Nisa Suresi 59. Ayette Verilen Mesajlar ve Türkçe Anlamı

Nisa Suresi 59. ayette verilmek istenen mesajlar ve ayetin tam tefsirini sizler için hazırladık. İşe Nisa Suresi 59. ayet hakkında bilgiler...
Nisa Suresi 59. Ayette Verilen Mesajlar ve Türkçe Anlamı

Nisa Suresi 59. Ayet Hakkında Bilgiler

Kur’an’ı Kerim’in her ayeti insanlar için yol göstericidir ve hayatlarını belirlemeleri açısından önemli mesajlar içermektedir. Nisâ Suresi 59. Ayette verilen mesajlar da yine insanların Allah’ın istediği doğrultuda bir hayat yaşamaları için önemlidir. Ayrıca 59. ayet kadar dikkat çeken ve önemli olan Nisa suresi 136. Ayet hakkında bilgilere linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu içeriğimizde Nisa suresinin 59. ayetine dair bilgiler vereceğiz.

İşte Nisa Suresi 59. Ayette vurgulanmak istenen mesajlar ve Ayetin türkçe meali...

Nisa Suresi 59. Ayetin Türkçe Meali, Anlamı Nedir?

Nisa Suresi

Nisâ Suresi 59. Ayette verilen mesajların neler olduğuna geçmeden önce ayeti incelemekte fayda vardır. Ayet-i Kerime’de şöyle buyurulmaktadır;

“Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, peygambere itaat edin, sizden olan ülü’l-emre de. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz -Allah’a ve âhirete gerçekten inanıyorsanız- onu, Allah’a ve peygambere götürün. Bu, elde edilecek sonuç bakımından hem hayırlıdır hem de en güzelidir.”

Nisâ Suresi 59. Ayette Verilen Mesajlar Nelerdir?

Alla (c.c) bazı ayetlerde inanmış kişilere yeniden bazı şeyleri gözden geçirerek imanlarını tazelemelerini ister ve bu ayetlerin başlangıcı “ey insanlar” şeklinde olmaz, bunun yerine “ey iman edenler” şeklinde hitap edilir. Yani;

Ey Allah’a inanmış, Allah’ın varlığını kabul etmiş, O’nun emirlerini kabul eden inananlar topluluğu, yeniden iman etmek ve imanınızı tazelemek için bu emirleri yerine” getirin demek ister. Nisâ Suresi 59. Ayette de bu şekilde emredilmiş yani Müslümanlar muhatap alınmıştır.

İşte Nisa Suresi 59. ayette verilen başlıca mesajlar...

1. “Allah’a itaat edin, Peygambere itaat edin.”

Allah’a iman eden insanların yeniden iman etmesi demek aslında imanlarını tazelemek demektir. Yani yeniden bir ahitte bulunarak Allah’ın emir ve yasaklarına karşı “işittik, itaat ettik” demektir. “Peygambere itaat edin” ise biraz daha geniş bir çerçevede değerlendirilir. Yani ikisi birbirinden ayrı gibi görünse de aslında biri olmadan diğeri olmaz. Nitekim başka bir ayet-i kerimede Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır; “De ki: "Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir."

2. “Ülü’l Emre İtaat edin”

Bu ayet-i kerimede Allah (c.c), devlet idaresini elinde tutanlara itaat etmeyi emretmektedir. Yani Peygambere itaatten sonra en önemli itaat devlet yönetiminden, idaresinden olan kişiye ittat etmektir. Ama burada ince bir çizgi söz konusudur “Sizden olan ül’ül emr” yani Müslüman olan, Allah’a iman etmiş bir devlet yöneticisine itaat edin. Ayetin devamında eğer bu konuda ayrılığa düşerseniz ayrılığa düştüğünüz durumu Allah ve Peygamberine götürün.

İhtilaflar Allah ve Peygambere Nasıl Götürülür?

Denilebilir ki bugün Allah’ın Peygamberi yaşamıyor, yaşanan sorunları nasıl ileteceğiz? Peygamber (s.a.v) yaşamıyorsa, O’nun bıraktığı ve günümüze kadar gelen hadis-i şerifleri var ve Yüce Kur’an’ı Kerim var. Yaşanan bir anlaşmazlık durumunda, olaylar Kur’an ve sünnet yolu ile çözüme kavuşturulur. Tabi ki bunu herkes kendi kafasına göre yapamaz. İşin ehli olan alimler, fakihler yaparlar. Onların gösterdikleri yol takip edilerek gerekli şekilde adım atılır ve böylelikle Nisâ Suresi 59. Ayette verilen mesaj yerine getirilmiş olunur.

Son olarak ayet-i kerimede “Bu, elde edilecek sonuç bakımından hem hayırlıdır hem de en güzelidir” denmektedir.

Yani, bir konuda anlaşmazlığa düştünüz ve bu konuda ne yapmanız gerektiği hakkında soru soruyorsanız bunu Kur’an ve Sünnet ışığında çözün. Kendi kendinize belirlediğiniz kurallar çerçevesinde hareket ederek doğru yolu bulmanız zor olur. Allah, sizin için bir kitap bir de Peygamber göndermiştir ve sizin aranızda sorun haline gelen “itaat” konusunda kafanız karışık ise bu konuyu en iyi şekilde çözüme kavuşturacağınız yer Kur’an ve Sünnet çizgisidir bu iki şeyi aşarak kendi nefislerinize göre hareket etmeniz kesinlikle doğru değildir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum