5 Osmanlı Padişahının Bilinmeyen Özellikleri

Osmanlı Padişahları sadece devlet adamlıkları ile değil diğer yönleriyle de ilgi çekici şahsiyetlerdir. İşte Osmanlı padişahları hakkında ilginç bilgiler.
5 Osmanlı Padişahının Bilinmeyen Özellikleri

Osmanlı İmparatorluğu, tarih boyunca pek çok devlet gibi padişahın hüküm sürdüğü bir döneme sahip olmuştur. Bu padişahlar, Osmanlı İmparatorluğu'nun genişlemesi, güçlenmesi ve yapılan reformlar sırasında önemli roller oynamışlardır.

Ancak, bu padişahlar arasındaki birçok özellik, Osmanlı tarihini ve kültürünü anlamaya yardımcı olur. Bu yazımızda, Osmanlı Padişahları'nın en ilginç özelliklerini ele aldık.

Osmanlı Padişahlarının İlginç Özellikleri

Osmanlı padişahları devlet adamlıklarının yanında aynı zamanda sanatkar, sporcu, zanaatkar kişilikleriyle de seçkin kimselerdi. İşte her yönüyle dönemine damga vurmuş beş padişah;

1. Fatih Sultan Mehmed

Osmanlı Padişahlarının İlginç Özellikleri

Fatih Sultan Mehmet tahta çıktığı zaman bir kuyruklu yıldız görülmüştü ve Papa o zaman yıldızı “Türk ve Müslüman dostu zındık yıldızı” olarak aforoz etmişti. Sonradan bu kuyruklu yıldızın Halley Kuyruklu Yıldızı olduğu öğrenildi. Arapça ve Farsça başta olmak üzere 7 dil bilen Fatih Sultan Mehmet, Latinceyi ana dili gibi konuşurdu.

Fatih Sultan Mehmet, Venedik kralı tarafından planlanan 14 suikast girişiminden kurtulmayı başarmıştır. Ölümü hakkında hala suikast şüphesi vardır. Yapılan anketlere göre Osmanlı Devleti denilince akla gelen ilk padişahtır.

2. Kanun-i Sultan Süleyman

Osmanlı Padişahlarının İlginç Özellikleri

Avrupalıların Büyük Türk lakabını verdikleri Kanuni, en uzun süre tahtta kala Osmanlı hükümdarıdır. Kendisine Kanuni denmesi yeni kanunlar yapmasından değil, mevcut kanunları çok sıkı tatbik etmesinden dolayıdır. Osmanlı hanedanı içerisinde en uzun süre tahtta kalan padişahtır. Gösterişli giyinmeyi sever, üstünde çok faza zenginlik ve ziynet eşyası bulunurdu.

3. Yavuz Sultan Selim

Osmanlı Padişahlarının İlginç Özellikleri

Yavuz Sultan Selim'in hayatı boyunca yaptığı tüm seferler doğuya doğrudur. Ordusunun daima başında dururdu ve yönetimi bizzat gerçekleştirirdi. Yavuz Sultan Selim, savaşçı kişiliğinin yanı sıra ticaret zekası olan bir insandı. İstanbul da pek çok pazar tezgahı açtırmış, ticaret alanında çeşitliliği sağlamıştır.

4. IV. Murad

Osmanlı Padişahlarının İlginç Özellikleri

Sert kişiliği ve uyguladığı tütün, içki ve afyon gibi yasaklara karşı gelenleri öldürtmesiyle tanınır. Büyücülere, falcılara ve remilcilere karşı büyük çaba sarf etmiştir. Satranç ve dama oyunlarına meraklıdır. Koşu halindeki attan başka bir ata atlayabilecek kadar iyi bir biniciydi.

5. II. Abdülhamid

Osmanlı Padişahlarının İlginç Özellikleri

Onun döneminde halkla birlikte bir modernleşme yoluna gidilmiştir. Şehzadeliğinde piyano ve Batı müziği dersleri aldı ve keman çaldı. Modern bahçe bakımına ilgi gösterdi. Sedef ve fildişi kakma, oyma ve süsleme işlerindeki maharetinin yanı sıra antika koleksiyonuna sahipti. II. ABdulhamid'in bir diğer özelliği ise polisiye roman okutmaktı. Dünyanın ilk metrolarından birini Karaköy-Taksim arasına yaptıran, atlı ve elektrikli tramvaylar kuran Osmanlı padişahıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Osmanlı Padişahlarının SözleriOsmanlı Devleti'nde Medreseler

Osmanlı Padişahları ne kadar süre ile hükümdarlık yaptı?

Osmanlı İmparatorluğu 1299 yılında kurulmuş ve 1923 yılında yıkılmıştır.

Osmanlı Padişahları hangi dine mensuptu?

Osmanlı Padişahlarının tamamı İslam dinine mensuptu.

Osmanlı Padişahları ne kadar zaman süreyle hükümdarlık yaptılar?

En güçlü ve zeki şehsadeler padişahlık için mücadele ederlerdi. Osmanlı’da başa geçen bir padişah ölümüne kadar hüküm sürmektedir.

Osmanlı Padişahlarının güçleri nelerdi?

Osmanlı Padişahları, Osmanlı İmparatorluğu'nun yasalarına göre tam yetkiye sahipti. Hükümdarlıkları sırasında askeri, siyasi ve ekonomik konulara müdahil olabilir ve hükümeti yönetebilirlerdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum