Bebek Odasında Sıcaklık Derecesi ve Nem Oranı Kaç Olmalı?

Kafası karışık anne ve babalar için bebek odasındaki ideal sıcaklık ve nem oranını anlattık, dengeyi sağlamak için yapılması gerekenleri sıraladık.
Bebek Odasında Sıcaklık Derecesi ve Nem Oranı Kaç Olmalı?

Birçok anne ve baba, bebek sahibi olduktan sonra, bebek odasının sıcaklık derecesi ve nem oranı hakkında kafa karışıklığı yaşar. Çünkü bebekler çok hassastır ve ebeveynler onlar için nasıl bir ortam yaratması gerektiğini bilemez. Peki, bebek odası sıcaklık derecesi kaç olmalı, bebek odası nem oranı ne kadar olmalı? Tüm cevaplar içeriğimizde...

Bebek Odası Sıcaklığı Ne Kadar Olmalı?

Anne ve babaların özellikle kış aylarında bebeklerinin üşütmemesi için oda sıcaklığını 26-27 derecelere kadar çıkarttığı görülmektedir. Oysa bu sıcaklıklar oldukça tehlikeli bir durumu da ortaya çıkarmaktadır. Uzmanların açıklamalarına göre; bebeklerin oda sıcaklığının ortalama 22-24 derece olması gerekmektedir.

Sıcaklık farklı etkenlere göre sürekli değişebilir. Bunun için bebek odalarının sıcaklığını sık sık takip etmek gerekir. Sıcaklığın düştüğünü gördüğünüz an önlem almanız gerektiği gibi yükseldiğinde de önlem almanız önemlidir.

Oda Sıcaklığı Nasıl Ölçülür?

Bebek Odası Sıcaklık Kaç Derece Olmalı?

Özellikle soğuk havaların etkili olduğu dönemlerde, aile bireyleri evlerinin sıcaklığının ayarlanması ve korunmasına büyük önem vermektedir. Bütün ev halkını ilgilendiren bu durum en çokta yeni bebek sahibi olan aile bireylerini ilgilenmektedir.

Bebek odalarının sıcaklığını ölçmenin en güvenli yolu termometredir. Termometreyi bebek odasının uygun bir yerine yerleştirerek sıcaklığı takip edebilir, duruma göre önlem alabilirsiniz. Bazı termometreler sıcaklığın yanında nem oranını da gösterir ki bu durum çok daha yararlıdır.

Oda sıcaklığının çok yüksek ya da çok düşük olması bazı hastalıklara meydan sağlamaktadır. Yukarıda da belirtiğimiz gibi bebek odasının sıcaklığının ortalama 22-24 derece olması gerekmektedir

Bebek Odasında Sıcaklık Nasıl Artırılır?

Bebek Odasında Sıcaklık Kaç Derece Olmalı?

Oda sıcaklığını uzmanların belirlediği düzeyde tutmak oldukça önemlidir. Peki, oda sıcaklığını arttırmak ve korumak için neler yapılmalıdır?

Oda sıcaklığını artırmak için özellikle kış aylarında havanın güneşli olduğu dönemlerde, evinizin perdesini açıp gün ışığının içeri girmesine imkan sağlayabilirsiniz. Gün ışığı evi içerisine girdikten sonra sıcaklığı da içeride kalır. Akşam saatlerinde ise pencerenizde kalın perdeler kullanarak sıcaklığın dışarı çıkmasını önleyebilirsiniz.

Oda sıcaklığının arttırmanın bir diğer yolu ise, Kalorifer peteğinin arkasına alüminyum folyo koymak olacaktır. Bu sayede %3’lük bir ısı artışı sağlayabilirsiniz. Ayrıca peteklerin hemen üzerine ısıyı yönlendiren plakalar da koyabilirsiniz. Kavisli olan bu ürünler kaloriferden çıkan sıcaklığı yukarı değil direkt odaya yayar.

Kullanılmayan odalar bulunduğunuz odayı da soğutabilir. Bunun için kullanılmayan odaların kapısını kapatabilir, evin genişliğini bu sayede daraltarak kaloriferlerin daha etkin çalışmasını sağlayabilirsiniz. Kaloriferden maksimum verim almak için önlerinin kapatılmaması gerektiğini de unutmamalısınız.

Halısız bir oda zor ısınır. Bebek odalarında mutlaka kalın ve çok ilmekli halılara yer vermelisiniz. Bu sayede halı ısı izolasyonu sağlar ve odanın çok daha sıcak olmasına imkan tanır.

Bebek Odasında Sıcaklık Nasıl Azaltılır?

Bebek Odasında Sıcaklık Kaç Derece Olmalı?

Bebek odalarında sıcaklık artırmak gibi gerekli durumlarda azaltmak da önemlidir. Oda sıcaklığını azaltmak isteyen bireyler için çok fazla tercih bulunmasa da önemli birkaç deneyimi sizlerle paylaşacağız.

Bebek odalarında sıcaklığın azaltılması için içeriye güneş ışığının girmemesini sağlayabilirsiniz. Bunu yapmak için de perdelerin önüne güneşlik koyabilirsiniz. Güneşlik, tercih ederken rengin koyu olması oda ısısının azaltılmasında önemli bir etkendir. Ayrıca koyu renk güneşlik bebeğin öğlen uykusunu daha karanlık bir ortamda rahatça geçirmesini sağlar.

Sıcak havalarda evinizi serin tutmak için, pencerelerin küçük boşlukların bir şekilde kapatılmasını sağlayın. Bu sayede içeride kalan serin hava, oda sıcaklığında denge sağlayacak ve dışarıda kalan sıcak havının içerisini girmesini engelleyecektir.

Gerektiğinde odayı havalandırarak ısıyı normal seviyelere getirebilirsiniz. Klima gibi bebekleri etkileyecek serinletici cihazların kullanılması pek önerilmez.

Bebek Uyurken Nasıl Giydirilmeli?

Bebek Odasında Sıcaklık Kaç Derece Olmalı?

22 ile 24 derece arasındaki ideal oda sıcaklığında bebeğin çok kalın giydirilmemesi gerekir. Cildin hava alması için pamuklu kıyafetler tercih edilmeli, polar ve yünlü kıyafetler gibi kalın giysiler seçilmemelidir. Bebek uyurken üzerine ince bir battaniye serilebilir. Bu battaniyenin de pamuklu olması önemlidir.

Üzerini açan ve battaniyeyi sevmeyen bebeklerde uyku tulumları kullanılabilir. Uyku tulumlarında kıyafetin kalınlığının hava sıcaklığına uygunluğunu gösteren TOG değeri bulunur. 1.0 TOG bir uyku tulumu 20 ile 24 derece oda sıcaklıklarında rahatlıkla kullanılabilir. 24 ile 27 derece oda sıcaklığında ise 0.2 TOG uyku tulumları tercih edilebilir.

Bebek Odası Nem Oranı Nasıl Olmalı?

Bebeklerin olduğu ortamda oda sıcaklığı ne kadar önemliyse, odanın nem oranı da bir o kadar önemlidir. Birçok kişi sıcaklığa dikkat etse de nemi ihmal etmektedir. Peki, bebek odası nem oranı ortalama kaç olmalıdır?

Uzmanların açıklamalarında göre bebek odalarında nem oranın % 40’dan az ve % 60’dan daha fazla olmamalıdır. Kısaca söylemek gerekirse %50 en ideal nem oranı olacaktır. Nem; havada yer alan su buharıdır. Az su, buharın düşüklüğüne, çok fazla su ise, buharın yükselmesine sebep olmaktadır.

Nem Oranı Nasıl Ölçülür?

Bebek Odasında Sıcaklık Kaç Derece Olmalı?

Bebekler başta olmak üzere, aile bireylerinin hepsini ilgilendiren nem oranını ölçmek için nem ölçme cihazlarını kullanabilirsiniz. Nem ölçme cihazları uygun fiyatlara satılmaktadır. Bu sayede ideal nem oranını ayarlamanız çok daha da kolaylaşacaktır. Bu cihazların çoğu aynı zamanda termometre görevi de görür.

Bebek Odasında Nem Oranı Nasıl Artırılır?

Bebek Odasında Sıcaklık Kaç Derece Olmalı?

Özellikle kış aylarında, başta bebekler olmak üzere bütün aile bireylerini ilgilendiren en önemli konuların başında nem oranı gelmektedir. Peki, nem oranı düşük odalarda bu oran nasıl arttırılır?

Bebek odalarındaki nem oranını artırmak için nemlendirme cihazı, sıcak su buharı, petek üstüne konulabilen bir kap su ya da ıslak bez kullanabilirsiniz. Birçok yerde satılan nemlendirme cihazları en işlevsel yöntemdir. Bu aletler sayesinde istediğiniz zaman belirlenen seviyede nem ve buhar oluşturarak evinizin nem oranını dengeleyebilirsiniz.

Cihaz kullanmadan odayı nemlendirmek isteyenler sıcak su buharından faydalanabilir. Kaynatılan sıcak suyu odanın bir köşesine koyarak nem açığa çıkarabilirsiniz. Farklı bir yöntem ise evin zaman zaman havalandırılmasıdır. Aynı zamanda peteklerin üzerine koyulacak bir su kabı ya da ıslak bez de evin nem oranını arttıracaktır.

Bebek Odasında Nem Oranı Nasıl Azaltılır?

Bebek Odasında Sıcaklık Kaç Derece Olmalı?

Bebek odalarındaki nem oranını azaltmak için ilk olarak nem sensörleri kullanabilirsiniz. Bu sayede odanın nem değeri ölçebilirsiniz. Yüksek olan nemi azaltmak için uzun vadede çözüm sağlamak istiyorsanız, kaliteli bir cephe yalıtımını sağlamanız gerekir. Bunun yanı sıra evi havalandırmak, klima kullanmak ve çeşitli bitkiler yetiştirmek de işe yarayabilir.

Tuz lambaları en iyi nem çekici ürünlerden biridir. Bir odadaki nemi azaltmak için tuz lambası kullanabilirsiniz. Tüm nemi üzerinde toplayan bu lambalar mutlaka ışığı açıkken kullanılmalıdır. Aksi halde toplanan nem yok edilemez ve su olarak lambanın altına akar. Bu durum lambanın zamanla erimesine neden olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yaz Aylarında Görülen HastalıklarPişik Neden Olur?
Bebekleri Çürüklerden Korumanın Yolları

Bebek kaç derecede üşür?

Bebeğinizin ateşini ölçtüğünüzde eğer derece 36 derecenin altını gösterirse bu durum bebeğinizin üşüdüğü anlamına gelir. Normal vücut ısısı 36 ile 37 derece arasında değişir. Bebeğinizin üşüdüğünden şüpheleniyorsanız bir ateş ölçer kullanabilirsiniz.

19 derecede bebek üşür mü?

19 derece sıcaklıkta bebeğiniz üşüyebilir. Bebek odaları için ideal sıcaklık değeri 22 ile 24 derecedir. Geceleri battaniye ile uyuyan bebekler için bu sıcaklık değeri 1 derece daha az olabilir ancak 19 derece sıcaklıkta bebeğiniz rahatsız olabilir. Bunun için termometre ile sık sık sıcaklıkların takip edilmesi önemlidir.

Uyurken terleyen bebek hasta olur mu?

Uyurken bebeklerin terlemesi çoğu zaman sorun yaratmaz. Bebeğinizin terlediği fark ettiğinizde üzerini değiştirebilir, oda sıcaklığına göre bir kıyafet giydirebilir ve üzerindeki battaniyeyi çekebilirsiniz. Oda sıcaklığına uygun giydirilen bebekler daha rahat uyur ve terleme problemi yaşamaz. Kıyafetlerinin ve yatağındaki malzemelerin de pamuklu olması önemlidir.

Bebeklerin üstü neden örtülmez?

Bebekler henüz el kol hareketleriyle çevresini kontrol edemez bunun için battaniye kullanımı çoğunlukla önerilmez. Battaniye bebeğinizin yüzüne ötülebilir bu durum da bebeğinizin oksijen almasına engel olabilir. Bunun önüne geçmek için uyku tulumlarını tercih edebilirsiniz. Uyku tulumları hem rahat hem de güvenlidir. Bebeğinizin üzerinin açılma ihtimali de yoktur.

Bebekler uyurken çorap giymeli mi?

Bebek odasında ideal sıcaklık derecesini sağladıysanız bebeğinize çorap giydirmenize gerek yoktur. Rahat ve esnek kıyafetler giydirdiğiniz bebeğinizi çorapsız uyutarak daha konforlu hissetmesini sağlayabilirsiniz. Eğer oda sıcaklığı azsa sıkmayan ve esnek olan bir çorap giydirebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.