Isırgan Otu Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Adeta şifa kaynağı olan ısırgan otu birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Gelin, bu mucize bitkiyi birlikte tanıyalım, faydalarını görelim.
Isırgan Otu Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Isırgan Otu Nedir?

Isırgan otu, adından da anlaşılabileceği gibi cilde değmesiyle birlikte kaşındıran ve acı veren bir yapıya sahip olan otsu bir bitkidir. Yaprakları tırtıklı bir yapıda olmakla birlikte koyu yeşil bir renge sahiptir. Tüylerinde histamin ve formik asit bulunmaktadır. Otun cilde değmesiyle birlikte salgılanan bu maddeler cildin tahriş olmasına ve kaşınmasına neden olur.

Isırgan Otu Faydaları

Isırgan otu, birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı gibi çeşitli ilaçların yapımında da kullanılmaktadır. Mayıs ve Ağustos aylarında çiçek açan ısırgan otu, yıl boyunca yetişmektedir. Vücut sağlığı bakımından oldukça faydalı olan bitki, ülkemizde yetişen ve çok eski yıllardan beri çeşitli hastalıkların tedavilerinde kullanılan bir şifa kaynağıdır.

Isırgan otu yalnızca Türkiye’de değil birçok ülkede yetişen ve tüketilen bir bitki türüdür. Avrupa, Kuzey Amerika, Asya’nın soğuk bölgeleri ve Kanada’da da yetişmektedir. Sindirim sisteminden bağışıklık sistemi hastalıklarına kadar birçok alanda etki sağlayan ısırgan otu, vücut sağlığı bakımından oldukça yararlıdır.

Otun içeriğinde potasyum tuzları, histamin, formik asit, organik asitler, C vitamini, A ve D vitamini bulunur.

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?

Gut hastalığından egzamaya ve kan hastalıklarına kadar birçok alanda vücut sağlığına katkıda bulunan ısırgan otu, güçlü bir şifa kaynağı olmasından dolayı çeşitli ilaçların yapımında da kullanılmaktadır. Isırgan otu birçok hastalığın tedavi sürecinin hızlandırılmasına önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.

İşte ısırgan otunun faydaları:

1. Cilt Sorunlarını İyileştirir

Isırgan Otu Faydaları

Isırgan otu özellikle cilt sağlığı ve çeşitli cilt hastalıkları bakımından oldukça önemli ve etkili bir bitkidir. Sivilce ve akne tedavisinde sıklıkla kullanılan kurutulmuş ısırgan otu, ciltte meydana gelen lekelenmeler ve aknelere iyi gelmektedir. Isırgan otunun yapraklarından elde edilen yağlar ise ciltte meydana gelen yara izlerinin tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir.

Akneye meyilli ciltler için oldukça etkili bir tonik görevi üstlenir. Akne ve sivilce tedavisinin yanı sıra çeşitli nedenlerle oluşmuş yanıkların tedavisinde de ısırgan otundan yararlanılmaktadır. Isırgan otu, cilt üzerinde meydana gelen hemen hemen her sorunun tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir.

Çocuk hastalıklarından olan su çiçeğinin tedavisi, egzama ve böcek ısırığı nedeniyle oluşan tahriş ve enfeksiyon tedavisinde de ısırgan otu kullanılmaktadır. Isırgan otu yağı ile birlikte karıştırılan hakiki zeytinyağı cilt üzerine sürülerek uygulanır.

2. Böbrek Taşını Düşürür

Isırgan Otu Faydaları

Oldukça ağrılı ve sorun yaratan bir rahatsızlık olan böbrek taşı probleminin tedavisinde sıklıkla kullanılan tedavi yöntemlerinden biri de ısırgan otu çayıdır. Böbrek ve mesanede bulunan kum ve taşların kolaylıkla atılmasını sağlayan ısırgan otu çayı, tohum, kök ve yapraklarından yapılmaktadır.

3. Saçları Besler

Isırgan Otu Faydaları

Isırgan otunun saç sağlığına olan katkıları çok eski yıllardan beri bilinmekte ve uygulanmaktadır. Isırgan otu, saç derisini beslemekte ve saçların daha sağlıklı görünmesini sağlamaktadır. Isırgan otunun içeriğindeki silis ve kükürt, saçların daha bakımlı, parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar.

Isırgan otu saç dökülmelerinin tedavisinde en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Saç dökülmesini ortadan kaldırdığı gibi saçların yeniden çıkmasını ve gürleşmesini de sağlamaktadır.

4. Enfeksiyon Giderir

Isırgan Otu Faydaları

Özellikle idrar yollarının iltihaplanması sonucunda oluşan enfeksiyon tedavisinde ısırgan otu sıklıkla kullanılmaktadır. İdrar yollarında oluşan problemlere karşı iyileşme sağlayan ısırgan otunun idrar söktürücü özelliği bulunur.

5. Alerjiye İyi Gelir

Isırgan Otu Faydaları

Isırgan otunun en sık kullanıldığı tedavilerden biri de alerjik hastalıkların tedavileridir. Özellikle mevsimsel geçiş nedeniyle artış gösteren alerjik rahatsızlıklar ısırgan otu ile kısa sürede iyileşme göstermektedir. Astım ve bronşit gibi mevsimsel hastalıklara karşı koruma sağlayan ısırgan otu, aynı zamanda hapşırma ve yoğun öksürük gibi sorunların da ortadan kalmasına yardımcı olur.

6. Kan Dolaşımını Artırır

Isırgan Otu Faydaları

Isırgan otunda bulunan C vitamini ve demir minerali kan hücrelerini uyarır ve kan oluşumunu artırır. Böylece kan dolaşımı artar. Dokulara daha hızlı oksijen dağılır, kişi daha sağlıklı ve dinç hisseder. Kronik yorgunluk sorunları giderilebilir.

7. Sindirimi Hızlandırır

Isırgan Otu Faydaları

Isırgan otundaki bileşenler sindirim sorunları için çok faydalıdır. Yararlı bakterilerin gelişmesine katkı sağlayan ot, sindirim sisteminin çalışma işlevini düzenler. Sindirimi iyileştirerek birçok sorunun düzelmesini sağlar.

8. Bağışıklığı Güçlendirir

Isırgan Otu Faydaları

Isırgan otundaki başta C vitamini olmak üzere birçok yararlı bileşen vücut sağlığına katkı sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır, var olan hastalıkların daha kolay atlatılmasına yardımcı olur.

Isırgan Otu Nasıl Tüketilir?

Birçok alanda vücut sağlığına katkı sağlayan ısırgan otu, çay ile birlikte tüketilebilmesinin yanı sıra çeşitli yemeklerin içinde de kullanabilir. Ayrıca kapsül şeklinde satılan ısırgan otunu da temin ederek tüketebilirsiniz.

Taze ısırgan otu yapraklarını ağrıyan bölgenize koyarak ağrınızın azalmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle eklem ve kas ağrılarında etkili sonuçlar veren bir bitkidir. Tüketimde ısırgan otu çayı, yaprağı ve kapsülü de tercih edilebilir. Egzama gibi cilt problemlerinin tedavisinde de kullanılabilir.

Isırgan otu yağı ve suyu da farklı şekillerde kullanılabilir. Elde edilen ısırgan otu suyu saçlara uygulandığı takdirde saçlar beslenir ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşur. Özellikle ısırgan otu suyunun saçlara en büyük katkısı saçların hızlı bir şekilde uzamasını sağlamaktadır.

Isırgan otu kavurması yapabilir, otu böreklerinize katabilir veya çorbasını yapıp tüketebilirsiniz. Oldukça lezzetli bir tat veren ısırgan otu, vitamin bakımından da zengindir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Lavantanın Mucizevi FaydalarıKarahindiba Bitkisinin Faydaları
Ebegümecinin FaydalarıTarçının Faydaları
Karanfilin Faydaları

Isırgan otu kimler kullanamaz?

Isırgan otu hamile kalma planı olan kadınlar tarafından kullanılmamalıdır çünkü adet döngüsünü değiştirebilir. Açık yarası olan kişilerde kullanılmamalıdır, açık yaralar ısırgan otunun güçlü etkisiyle tahriş olabilir. Bunun yanı sıra gereğinden fazla ısırgan otu kullanmak alerjiye neden olabilmektedir.

Isırgan otu iltihabı söker mi?

Isırgan otunun anti enflamatuar etkisi bulunur ve böylece iltihap söktürücü özellik kazanır. İltihaplarda, enfeksiyonlarda ve idrar yolu rahatsızlıklarında kullanılabilir. Kanı temizleyerek iltihapların azalmasını da sağlar. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilir.

Isırgan otu böbreklere zarar verir mi?

Isırgan otu dengeli kullanıldığında böbreklere faydalıdır. Böbreklerin temizlenmesini ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Tüm bunlar ısırgan otu çayının faydaları arasında bulunur. Çok fazla tüketilmesi faydaları zarara dönüştürebilir, bu sebeple dengeli tüketmek ve aşırıya kaçmamak önemlidir.

Isırgan otu zararları nelerdir?

Isırgan otu adet düzenini değiştirebilir, çok tüketildiğinde alerjiye neden olabilir. Mide ağrıları yaratır. Terleme ve cilt döküntüsü gibi farklı belirtiler gösterebilir. Tüm bunlar ısırgan otunun bilinçsiz ve yanlış kullanımıyla ortaya çıkar. Her şeyde olduğu gibi ısırgan otunu da çok fazla tüketmek farklı rahatsızlıklara sebebiyet verir.

Isırgan otu çayı her gün içilir mi?

Isırgan otu çayı her gün içilebilir ancak 3 bardaktan fazla tüketilmemesi gerekir. Her bardağı günün belli saatlerinde bölüm tüketebilirsiniz. Örneğin kahvaltıdan biraz önce 1 bardak ısırgan otu çayı içebilirsiniz. Daha sonra öğlen ve akşam iki bardak daha bu şifalı çaydan içebilirsiniz. Kronik rahatsızlığı olanların tüketimde daha çok dikkatli olması gerekir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.