Sıcakların Neden Olduğu 5 Hastalık

Yaz mevsimi ve güneş sandığınız kadar masum değil. Sıcak havanın neden olduğu hastalıkları öğrenince yazın daha dikkatli olacaksınız. İşte o hastalıklar...
Sıcakların Neden Olduğu 5 Hastalık

Sıcak hava kendimizi dışarı atmamız ve hoş geziler yapmamız için iç açıcı bir görünüm sunabilir. Güneş ne kadar aydınlık ve enerji verici görünse de bazı hastalıkları tetikleyerek hayatınızı kabusa çevirebilir hatta ölüme neden olabilir. Sıcakların neden olduğu hastalıkları öğrendiğinizde yaz aylarında kendinize daha çok dikkat etmek isteyebilirsiniz.

Sıcakların Neden Olduğu Hastalıklar

İnsanların yaz aylarını fazlasıyla sevdiği bilinmektedir. Fakat bazı kişilerin yaz aylarının kavurucu sıcağının birçok hastalığa sebebiyet verdiğini biliyor muydunuz? Özellikle bazı hastalıklara sahip olan insanların güneşe çıkmaması gerek. Herhangi bir hastalığa sahip olmayan insanlar da kavurucu sıcaklar yüzünden belirli sağlık sorunları yaşayabilirler.

İşte sıcak havanın neden olduğu hastalıklar:

1. Kalp Krizi Riskini Artırır

 Sıcakların Neden Olduğu Hastalıklar

Kalp hastası olan kişiler sıcak havalarda daha fazla risk altındadır. Sıcaklar nedeniyle genişleyen damarlarda kan dolaşımı artar ve tansiyon düşer. Kalp bu tansiyon dengesizliğini düzeltmek için çok çalışmaya başlar.

İşte bu durum da inme, ritim bozuklukları ve kalp krizi riski artış gösterir. Sıcaklarda bu riskleri en aza indirmek için bol sıvı tüketilmeli. Sıcaklığın daha yüksek olduğu saatlerde dışarı çıkılmamalı ve açık renkli kıyafetler giyilmelidir.

2. İdrar Yolu Hastalıklarına Neden Olur

Sıcakların Neden Olduğu Hastalıklar

Sıcaklarda vücudun sıvı kaybı da artar. Artan sıvı kaybıyla tuvalete çıkma da azaldığından, idrarımızda bulunan taşlar ve toksinler atılamaz. Bu durumda yeni taşlar ve bakteriler oluşur ve idrar yollarımız için tehlike çanları çalmaya başlar. Yapılacak şey ise bol sıvı tüketmek ve idrar renginin kontrol etmektir. İdrar renginin koyu olması sıvı tüketiminin az olduğunu gösterir.

3. Cilt Kanseri Oluşturur

Sıcakların Neden Olduğu Hastalıklar

Uzun süre güneşte kalmak, ultraviyole ışınlarına maruz kalmak cilt kanserine de zemin hazırlar. Yapılacak şey güneş ışınlarının çok yoğun olduğu saatlerde arası dışarı çıkmamak ve açık renkli kıyafetler tercih etmektir. Güneş kremleri ihmal edilmemeli özellikle yüz bölgesi güneşten korunmalıdır.

4. Kan Şekerini Yükseltir

Sıcakların Neden Olduğu Hastalıklar

Aşırı sıcaklardan etkilenen bir diğer grup hastalık ise diyabetliler. Diyabetlilerin her daim beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir ancak aşırı sıcaklarda daha fazla özen gösterilmesi önemlidir. Bol sıvı tüketip, fazla hareketten kaçınmak büyük önem taşır aksi halde kan şekeri yükselebilir.

5. Beyin Kanamasına Neden Olur

Sıcakların Neden Olduğu Hastalıklar

Özellikle sıcak havalarda şapka ve şemsiye gibi koruyucu önlemler almamak beyin sağlığını ciddi ölçüde etkiler. Kafanın güneş ışınları nedeniyle fazla ısınması sıcak çarpmasının yanında beyin için kanamaya da sebebiyet verebilir. Güneş çarpmasının çok şiddetli yaşanması durumunda beyin kanaması riski ciddi oranda artar.

Sıcaktan Korunma Yolları Nelerdir?

Sıcakların Neden Olduğu Hastalıklar

Sıcaktan korunmak için güneşin çok tepede olduğu sabah 10 ile akşamüstü 4 saatleri arsında dışarı çıkmaktan kaçınılmalıdır. Dışarı çıkılacaksa açık renk kıyafetler giyilmeli, şapka takılmalı ve gözlük kullanılmalıdır. Dışarı çıkmadan önce mutlaka güneş kremleri sürülmeli, yüz ve kollar güneşten korunmalıdır.

Yaz mevsiminde sıcak havanın vücutta yarattığı en büyük olumsuzluk su kaybıdır. Su kaybıyla birlikte vücutta birçok sağlık sorunu tetiklenebilir. Bu sebeple sıcak havalarda mutlaka yanınızda su bulundurmalı ve bol bol su içmeye özen göstermelisiniz.

Güneşlenirken güneş kremi ihmal edilmemeli, baş kısmı mutlaka güneşten korunmalıdır. Yüzün bronzlaşması isteniyorsa göz altlarını kapatan bir gözlük tercih edilmeli. Çünkü göz altları yüzün en hassas bölgesidir ve güneş ışınları bu bölgeyi kolaylıkla yorabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yaz Aylarında Görülen HastalıklarYaz İshali Nedir?
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?Güneş Yanığı Nedir?
Pişik Neden Olur?Bebek Odasında Sıcaklık Kaç Olmalı?

Sıcak neden yorar?

Sıcak hava kalp atışını hızlandırır ve vücut daha fazla efor sarf eder. Çünkü damarlar genişler ve kan akışı hızlı yapılmaya başlar. Bu sayede vücut ısı kaybetmeye başlar ancak kalp de yorulur. Vücut efor sarf ettikçe kişi terler ve yorgunluk hisseder. Sıcak havanın verdiği baygınlık hissi bu yüzdendir. Uzun süre sıcak havada yürümemek gerekir.

Bir insan sıcaktan ölür mü?

Sıcak hava birçok ölümcül hastalığa neden olmaktadır. Kalp krizi, şeker yükselmesi, beyin kanaması ve sıcak çarpması gibi birçok sorun ortaya çıkabilir. Bu sebeple sıcak havaya çok fazla maruz kalan bir kişide ölüm riski ortaya çıkabilir. Özellikle sıcak çarpmasında acil müdahale uygulanmazsa kalıcı hasarlar görülebilir, hasta hayatını kaybedebilir.

Sıcaktan ölüm nasıl olur?

Sıcaktan ölüm genelde güneş çarpmasıyla gerçekleşir. Kişinin bilinci kapanır ve beyin kanaması yaşanır. Beyin kanaması da acil müdahale edilmesi gereken ölümcül bir durumdur. Sıcak çarpmasına kısa sürede müdahale edilmezse hasta hayatını kaybedebilir.

Sıcak hava yorgunluk yapar mı?

Sıcak havada vücut daha fazla efor sarf ettiği için yorgunluk ve halsizlik hissi ortaya çıkabilir. Hatta kişi çabuk öfkelenen ve tahammül edemeyen bir yapıya bürünebilir. Bunun için yazın güneşin en tepede olduğu saatler yerine akşamüstü ve akşam dışarı çıkılması daha sağlıklı ve keyiflidir.

Sıcağın zararları nelerdir?

Sıcağın zararları arasında cilt tahrişi, yanık, kramp, güneş çarpması, bilinç kaybı, bayılma, beyin kanaması, su kaybı, tansiyon düşmesi, kan şekerinin yükselmesi ve cilt kanseri gibi birçok sağlık sorunu bulunur. Bu nedenle yaz aylarında sıcak havalara dikkat etmek çok önemlidir. Çok uzun süre sıcakta kalınmamalı ve öğle saatlerinde dışarı çıkılmamalıdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.