Nisâ Suresi 69. Ayette Verilen Mesajlar Nelerdir?

Nisa Suresi 69. ayette verilmek istenen mesajlar hakkında bilgi sahibi olmak isteyen okurlarımız için oldukça faydalı bir içerikle karşınızdayız. İşte, Nisa Suresi 59. ayetin içerdiği mesajlar…
Nisâ Suresi 69. Ayette Verilen Mesajlar Nelerdir?

Kur’an’ı Kerim’in her ayetinde inanan Müslümanlar için ibretler vardır. Nisâ Suresi 69. Ayette verilen mesajlar da yine inanan Müslümanların nasıl bir peygambere iman ettiklerini ve ahiret yurdunda imanlarının karşılığında nasıl bir hayat yaşayacakları ile ilgili önemli mesajlar vermektedir.

Nisâ Suresi 69. Ayette verilen mesajlar hakkında bilgi vermeden önce ayeti gözden geçirelim…

“Kim Allah’a ve peygambere itaat ederse işte onlar, Allah’ın kendilerine lutuflarda bulunduğu peygamberler, sıddıklar, şehidler ve sâlih kişilerle beraberdirler; bunlar ne güzel arkadaşlardır!” (Nisâ Suresi 69)

nisa suresi

Ayetlerin nüzul sebeplerine (iniş sebepleri) bakıldığında, ayetler daha bir anlam kazanır. Şevkânî’nin Taberânî, Ziyâ el-Makdisî gibi hadis ilminde önde gelen İslam alimlerinin anlattıklarına göre bu ayetin iniş nedeni şudur;

Ashaptan bir sahabe, Peygamber efendimizin yanına gelerek; “Ey Allah’ın elçisi! Ben seni kendimden ve çocuklarımdan daha çok seviyorum. Evimde iken seni hatırlıyor, hasretine dayanamadığım için hemen gelip görüyor, yüzüne bakıyorum. Senin ve benim ölümümü düşündüm. Anladım ki, sen öldüğünde ve cennete girdiğinde peygamberlere mahsus yüce makamlarda bulunacaksın. Ben ise cennete girdiğimde seni göremeyeceğimden korkuyorum!” demiş. Bunun üzerine Peygamber efendimiz henüz sahabeye cevap vermeden Cebrail (a.s) Nisâ Suresi 69. Ayeti peygamber efendimize indirmiştir ve Allah’a ve peygamberine iman edenlerin cennette kimlerle birlikte anlatan bu ayet-i kerime, inanan Müslümanların “kuru bir inanç” ile inanmadıklarını akabinde güzel şeylerin kendilerini beklediğini anlatan bir ayettir.

Allah’a ve Peygambere İtaat

İmanın şartlarından biri “Allah’a iman” diğeri ise “Peygamberlere iman” şartıdır. Son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v), Allah’ın dinini tamamlayan peygamberdir. O’nun (s.a.v) gösterdiği şekilde hareket etmek, “yapın” dediklerini yapmak ve “yapmayın” dediklerinden de uzak durmak, bir Müslüman üzerindeki en büyük sorumluluktur. Ama bu sorumluluk sadece dünya hayatını bağlayan bir sorumluluk değildir. “Kişi sevdiği ile beraberdir” hadis-i şerifinden de anlaşılacağı üzere kim neyi çok severse kıyamette onunla birlikte hesaba çekilir ve gideceği yerde onunla birlikte kalır. İşte iman edenler, Allah’a ve peygamberine itaat edenlerin varacakları yer de cennettir ve cennette de Peygamber efendimiz ile birlikte kalırlar.

Nisâ Suresi 69. Ayette Verilen Mesajlar

  1. Kim Allah’a ve peygamberine itaat ederse, Allah kıyamet gününde en güzel şekilde onları mükafatlandırır.
  2. Cennette sıddıklar, şehidler ve sâlih kişilerle beraber olabilmek için Allah’a ve peygamberine itaat etmek şarttır.

Kur’an’ı Kerim’in her ayeti inanan Müslümanlar için yol göstericidir. Nitekim Bakara Suresi’nin 2. Ayetinde “Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah'a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir” denmektedir. İnanan insanların Kur’an’ı Kerim’e bakış açıları bu yönde olmalıdır. Her ayetin muhakkak bir mesaj içerdiğini ve insanın faydasına olabileceğini düşünmelidir. Nisâ Suresi 69. Ayette verilen mesajlar da aynı şekilde insana kılavuzluk yapmaktadır.


Önerilen İçerik: Nisâ Suresi 59. Ayette Verilen Mesajlar Nelerdir

NeOldu.com / DİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum