Rokanın Faydaları: Roka Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Rokanın faydalarına değindiğimiz yazımız için "Roka hangi hastalıklara iyi gelir?" sorusunun cevabını aradık, bu mucize besinin tüm faydalarını sıraladık.
Latince adı “Eruca sativa” olan roka, turpgiller ailesine aittir. Akdeniz kökenli bir sebze olan roka, Akdeniz Bölgesi ülkelerinde yaygın olarak tüketilmektedir. Son yıllarda ABD ve Avrupa’nın birçok bölgesinde tüketilmeye başlanılan bu sebze, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde vücut sağlığına önemli katkılarda bulunmaktadır.
Rokanın Faydaları Nelerdir?
Acı ekşi bir tada sahip olan roka, salatalarda, makarna soslarında, et ve sebze yemeklerinde sıkça kullanılmaktadır. C vitamini bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan roka, aynı zamanda A ve K vitaminlerini de içerir. İçeriğinde birbirinden önemli vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, demir, potasyum, fosfat, kükürt ve glukozinolat gibi mineralleri de barındırmaktadır.
Vitamin ve mineral bakımından zengin bir içeriğe sahip olan rokanın faydaları arasında cildi güzelleştirme, hücre yenilenme, vücudu hastalıklara karşı koruma, serbest radikallerle savaşma, kanı temizleme, akciğer ve bağırsak kanseri gibi hastalıkların riskini azaltma ve iştah açma bulunur.
Pek çok sağlık sorunu karşısında fayda sağlayan roka, karaciğer hastalıklarının tedavisine destek olurken karaciğer ağrılarının dinmesine de yardımcı olur. Rokanın iştah açıcı özelliği olduğu ve kilo almayı kolaylaştırdığı da belirtilmektedir.
Doğal antioksidan kaynaklarından biri olan roka, bu özelliği sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini arttırır. İçerisindeki vitamin, mineral ve antioksidanlarla kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır. Birçok hastalığın nedeni olan serbest radikallerin en büyük düşmanıdır.
İçeriğindeki K vitamini sayesinde kemik sağlığına önemli katkılarda bulunan roka, kemikleri güçlendirir. Yaşlanma ile birlikte ortaya çıkabilen kemik hastalıklarına karşı koruma ve direnç sağlar. Çocukların iskelet yapılarının sağlam ve sağlıklı olması için etkili bir rol oynar.
Diyet listelerinde sıkça rastladığımız roka, sindirim sistemi açısından oldukça önemli bir sebzedir. Hazmı kolaylaştırır ve bağırsakların hareketini arttırır. Vitamin ve mineral bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Çok düşük miktarda kalori içermektedir. Besleyici ve doyurucu sebzelerden biri olan roka, diyet sırasında mineral kaybına uğramanızı da önler.
Roka Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Rokanın iyi geldiği hastalıklar arasında kanser, obezite, hazımsızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları, görme bozukluğu gibi göz hastalıkları, tansiyon, şeker ve kemik erimesi bulunmaktadır. Rokadaki her bir vitamin saydığımız bu hastalıkların tedavisine destek olarak kişinin daha sağlıklı olmasına katkı sağlar.
Rokanın Kadınlara Faydaları Nelerdir?
Roka kadınlarda regl döneminde meydana gelen karın ağrısı ve krampların şiddetini azaltır. Bu dönemlerde oluşabilecek ödem ve toksinlerin atılmasını sağlar. İçerisindeki antioksidanlarla cinsel sağlığın iyileşmesine destek olur ve cinsel isteği de artırır. İçindeki K vitamini ile kadınlarda menopoz döneminde yaşanan kemik erimesi rahatsızlığının riskini azaltır.
Rokanın Cinselliğe Faydaları Nelerdir?
Rokanın cinselliğe bir çok katkısı bulunur. İçerisindeki C vitamini ile afrodizyak etkisi yaratarak cinsel arzunun artmasını sağlar. İktidarsızlık gibi cinsel işlev bozukluklarının iyileşmesine katkıda bulunur. Cinsel isteği artırarak cinsel hayatın daha sağlıklı ve keyifli olmasına imkan tanır. Erkek ve kadın fark etmeksizin aynı etkileri gösterir.
Rokanın Cilde Faydaları Nelerdir?
Cilt dostu roka, içerisindeki mineral ve antioksidanlarla cilt sağlığının iyileşmesine katkı sunar. Gözeneklerin açılmasına, toksinleri attırarak cildin güzelleşmesine, cilt hücrelerinin yenilenmesine olanak tanır. Cilt daha canlı ve pürüzsüz görünmeye başlar. Düzenli roka tüketimi ciltteki kırışıklıkların oluşumunu da azaltabilir.
Roka Nasıl Tüketilir?
Keskin bir kokuya sahip olan roka, tek başına tüketilebileceği gibi çay şeklinde de tüketilebilir. Roka çayı öksürük kesen doğal bir tedavi yöntemidir. Roka çayı yapmak için kaynar suya koyduğunuz roka yaprağını 5 dakika bekletmeniz gerekir. Günde iki kez hazırladığınız çayı içerek rokanın faydalarından yararlanabilirsiniz.
Roka genelde çiğ tüketilen bir sebzedir. Salatalara ve balık yemeklerinin yanına çok yakışmaktadır. Çiğ tüketilmesi içerisindeki birçok vitamin ve mineralden yararlanmanıza olanak tanır. Rokayı haşlayarak çorba yapabilir, sebze çorbalarına ilave edebilir ya da tek başına yemeğini de yapabilirsiniz.
Rokayı pişirerek tüketmek yerine çiğ olarak tüketmeniz daha faydalı olacaktır. Aksi halde pişirilmesi durumunda içeriğindeki vitamin ve mineralleri kaybeder. Rokayı yine de pişirerek tüketmek tercihindeyseniz en fazla 5 dakika suda haşlamanız önerilmektedir.
Rokanın Zararları Nelerdir?
Rokanın zararları çok fazla tüketilince ortaya çıkar. Roka fazla tüketildiğinde mide problemleri, şişkinlik ve gaz gibi sorunlara neden olmaktadır. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlığı olanlarda hastalığın belirtilerini tetikleyebilir. Aşırı kullanımında tansiyonun yükselmesine neden olduğu için kalp rahatsızlığı olan kişilerin roka tüketiminde dikkatli olması gerekmektedir.
Isırgan Otu Faydaları | Kuzukulağı Faydaları |
---|---|
Fesleğenin Faydaları | Maydanozun Faydaları |
Kırkkilit Otunun Faydaları |
Her gün roka yersek ne olur?
Her gün roka yenmesinin bir sakıncası yoktur, önemli olan roka tüketiminin abartılmamasıdır. Çok fazla miktarda roka yemek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bunlar arasında mide rahatsızlıkları, gaz, şişkinlik ve yüksek tansiyon bulunur. Bu tür belirtiler görüldüğünde roka tüketiminin azaltılması gerekir.
Roka cinsel gücü artırır mı?
Rokanın cinsel gücü arttırdığı bilinmektedir. Kadın ve erkekte cinsel işlev bozukluklarını giderir ve cinsel isteği artırır. Başta C vitamini olmak üzere birçok vitamin ve mineralle vücuda güç ve enerji verir. Cinsel gücü artırarak cinsel hayatın daha sağlıklı ve mutlu olmasına katkıda bulunur.
Roka kanı temizler mi?
Roka kanı temizleyen değerli sebzelerden biridir. Kolesterol düşürücü özelliği ile damar tıkanıklıklarını önleyerek kalp ve damar sağlığını korur. Bunu içerisindeki antioksidanlar sayesinde başarır. Antioksidanlarla kandaki serbest radikallerin çoğalmasını önler, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
Roka yoğurtla yenir mi?
Roka yoğurtla yenilebilir ve böylece daha sağlıklı hale gelebilir. Rokayı küçük parçalara ayırarak yoğurtla karıştırabilir üzerine zeytinyağı da dökebilirsiniz. Karışıma biraz tuz ve baharat da atabilirsiniz. Ortaya çıkan meze, rokanın faydalarından yararlanmanıza ve sofralarınıza lezzet katmanıza yardımcı olacaktır.
Roka idrar söktürür mü?
Rokanın idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Böbreklerin daha düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki toksinlerin idrarla birlikte atılmasına da olanak tanır. Ayrıca bolca antioksidan içerdiği için de toksin attırıcı özellik gösterir. Birçok diyette rokanın faydalarından yararlanılır ve ödem gibi sorunların giderilmesi sağlanır.
Rokada hangi vitaminler var?
Rokada A, C ve K vitaminleriyle birlikte kalsiyum, magnezyum, folat, demir ve potasyum gibi birçok mineral bulunmaktadır. Bunların yanı sıra roka bol miktarda antioksidan içerir. İçerisindeki vitamin ve minerallerle birçok sağlık sorununa olumlu katkılar sağlar. Bağışıklığı güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.
- Yorumlar 0