Öğrenme Güçlüğü Nedir? Belirtileri, Türleri ve Tedavisi

Toplumda sıkça görülen öğrenme güçlüğünün nedenlerini, belirtilerini, çeşitlerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Öğrenme Güçlüğü Nedir? Belirtileri, Türleri ve Tedavisi

Öğrenme güçlüğü, zeka seviyesinden bağımsız olarak konuşma, dinleme, okuma, okuduğunu anlama, heceleme, yazma, matematiksel hesaplamalar yapma ve kendini ifade etme gibi durumlarda kendini gösteren gelişimsel bir bozukluktur. Bu içeriğimizde öğrenme güçlüğü hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik. Yazımızda öğrenme güçlüğü nedir, neden olur, geçer mi, tedavisi nasıldır, belirtileri ve çeşitleri nelerdir gibi soruları cevaplayacağız.

İşte öğrenme güçlüğü hakkında her şey...

Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Öğrenme Güçlüğü

Öğrenme güçlüğü, konuşma, dinleme, okuma, yazma, akıl yürütme ve matematik yeteneklerinin kazanılmasıyla birlikte ortaya çıkan bir gelişim bozukluğudur. Günümüzde ilerleyen tıp ve teknoloji doğrultusunda %100 iyileşme sağlanabilen öğrenme güçlüğü, ilk kez 1962 yılında tanımlanmıştır.

Öğrenme güçlüğü, merkezi sinir sistemi işleyişindeki bir bozukluk neticesinde oluşabileceği gibi doğuştan gelen bir sorunda olabilir. İlköğretim ile başlayan öğrenme süreci çocukta var olan öğrenme bozukluğunun gün yüzüne çıkmasına neden olmaktadır.

Öğrenme Güçlüğünün Çeşitleri

Öğrenme güçlüğü kendi içinde farklı alt tiplere ayrılmaktadır. Öğrenme güçlüğü, disleksi (okuma bozukluğu), disgrafi (yazılı anlatım bozukluğu), diskalkuli (matematik bozukluğu) ve afazi (dil bozukluğu) gibi birbirinden farklı türlere ayrılmaktadır. Öğrenme güçlüğü problemi olan bireyde bunların biri veya birkaçı bulunabileceği gibi bu türlere hiperaktivite ve dikkat eksikliği gibi sorunlar da eklenebilir.

Disleksi (Okuma Bozukluğu)

Öğrenme Güçlüğü

Öğrenme güçlüğünün türlerinden biri olan disleksi, okuma bozukluğudur. Hiç okuyamama, atlama, ekleme, ters çevirme ve heceleyerek okuma gibi geniş bir yelpazeye sahip olan disleksi, kendi içinde de iki kola ayrılmaktadır.

Disfonik disleksi işitsel kavrama ve ayırt etme becerisindeki bozukluktur. Disfonik disleksi problemi olan kişiler dil ve sözlü ifadelerde güçlük çekerler. Disidetik disleksi ise zihinde canlandırma yeteneğinin yetersiz olması durumudur. Bu durumda kişi harflerin sıralanışını karıştırır, ters çevirir, günleri ve ayları sırasıyla söylemekte zorlanır.

Disgrafi (Yazılı Anlatım Bozukluğu)

Öğrenme Güçlüğü

Disgrafi, yazı yazma zorluğudur. Disgrafi problemi olan kişilerde yazılı anlatım yeteneği oldukça zayıftır. Karmaşık, düzensiz ve okunması zor el yazısına sahiptirler. Birbirine benzeyen harf ve sayıları birbirine karıştırırlar.

Diskalkuli (Matematik Bozukluğu)

Öğrenme Güçlüğü

Öğrenim bozukluklarından bir diğeri olan diskalkuli, matematik becerilerindeki zorluğu ifade eder. Yanlış hesaplamalar, zor öğrenme, tersten işlem yapma, sayıları ezberlemede zorluklar ve problemleri anlamakta zorlanma gibi durumlar görülür.

Dispraksi (Sözel Olmayan Öğrenme Güçlüğü)

Öğrenme Güçlüğü

Dispraksi bir diğer deyişle hareket koordinasyon eksikliği olarak tanımlanmaktadır. Dispraksi sorunu olan bireylerin motor hareketleri karşısında zorlanması söz konusudur. Bu kişiler makas kullanımında, kalem kullanımında, düğme ilikleme ve yapboz birleştirme gibi eylemleri gerçekleştirmede zorlanırlar.

Afazi (Dil Bozukluğu)

Öğrenme Güçlüğü

Afazi, dil bozukluğu olarak tanımlanan bir öğrenme güçlüğüdür. Beyindeki dil merkezinde meydana gelen hasar sonucunda konuşma ve yazma sorunu meydana gelir. Çeşitli beyin travmaları ve beyin hastalıklarının beynin sol yarım küresinde bulunan dil merkezini etkilemesi sonucunda meydana gelir. Bu durum sonucunda konuşma, konuşulanı anlama, tekrarlama, adlandırma, yazma ve okuma becerilerinde yetersizlik görülür.

Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?

Öğrenme Güçlüğü

Çocuklarda öğrenme güçlüğünün belirtileri işitsel ve görsel algı problemi yaşaması, saati öğrenmede zorlanması, dağınık olması, dikkat problemi yaşaması, düşünmeden hareket etmesi, motor ve el-göz koordinasyonlarının zayıf olması, dil gelişimlerinin gecikmesi, kendilerini ifade etmede zorlanması, sağ-sol ayırt etmede sorun yaşaması ve mantık yürütmede zorlanmalarıdır.

Öğrenme güçlüğü belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Öğrenme güçlüğünü işaret eden temel belirtilerin yanı sıra dikkat eksikliği ve hiperaktiflik gibi durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Ülkemizde genellikle 1. veya 2. sınıfta fark edilen öğrenme güçlüğü kolayca tedavi edilebilir ve %100’e yakın bir iyileşme sağlanabilir.

Öğrenme Güçlüğü Tedavisi

Öğrenme Güçlüğü

Öğrenme güçlüğü doğru teşhis ve tedavi yöntemleri sayesinde iyileştirilebilir bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı tedavi etmek için ilk olarak beyinle ilgili detaylı bir inceleme yapılması ve sorunun altında yatan nedenin ortaya çıkarılması gerekiyor.

Daha sonra çocukla beraber aileye eğitim vermek, öğretmen ve ailenin işbirliği yapması, psikoloji eğitimiyle desteklenmesi, çocuğa uygun bir çalışma planının yapılması ve çocuğa uygun şekilde egzersiz yapılması sağlanmalıdır. Bu sayede öğrenme güçlüğünü tedavi edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Afazi Neden Olur?Dispraksi Nedenleri ve Tedavisi
Diskalkuli Nedir ve Neden Olur?Disgrafi Bozukluğu Nasıl Geçer?
Disleksi Nedir?Dikkat Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Öğrenme güçlüğü geçer mi?

Öğrenme güçlüğü kendi kendine geçebilecek bir rahatsızlık değildir. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Alanında uzman bir doktordan yardım aldığınız takdirde bu rahatsızlıktan kısa süre içerisinde çocuğunuzu kurtarabileceğinizi söyleyelim.

Öğrenme güçlüğü semptomları nelerdir?

Özel öğrenme güçlüğü bazı semptomlarla kendisini göstermektedir. Aşırı hareketli olma, dalgınlık, sakarlık, sınırlı sözcük dağarcığına sahip olma, okumayı öğrenirken zorluk yaşama, işitsel ve görsel algılama, tanıma, hatırlama, sıralama becerilerinde zayıf olması bunlar arasında en çok görülenleridir.

Öğrenme güçlüğünü sebepleri nelerdir?

Öğrenme güçlüğünün ortaya çıkmasında birçok sebep rol oynuyor. Bunlar yetersiz beslenme, ilaç kullanma, vitamin eksikliği, alerjiler, annenin geçirdiği enfeksiyonlar, beyin hasarı, erken yaşta ateşli hastalık, tümör ve başa hızlı darbedir.

Öğrenme güçlüğü bir zeka sorunu mudur?

Öğrenme güçlüğü bir zeka sorunu değildir. Aksine öğrenme güçlüğü çeken kişilerin ya normal ya da normalden daha zeki oldukları yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir.

Öğrenme güçlüğü kaç yaşında başlar?

Öğrenme güçlüğünün ilk gözlemlenebileceği yaş aralığı 0-6 yaştır. Ancak çoğu zaman rahatsızlığın kesin teşhisi ilkokula başlanması ve okuma-yazma faaliyetlerinin yapılmaya başladığı zaman konabilmektedir.

Öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler için neler yapılabilir?

Öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler için yapılabilecek birkaç şey bulunuyor. Bunlar erken taramalara katılmalarını sağlamak, erişilebilirliğinizi arttırmak, teknolojik imkanlardan yararlanmak ve planlamalarınızı esnek tutmaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum