Otu Faydaları

Spor öncesi ne yenebilir?

Spor öncesinde genelde muz, yulaf, yoğurt, yumurta beyazı, meyve smoothiesi, kuru meyve tüketebilirsiniz. Bu besinleri tükettiğiniz taktirde performansınız artacak, daha iyi bir antrenman yapacaksınız.

Spor yapmadan önce ne içilir?

Spora başlamadan önce bir fincan filtre kahve veya türk kahvesi içerseniz metabolizmanız hızlanır. Bunun sonucunda da daha çok kalori yakarsınız. Kahvenin içerisinde bulunan kafein, uyarıcı etki gösterip daha uzun süre spor yapmanızı sağlar.

Spor yapmadan önce ne yapılmalı?

Spor yapmadan önce yeterince sıvı alın, yağlı besinler tüketmeyin, ılık duş alın, esneme hareketleri yapmayı ihmal etmeyin, midenizi yormayacak besinler tüketerek idmanda mide bulantısı, kusma gibi riskleri en aza indirin.

Spora gitmeden önce yemek yenir mi?

Spora gitmeden önce eğer açsanız 2 veya 3 saat öncesinde yemek yemeniz gerekir. Aksi taktirde yaptığınız spordan verim alamazsınız. Aceleniz var ise spordan 30 dakika önce atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.

Spor yapanlar neden muz yer?

Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücuttaki glikojen seviyesini hızlı bir şekilde yeniden kazandırır, terle birlikte kaybedilen potasyum ihtiyacını da karşılar.

Aç karnına spor yapılır mı?

Kas yapmak veya vücudunuzun proteine ihtiyacı olmadığını düşünüyorsanız sabah kalktıktan sonra aç karna spor yapabilirsiniz. Ancak vücut gün içerisinde çok fazla acıkacak ve daha fazla besin tüketmek isteyecektir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum