Rüyalar Kayıt Altına Alınabilir Mi?

Rüyalar Kayıt Altına Alınabilir Mi?
20.01.201611:22

İçerisinde birbirinden çok gizem barındıran rüyalar hakkında hemen herkesin en çok merak ettiği şey rüyaların kayıt altına alınıp alınamayacağıdır. Peki sizce alınabilir mi? İşte detaylar haberimizde...

Haber güncelleme tarihi 25.03.2019 08:50

Rüya, kişinin uyku esnasında gördüğü sevinç, hüzün, korku, huzur gibi birçok duyguyu içerisinde barındırdığı bir olgudur. Bu nedenle rüya konusunda hala tam olarak kesinleşmiş yargılar bulunmuyor.

uyku-ani.Jpeg

Geçmişten günümüze kadar hem insanoğlunu hem de bilim adamlarını çok yakından ilgilendiren rüya konusunda birçok araştırma yapıldı. Ancak çoğunda istenen amaca ulaşılamadı çünkü rüyanın soyutluğu konusunda bilim dünyası da sınırlı şekilde hareket edebildi.

bilincalti-ruya-001.jpg

Rüya, toplum tarafından genelde insanlara geleceğe dönük olarak mesajlar taşıyan bir olgu olarak görülür. Ancak bilim ise tamamen bilinçaltı ile ilgili olduğunun altını çizerek gelecekten bir mesaj taşımadığını belirtir.

Rüya konusunda bilim dünyasından geçtiğimiz günlerde tarihi bir haber geldi. Uzun uğraşlar sonunda insanoğlunun rüya konusunda en çok merak ettiği kayıt altına alınıp alınamayacağı sorusuna cevap geldi.

bilimsel-calismalar.jpg

Japon Bilim Adamlarından Tarihi Başarı

Japon bilim adamlarının uzun yıllardır üzerinde yaptığı “rüya kaydı” araştırmalarından olumlu sonuçlar geldi. Yapılan araştırmaya göre artık rüyalar kayıt altına alınabilecek. Bunu ise özel olarak tasarlanan bir cihazı ile gerçekleştiriyor.

 ruya-kaydetmek.jpg

Önceden insanlara son derece imkansız olarak gelen rüya kaydının ilk çalışmaları 1930’lara dayanıyor. O dönemlerde uzun uğraşlar verilerek yapılan çalışmalardan olumlu sonuç alınamamasından dolayı o günlerden günümüze kadar her seferinde bu durumun imkansız olduğu belirtildi. Ancak bu yargı Japon bilim adamlarınca yıkıldı.

ruya-okuyucu-makine.jpg

Rüya kayıt cihazı, rüya okuyucu makine olarak da adlandırabileceğimiz bu cihazlar, kişi uykudayken beyninden gelen dalgaları inceleyerek kaydedecek. Beyinden alınan bilgileri algoritma haline getirerek izlemeye hazır hale getiriyor ve karşınıza rüyanız çıkıyor. Şimdilik makinenin üzerinde çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen bilim adamları, henüz rüyaların sadece %60’ı kayıt altına alınabilindiğini söyledi.

kayit-cihazi.jpg


Rüya Kayıt Makinesi Nasıl Çalışıyor?

Japon bilim adamları rüya kayıt cihazının nasıl çalıştığı anlattı. Makine şu şekilde çalışıyor: Denekler uykuya geçmeden önce ilk olarak EEG makinesine ardından fMRI makinesine bağlanıyor. Sonra uykuya geçen denekler, üzerinde çalışmalar başlıyor. Öncelikle EEG makinesi, deneğin rüya fazına girip girmediğini anlamak için kullanılıyor. fMRI makinesi ile de beyin sinyalleri kayıt altına alınıyor.

fmri-makinesi.jpg

Kişi uykuya geçtiği zaman rüyasından hemen uyandırılarak ne gördüğü anlattırılıyor ve bu yaklaşık 200 kez yapılıyor. Ardından denekten alınan bilgiler ile fMRI makinesinden alınan bilgiler bir araya getiriliyor. Deneğin rüyasında görmüş olduğu bilgiler araştırılıyor. Bu bilgilerin tamamı algoritma içine konulup geliştiriliyor ve son olarak da deneğin rüyasına ilişkin basit bir video oluşturuluyor.

ruya-izleme.jpg


Rüya Kaydına Tepki Geldi

İnsanların rüyalarına ışık tutan rüya kayıt cihazları, bilim dünyası açısından son derece önemli bir buluş olarak değerlendiriliyor. Ancak toplumun büyük bir kesiminden bu rüya kayıt makinesine ciddi tepkiler gelmeye başladı çünkü teknoloji ile yeteri kadar özel yaşamın ihlal edildiğini belirten kişiler, bundan sonra rüyalarında izlenebilmesi kişiye özel hiçbir şeyin kalmayacağı anlamına geldiği için tepki gösterildi.

NeOldu.com / Rüya Tabirleri

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
1
3
0
10
1
2
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 1
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.