Rüyalar Kayıt Altına Alınabilir Mi?

İçerisinde birbirinden çok gizem barındıran rüyalar hakkında hemen herkesin en çok merak ettiği şey rüyaların kayıt altına alınıp alınamayacağıdır. Peki sizce alınabilir mi? İşte detaylar haberimizde...
Rüya, kişinin uyku esnasında gördüğü sevinç, hüzün, korku, huzur gibi birçok duyguyu içerisinde barındırdığı bir olgudur. Bu nedenle rüya konusunda hala tam olarak kesinleşmiş yargılar bulunmuyor.
Geçmişten günümüze kadar hem insanoğlunu hem de bilim adamlarını çok yakından ilgilendiren rüya konusunda birçok araştırma yapıldı. Ancak çoğunda istenen amaca ulaşılamadı çünkü rüyanın soyutluğu konusunda bilim dünyası da sınırlı şekilde hareket edebildi.
Rüya, toplum tarafından genelde insanlara geleceğe dönük olarak mesajlar taşıyan bir olgu olarak görülür. Ancak bilim ise tamamen bilinçaltı ile ilgili olduğunun altını çizerek gelecekten bir mesaj taşımadığını belirtir.
Rüya konusunda bilim dünyasından geçtiğimiz günlerde tarihi bir haber geldi. Uzun uğraşlar sonunda insanoğlunun rüya konusunda en çok merak ettiği kayıt altına alınıp alınamayacağı sorusuna cevap geldi.
Japon Bilim Adamlarından Tarihi Başarı
Japon bilim adamlarının uzun yıllardır üzerinde yaptığı “rüya kaydı” araştırmalarından olumlu sonuçlar geldi. Yapılan araştırmaya göre artık rüyalar kayıt altına alınabilecek. Bunu ise özel olarak tasarlanan bir cihazı ile gerçekleştiriyor.
Önceden insanlara son derece imkansız olarak gelen rüya kaydının ilk çalışmaları 1930’lara dayanıyor. O dönemlerde uzun uğraşlar verilerek yapılan çalışmalardan olumlu sonuç alınamamasından dolayı o günlerden günümüze kadar her seferinde bu durumun imkansız olduğu belirtildi. Ancak bu yargı Japon bilim adamlarınca yıkıldı.
Rüya kayıt cihazı, rüya okuyucu makine olarak da adlandırabileceğimiz bu cihazlar, kişi uykudayken beyninden gelen dalgaları inceleyerek kaydedecek. Beyinden alınan bilgileri algoritma haline getirerek izlemeye hazır hale getiriyor ve karşınıza rüyanız çıkıyor. Şimdilik makinenin üzerinde çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen bilim adamları, henüz rüyaların sadece %60’ı kayıt altına alınabilindiğini söyledi.
Rüya Kayıt Makinesi Nasıl Çalışıyor?
Japon bilim adamları rüya kayıt cihazının nasıl çalıştığı anlattı. Makine şu şekilde çalışıyor: Denekler uykuya geçmeden önce ilk olarak EEG makinesine ardından fMRI makinesine bağlanıyor. Sonra uykuya geçen denekler, üzerinde çalışmalar başlıyor. Öncelikle EEG makinesi, deneğin rüya fazına girip girmediğini anlamak için kullanılıyor. fMRI makinesi ile de beyin sinyalleri kayıt altına alınıyor.
Kişi uykuya geçtiği zaman rüyasından hemen uyandırılarak ne gördüğü anlattırılıyor ve bu yaklaşık 200 kez yapılıyor. Ardından denekten alınan bilgiler ile fMRI makinesinden alınan bilgiler bir araya getiriliyor. Deneğin rüyasında görmüş olduğu bilgiler araştırılıyor. Bu bilgilerin tamamı algoritma içine konulup geliştiriliyor ve son olarak da deneğin rüyasına ilişkin basit bir video oluşturuluyor.
Rüya Kaydına Tepki Geldi
İnsanların rüyalarına ışık tutan rüya kayıt cihazları, bilim dünyası açısından son derece önemli bir buluş olarak değerlendiriliyor. Ancak toplumun büyük bir kesiminden bu rüya kayıt makinesine ciddi tepkiler gelmeye başladı çünkü teknoloji ile yeteri kadar özel yaşamın ihlal edildiğini belirten kişiler, bundan sonra rüyalarında izlenebilmesi kişiye özel hiçbir şeyin kalmayacağı anlamına geldiği için tepki gösterildi.
NeOldu.com / Rüya Tabirleri
Uyandıktan sonraki 5 dakika içinde gece gördüğümüz rüyaların %50'sini unutuyoruz. 10 dakika içindeyse %90'ını.
Görme engelliler de rüya görüyor. Özellikle görme yeteneği ile doğup sonradan kaybedenler aynı görenler gibi rüya görmeye devam ediyor. Ancak imajlar içeren rüyalar görmüyorlar. Onların rüyaları ses, koku ve his üzerine kurulu ve en az bizimkiler kadar çarpıcı.
Herkes rüya görür. Ben hiç rüya görmem diyen biriyle mutlaka karşılaşmışsınızdır. Oysa bu bilimsel olarak mümkün değil tabii ağır bir psikolojik rahatsızlığı yoksa. Herkes rüya görür ancak görmüyorum diyenler en çabuk unutanlar.
Rüyamızda sadece bildiğimiz yüzleri görürüz. Daha önce hiç tanışmadığınız biriyle aksiyon dolu bir rüya yaşamış olabilirsiniz ama emin olmayın. Beynimiz daha önce görmediği bir şeyi yaratmaz. Ancak daha önce gördüklerini birleştirip ortaya özgün parçalar çıkartabilir.
Herkes rüyalarını renkli görmez. İnsanların %12 si rüyalarını siyah beyaz görüyor. 1960'lara kadar bu oran çok daha yüksekmiş ancak renkli televizyonun hayatımıza girmesiyle hızla düşmüş. Şu an 25 yaşın altında siyah beyaz rüya görme oranı %4.4.
Rüyalar semboliktir. Rüyalar sırasında bilinçaltımız konuşur ve bilinçaltımız oldukça derin konuşmayı sever. Rüyanızda gördüğünüz şey ile ifade ettiği şey son derece farklı olabilir.
Günlük hayatınızda çok neşeli, mutlu bir insan olabilirsiniz ama rüyalar genellikle stres içerikli olur. Rüyalarda negatif duygular pozitiflere göre çok daha fazla alan işgal eder. Bu yüzden sürekli kovalanıyor ve ağlamaklı anlar yaşıyorsanız endişelenmeyin bu çok normal.
Bir gecede maksimum 7 rüya görebilirsiniz. Ortalama bir gecede göreceğiniz rüya sayısı 4 ile 7 arasında değişebilir ve bu da toplam 2 saati kapsar.
Hayvanlar da rüya görür. Pek çok hayvan üzerinde yapılan deneyler gösteriyor ki hayvanlar uyku esnasında insanlar ile aynı beyin dalgalarını yayıyor. Zaten bir evcil hayvan beslediyseniz rüya gördüklerini çok iyi bilirsiniz.
Derin uykuya geçtiğimizde beynimizdeki bir sistem harekete geçer ve vücudumuzun hareket etmesini engeller. Başka türlü rüyamızda yaptığımız hareketleri gerçek hayatta da yapmaya çalışırdık. Ancak bu sistem bazen biz uyansak da devreden çıkmaz işte o zamanlar da uyku felci dediğimiz şey yaşanır ve yaşayanı bayağı korkutur.
Rüyalarımız işbirlikçidir, gerçek hayatla paralel çalışır. Mesela siz uyurken dışarıda birisi keman çalıyorsa rüyanızda kendinizi klasik müzik konserinde sanabilirsiniz.
Kadınlar ve erkekler farklı şekillerde rüya görür. Erkekler daha çok erkekler hakkında rüya görür. Yani bir erkeğin rüyasında gördüğü kişilerin %70'ini erkekler oluşturur. Kadınlarda ise bu oran eşittir. Erkekler daha agresif rüyalar görürken kadınların rüyaları daha sakindir.
İnsanların %38'i rüyalarının en az bir kere çıktığını ifade ediyor. Bu konuda hiçbir bilimsel veri olmasa da rüyaların gelecekten haber verdiğine inananların oranı %68.
Horluyorsanız rüya görmezsiniz. Bu internette oldukça dolaşan bir konu ancak bilimsel bir kanıt yok. Horlarken belki rüya görebilirsiniz ama yanınızdakinin göremeyeceği kesin.
Rüyada orgazm olabilirsiniz. Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki fiziksel olarak hiçbir aktiviteniz olmasa bile rüyanızda gerçek yaşamda olduğu gibi orgazm olabilirsiniz.
- Yorumlar 1