Disgrafi Nedir? Disgrafi Belirtileri ve Egzersizleri

Yazı yazamama sorunu olarak tanımlanan disgrafinin belirtilerini, egzersizlerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Disgrafi Nedir? Disgrafi Belirtileri ve Egzersizleri

Dünyada sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık olan disgrafi, dinleme, akılda tutabilme, anlama ve kasların aynı zamanda düzgün bir şekilde çalışamaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu içeriğimizde disgrafi rahatsızlığı hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. Yazımızda disgrafi nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruları cevaplayacağız.

İşte disgrafi hakkında her şey...

Disgrafi Nedir?

Disgrafi

Öğrenme bozukluklarından biri olan disgrafi, yazı yazamama durumudur. Ancak bu durum çocukta zeka geriliği veya ciddi gelişim bozukluğu olduğu anlamına gelmez. Yazı yazamama sorunu herhangi bir nörolojik soruna bağlı olmaksızın meydana gelebilir.

Disgrafi problemi olan çocuklar motor beceri, görsel ve işitsel algı problemleri yaşarlar. Buna bağlı olarak kelimeleri yazarken harfleri yanlış, eksik veya ters yazma gibi sorunlarla karşılaşırlar.

Disgrafi problemi olan çocuklar yamuk, hatalı, zor okunan, karmaşık ve kötü bir el yazısına sahiptirler. Ancak bu durum yanlış verilen bir eğitimin sonucunda da ortaya çıkabilir. Bu nedenle verilen eğitimin kalitesi gözetilmeli ve her yazısı kötü olan çocuk için disgrafi bozukluğu olduğu söylenmemelidir.

Disgrafi Belirtileri

Disgrafi rahatsızlığına sahip olan çocuklarda bazı belirtiler görülmektedir. Okunamayan el yazısı, belli harfleri ve kelimeleri ters ya da eksik yazma, yinelenen imla hataları, aritmetikte zorlanma, aşırı dağınıklık ve düzensizliktir.

1. Okunamayan El Yazısı

Disgrafi

Bazı çocuklar okuma yazma öğrenirken diğerlerine göre daha da zorluk çekebilirler. Disgrafi bozukluğu olan çocuklarda özellikle okunamayan el yazıları görülmektedir. Bu çocuklar genellikle yavaş hızda yazı yazarlar. Bu disgrafinin en belirgin belirtilerindendir.

2. Belli Harfleri ve Kelimeleri Ters veya Eksik Yazma

Disgrafi

Disgrafi veya yazma güçlüğü tamamen beyinle bağlantılı bir problemdir. Bu çocukların kalemi doğru tutmak ya da defter satırında harfleri satıra yazma gibi basit şeyleri yapmada problemleri olabilir. Belli harfleri veya kelimeleri ters, eksik ya da fazla yazmaları onların bariz belirtilerindendir.

3. Yinelenen İmla Hataları

Disgrafi

Yazılı anlatım bozukluğu yaşayan çocuklarda küçük - büyük harf ya da noktalama işaretleri gibi yineleyen imla hataları görülür. Kelimeler arasında hiç boşluk bırakmama ya da gerekmeyen yerlerde boşluk bırakma sık görülen belirtilerdendir.

4. Aritmerikte Zorlanma

Disgrafi

Disgrafi belirtileri arasında saat okumada zorlanma, dört işlemi sembolleri öğrenme, çarpım tablosunu öğrenme gibi aritmetik alanda zorlanmalar mevcuttur. Ayrıca bu rahatsızlıktan muzdarip çocuklar yön becerilerinde sıkıntılar yaşarlar. Sağ-sol ve arka-ön yönlerini, şurada-burada gibi yön sözcüklerini karıştırırlar.

5. Aşırı Dağınıklık ve Düzensizlik

Disgrafi

Sık eşya kaybetmek, aşırı dağınıklık ve düzensizlik gibi organize olmakta zorluk yaşama bu çocukların belirgin özellikleri arasındadır. Gün ve ayların, bir kelimedeki harflerin, bir öykünün başı ve sonunun sırasının karıştırılması gibi sıralama becerisinde sıkıntı çekme de oldukça yaygın belirtilerindendir.

Disgrafi Neden Olur?

Disgrafi

Disgrafi rahatsızlığının neyden kaynaklandığı kesin olarak belli değildir. Ancak yapılan araştırmalara göre çocuklarda görülen disgrafinin genetik faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Yetişkinlerde görülen disgrafi ise felç gibi beyinde oluşan bir hasardan dolayı karşımıza çıkmaktadır.

Disgrafi Tedavisi

Disgrafi

Günümüzde uygulanan terapi ve eğitimler sayesinde disgrafi problemi karşısında %100’e yakın bir iyileşme sağlanabilir. Ancak her sağlık probleminde olduğu gibi bu rahatsızlıkta da erken teşhis ve tedavi büyük öneme sahiptir. Çocuğunuzun heceleme ve yazma kabiliyetlerinde herhangi bir sorun gözlemlemeniz durumunda bir an önce uzmana başvurmalı ve gereken desteği almalısınız.

Disgrafi Egzersizleri

Disgrafi

Çocuğunuzda disgrafi problemi söz konusu ise her gün en fazla 15 dakika düzenli yazı çalışmaları yapılmalıdır. Çocuğunuz yazı yazmakta direniyor ve ısrarla bu eğitimi reddediyorsa farklı teknik ve metotlar geliştirmelisiniz. Bunun için bilgisayarda yazı yazma, tahtaya yazı yazma, parmakla havaya yazı yazma ve parmak boya ile renkli yazı yazma gibi etkinlikler oluşturabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun eğlenerek öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun yazmakta ve ifade etmekte takıldığı sesleri tekrarlamasını sağlayın ve bunu eğlenceli hale getirin. Takıldığı ses ve kelimeleri her gün 5 cümle içinde kullanmasını ve yazmasını isteyin. Ancak yanlış yapması durumunda yazıyı silip yeniden yazdırmayın. Takıldığı ses ve kelimenin içinde bulunduğu farklı cümleler yazmasını isteyin ve hatalarını bir kenara not alın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Disleksi Neden Olur?Afazi Nedenleri ve Tedavisi
Dispraksi Nedir ve Neden Olur?Diskalkuli Bozukluğu Nasıl Geçer?
Öğrenme Güçlüğü Nedir?Dikkat Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Disgrafi ne demek?

Bu rahatsızlık yazma güçlüğü çeken çocukları ifade etmek için kullanılmaktadır. Halk arasında yazım bozukluğu olarak da bilinen disgrafi, genellikle disleksiyle beraber ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden de yazmada, hecelemede ve cümleleri bir araya getirmede zorluklara neden olur.

Disgrafi için ne yapılmalı?

Disgrafi rahatsızlığı için yapabileceğiniz tek şey tedavidir. Alanında uzman bir doktor tarafından uygulanacak tedavi yöntemleri sayesinde bu rahatsızlıktan çocuğunuzu kurtarabilirsiniz. Çocuk doktoru, öğretmen ve ailenin bir araya gelerek yürütülen eğitimler psiko-eğitimle desteklenmelidir. Ayrıca terapilerde bireyselleştirilmiş eğitim programları ve davranış destek uygulamaları hazırlanması büyük önem taşıyor.

Disgrafi sebepleri nelerdir?

Çoğu zaman genetik faktörler yüzünden ortaya çıkan disgrafi, yetişkin bireylerde felç gibi beyin hasarı sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ayrıca çocuklarda yaşanan bu öğrenme bozukluğunun DEHB ve disleksi gibi diğer problemlerle birlikte karşımıza çıktığını söyleyelim.

Disgrafi sonradan olur mu?

Yapılan araştırmalara göre disgrafi rahatsızlığı doğuştan gelmektedir. Ancak nadir de olsa sonradan gerçekleşen merkezi sinir sistemindeki bir bozukluk sonucunda da disgrafi rahatsızlığı ortaya çıkabilmektedir.

Disgrafi için hangi doktora gidilir?

Çocuğunuzda disgrafi rahatsızlığının olduğundan şüpheleniyorsanız bir an önce doktora başvurmalısınız. Alanında uzman bir çocuk psikiyatr teşhisi yaptıktan sonra gerekli tedavi sürecini başlatacaktır.

Disgrafi nasıl değerlendirilir?

Disgrafinin değerlendirilmesinde bazı tanı ölçütleri kullanılmaktadır. Disgrafi tanısında sözcük okumanın ne derece yavaş ya da yanlış olduğu ve ne kadar çaba gerektirdiği, yazıların anlamını ne kadar anladığı, harf harf yazma ve söylemede ne kadar güçlük çektiği, hece ekleyerek yazma becerisinde ne derece başarılı olduğu ve yazılı anlatımda ne kadar zorluk yaşadığı gibi ölçütler kullanılmaktadır. Buna göre de rahatsızlığın derecesi belirlenir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum