Sanayi Devrimi Nasıl Başlamıştır?

Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin makineleşmiş endüstriyi doğurması, bu gelişmelerin de Avrupa'daki sermaye birikimini arttırmasına denir.
Sanayi Devrimi Nasıl Başlamıştır?

Sanayi Devrimi, Avrupa’da 18. Ve 19. Yüz yızllar arasındaki buluşların etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin üretimde kullanılmasıyla Avrupa’da sermaye birikiminin artması ve bu sürece de Sanayi devri denmiştir.

Sanayi devrimi ilk kez Birleşik Krallıkta ortaya çıkmıştır. Daha sonra Batı Avrupa ve Kuzey Amerika, Japonya üretime başlamış daha sonra da tüm dünyaya yayılmıştır. 16. Yüyzılda hızlı bir nüfus artışı gerçekleşmiştir. Tarımlar gelişmiş, köylerden şehir göçü hızlandı ve böylelikle sanayide istihdam iş gücü olmuştur. İnsanların yaşam düzeyinin yüklemesiyle birlikte o zamana göre lüks tüketimden sayılan kahve, şeker, çay gibi gereksinimleri üretilmeye başlanmıştır.

Sanayi Devrimi

17. yüyyılda yapılan büyük yağmacılık Avrupa’yı finanse etmiş ayrıca gelişiminide desteklemiştir. İspanyolların ve Orta Amerika kolonilerinin altınları yağmalamaları ve İspanyol gemilerini yağmalayan İngiliz korsanları avrupya çok miktarda altın kazandırmıştır. Zenginleşmede ve sanayileşmede en büyük etkendir. Avrupa yüklü miktarda altın kazanmış olmalarından dolayı zenginleşen Avrupa devleti sanayileşme devrimini tetikleyen olaylardan birisi olarak kabul edilmektedir.

1753 yılında Hindistan, Fransızları yenerek Babür imparatorluğun hazinesine el koyan İngilizler bu yüzden ülkelerindeki ekonomik gücü elde etmeyi başarmıştır. Dokuma makineleri ile ilgili tüm teknik buluşlar İngilizlere aittir.

Sanayi Devrimi


Sanayi Devrimi'nin de ki Çocuk İşçiler

Sanayi Devrimi’yle birlikte büyük makinelerde üretilmeye başlamıştı bu yüzden evlere sığamıyordu. Böylelikle bütün makineleri bir binada toplayarak işçilerinde bu binaya gelmeleri sağlandı buna da Fabrikalaşma süreci diyoruz. O zamanlar işçilerin haklarının olmamasından dolayı erkek, çocuk, kadın 20 saate kadar çalıştırılıyordu bundan dolayı sosyal olarak bir çok birey eziliyordu. Makinelerin işleyişi oldukça basit olduğundan dolayı kalifiyeli eleman aramalarına gerek yoktu bu yüzden işçi sınıfına tek bir ücretle çalıştırmaya devam ettiler.

Sanayi Devrimi çocuk işçiler

1763 yıllarında James Waat tarafından üretilen Buharlı Makine, Sanayi devriminin dönüm noktası olmuştur. Buharlı sisteme geçiş 1807 yılında ise Rober Fulton tarafından gemilere uyarlandı ve okyanus ötesine gemi seferleri başlatmıştır. Daha sonra 1844 yılında Samuel Morse, Amerika’da ilk ticari telgrafını keşfedip hizmete sundu. Daha sonra 1876 yıllarında Alexander Graham Bell telefonu icat etti. Tarım sektöründe ise Almanya öncülük etmiştir. İlk şeker pancarından şeker üreterek daha sonra suni gübreyi imal etti. 1834 yıllarında Amerikalı bir mühendis biçerdöveri keşfedip imalatına başlayarak konserveleri üretmiştir.  Sanayileşme büyüdüğü için İngiltere’de demir ve çelik hammaddelerini işleyerek kömür üretmeye başlamıştır.

çocuk işçi çalıştırma

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum