Vücudun Doğal Antibiyotiği Sirkenin 11 Faydası

Sirkenin sağlığa birçok faydası var. Bu faydaları öğrenerek yararınıza kullanmak ister misiniz? İşte sirkenin faydaları...
Vücudun Doğal Antibiyotiği Sirkenin 11 Faydası

Kokusu nedeniyle çok fazla sevilmeyen ancak sağlık açısından benzersiz faydalar sağlayan sirke, birçok hastalığın tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Şimdiye kadar sirke ile ilgili birçok araştırma yapılmış ve çeşitli sağlık sorunları karşısında önemli etkilerde bulunduğu belirtilmiştir.

Çeşitli meyvelerden elde edilebilen sirke çeşitlerinden en çok kullanılanları ise elma ve üzüm sirkesidir. Zengin içerikli sirkede bol miktarda magnezyum, fosfor, potasyum, demir, florin ve bakır bulunmaktadır. Sirkenin faydalarını öğrenince onu sofranızdan eksik etmeyeceksiniz.

Sirkenin Sağlığa Faydaları

Yemeklerden hamur işlerine kadar çeşitli tariflerin içinde yer alan sirke, zengin içeriği sayesinde cilt sağlığından obeziteye kadar birçok alanda fayda sağlamaktadır. Böcek ısırmalarından cilt yaralarına ve baş ağrılarına kadar birçok alanda kullanılır. Düzenli kullanım ve tüketim sayesinde birçok hastalığa karşı etkili bir koruma ve direnç sağlar. Sirkenin faydaları bununla sınırlı değil.

İşte, sirkenin sağlığa faydaları:

1. Sirke Kürü ile Öksürüğü Geçirir

Sirkenin Sağlığa Faydaları

Öksürük problemini çözmek için sirke kürü kullanabilirsiniz. 4 yemek kaşığı bala 4 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek elde edebileceğiniz karışımı günde 4 defa birer kaşık olarak tüketin. Aynı zamanda yarım ölçü sirkeye tam ölçü su ekleyerek karıştırınız ve bu karışım ile gargara yapın. Bu doğal gargara karışımına bir tutam rafine edilmiş deniz tuzu ve bir tutam karabiber ekleyebilirsiniz.

2. Uyku Problemi ve Fazla Kilo Sorununu Çözer

Sirkenin Sağlığa Faydaları

Özellikle uykusuzluk problemi çekenler için önerilen ballı sirke suyundan birkaç yudum içerek deliksiz ve rahat bir uyku uyumanızı sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu karışım, doğal bir detoks etkisi görerek kilo probleminizin çözülmesine de yardımcı olacaktır.

3. Diş Ağrısına Gargara ile Son Verir

Sirkenin Sağlığa Faydaları

Diş sağlığı açısından faydaları bulunan sirke, aynı zamanda ağız yaralarına karşı etkili bir çözüm sunmaktadır. Yaklaşık iki yemek kaşığı sirkeye ekleyeceğiniz bir bardak ılık sudan gargara elde edebilirsiniz. Karışımla ağzınızı çalkalayarak diş eti problemlerinizin ve ağzınızdaki aftların ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.

Diş eti problemlerinin yanı sıra birçok kişinin korkulu rüyası olan diş ağrısı için sirke ve tuz karışımı kullanılabilir. 1 bardak sirkeye biraz tuz ekleyerek yapacağınız gargara dişlerin uyuşmasına ve ağrıların bir süre dinmesine yardımcı olur.

4. Konjonktivit İltihaplarını Tedavi Eder

Sirkenin Sağlığa Faydaları

İltihaplı bir göz enfeksiyonu olan konjonktivit, sirke ile rahatlatılabilir. Bir kaşık elma sirkesi ve 1 bardak su ile hazırladığınız karışım ile göz banyosu yapabilir, gözünüze pamuk yardımıyla uygulayabilirsiniz. Dezenfektan görevi gören bu karışım gözdeki bakteri ve enfeksiyonlarla savaşır.

Göz sağlığı açısından oldukça faydalı olan sirke, aynı zamanda yaşlılık nedeniyle oluşan çeşitli göz hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bu nedenle uzmanlar düzenli sirke tüketimin göz hastalıklarının oluşum riskini düşürdüğünü belirtir. Özellikle havuç suyu ile birlikte içilen sirke göz hastalıklarına karşı ekstra bir koruma sağlamaktadır.

5. Baş Ağrısını Geçirir

Sirkenin Sağlığa Faydaları

Birçok kişi baş ağrıları için sirkeye başvurur. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı sirke ekleyerek elde edeceğiniz karışımı başınız ağrırken içebilirsiniz. Vücuttaki pH dengesini düzenleyen sirke, ağrıları azaltmak için anti inflamatuar etki gösterir.

Bir diğer uygulamada ise sirkeyle ıslatılmış bezi başınıza koyabilir ve böyle 10 dakika bekletebilirsiniz. Bu uygulama da baş ağrılarına iyi gelir.

6. Sedef Hastalığına Karşı Ph Dengesini Sağlar

Sirkenin Sağlığa Faydaları

Sık görülen cilt hastalıklarından biri olan sedef hastalığı, ciltte pul pul dökülmelere ve kırmızı lekeler halinde plak oluşumuna neden olmaktadır. Bu hastalık için doğal ve alternatif tedavi yöntemi olarak önerilen sirke, vücuttaki pH dengesini sağlayarak sedef hastalığının neden olduğu kaşıntıyı giderebilir. Ancak kullanırken sirkenin suyla seyreltilmesi önemlidir.

7. Cildi Sıkılaştırır ve Gözenekleri Açar

Sirkenin Sağlığa Faydaları

Birçok cilt sorunu karşısında etkili bir rol oynayan sirke, cildi sıkılaştırır ve gözeneklerin açılmasını sağlar. Aynı zamanda daha yumuşak ve parlak bir cilt görünümüne kavuşturur. Sirkenin bir diğer önemli özelliği ise ciltte oluşan leke ve kırışıklara karşı etkili bir koruma sağlamasıdır. Bu özelliği sayesinde yaşlılık karşıtı olarak nitelendirilmektedir.

8. Kepek Problemini Ortadan Kaldırır

Sirkenin Sağlığa Faydaları

Kepek oluşumuna karşı etkili bir rol oynayan sirke, saçların kepekten arınmasını sağladığı gibi aynı zamanda parlak ve sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Saç ve saç derisi pH'ını dengeler ve cildi ölü hücrelerden arındırır. Bu sayede kepek oluşumu önlenmiş olur. Sirkeli bir suyu karışımını duşta saçınıza uygulayabilirsiniz.

9. Kan Şekerinizi Düzenler

Sirkenin Sağlığa Faydaları

Kan şekerinin dengesini koruyan sirke, özellikle yemeklerden sonra artan kan şekerini dengelemektedir. Yemeklerden sonra artan insülin hassasiyetini %19 ile 34 arasında arttırarak kan şekerinin düzenlenmesini sağlamaktadır. Bunun için yemek sırasında bir lokma ekmeği sirkeye bandırıp yiyebilir ya da salatalarınızda sirke kullanabilirsiniz.

10. Kolesterolünüzü Düşürür

Sirkenin Sağlığa Faydaları

Bal, meyve veya sebze suyu ile karıştırıp içebileceğiniz sirke, kolesterolünüzün düşmesine yardımcı olacaktır. Doğal antioksidan olan sirkenin kötü kolesterolü düşürdüğü iyi kolesterolü ise artırdığı belirlenmiştir. Aynı zamanda kan basıncını da düşürerek kalp ve damar sağlığını korur.

11. Kansızlıkla Mücadele Eder

Sirkenin Sağlığa Faydaları

İçerisinde yüksek miktarda folik asit, B12 ve demir barındıran sirke, anemiye karşı oldukça etkilidir. Düzenli olarak ılık suya ekleyeceğiniz bir yemek kaşığı sirke ile kansızlık sorununa karşı etkili bir çözüm sağlayabilirsiniz.

Sirke Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sirkenin Sağlığa Faydaları

Özellikle hamilelerin sirke tüketiminden önce mutlaka doktorlarına danışmaları ve onay aldıktan sonra kullanmaları önerilmektedir. Aşırı sirke tüketiminden kaçınmalısınız. Aksi halde çeşitli yan etkiler meydana gelebilir. Diyabet hastaları doktorlarına danışmalar sirkte tüketimine başlamamalılardır. Aksi halde sirkenin kan şekerini düşürme ihtimali çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kefirin FaydalarıHurmanın Faydaları
Yoğurdun FaydalarıBozanın Faydaları

Her gün sirkeli su içersek ne olur?

Her gün sirkeli su içerek metabolizmayı hızlandırabilir, kilo verme sürecine destek sağlayabilirsiniz. Güçlü bir antioksidan olan sirke, vücutta detoks görevi görür. Toksik ve zararlı maddelerden arındırır. Ancak tüketirken sirkenin su ile bolca seyreltilmesi önemlidir. Aksi halde mide rahatsızlığı yaşanabilir.

Sirkeli su hangi hastalıklara iyi gelir?

Sirkeli su obezite, diyabet, kolesterol, tansiyon, göz iltihabı, polikistik over sendromu, sedef hastalığı ve diş ağrısı gibi rahatsızlık ve hastalıklara iyi gelir. Tüm bu hastalıklar için sirkeli su karışımı kullanılabilir. Bunun yanı sıra salata ve yemeklerinizde de sirke kullanarak sirkenin faydalarından yararlanabilirsiniz.

Sirke vücudu temizler mi?

Sirke yüksek miktarda antioksidan içerir. Bu sayede vücuttaki serbest radikallerle savaşır, pH dengesini düzenler ve vücudu toksinlerden arındırır. Vücudu temizleme görevi gören sirke, cildin canlanmasına katkı sağlarken kişiyi birçok hastalığa karşı da korur. Özellikle elma sirkesinin toksin arındırıcı gücü yüksektir.

Bir bardak suya ne kadar sirke?

Bir bardak suya genelde 1 tatlı ya da yemek kaşığı sirke eklenmesi yeterlidir. Sirkenin suyla seyreltilerek içilmesi ya da kullanılması önemlidir. Çünkü sirke tek başına çok yüksek bir asit içerir. Bu asit hem cilt, hem de mide sağlığı için olumsuz etkiler gösterebilir. Suyla seyreltildiğinde güvenli hale gelir ve rahatça kullanılabilir.

Sirke iltihap kurutur mu?

Sirkenin anti-enflamatuar özelliği vardır. Bu özellik sirkenin iltihap önleyici ve ödem azaltıcı olduğu anlamına gelir. Sirke iltihapları kurutmada kullanılabilir. Hem içilerek hem de iltihap olan bölgeye uygulanarak fayda sağlanabilir. Özellikle de göz iltihaplarında suyla seyreltilmiş sirke sıklıkla kullanılır.

Sirke kan sulandırıcı mıdır?

Sirkenin kan sulandırıcı özelliği bulunur. Kanda ve damarlarda oluşabilecek pıhtı sorunları riskini azaltır. Kalp ve damar sağlığını korur. Aynı zamanda kan basıncını düşürerek tansiyon gibi hastalıkların etkisini azaltır. Bolca sirke tüketerek birçok hastalık ve kalp damar sorunlarının yaşanma riskini düşürebilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum