Yüksek Kalorili Mayonezin Sağlığa Zararları

Mayonezin içindeki katkı maddeleri nedeniyle sağlığınıza ne kadar zararlı olduğunu biliyor musunuz? İşte mayonezin zararları hakkında her şey...
Yüksek Kalorili Mayonezin Sağlığa Zararları

Mayonez, insanların birçok yemekte sos olarak kullandığı gıdalardan biridir. Sabah kahvaltılarımızda yediğimiz patates kızarmalarının veya sandviçlerin tüketiminde mayonez olmazsa olmazlardandır. Çok kalorili olan bu besini ne kadar tanıyorsunuz, zararları nelerdir? Bu konuya açıklık getiriyoruz.

Mayonezin Zararları Nelerdir?

Mayonezin içeriğinde en fazla paya sahip olan madde yumurtadır. Bu yönüyle insanlar yumurtanın zararlı değil hatta faydalı bir besin olduğu düşüncesiyle mayonez tüketimine yönelmektedir. Mayonezin üretiminde kullanım tarihini uzatmak için bazı katkı maddeleri kullanılır. Bu maddeler insan sağlığına birçok yönden zarar vermektedir.

İşte mayonezin zararları:

1. Zihinsel Gelişimi Bozar

Mayonezin Zararları

Mayonezlerin birçoğunda renklendirici kimyasallar kullanılır. Doğal olmayan bu kimyasallar özelliklede çocukların zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bununla ilgili birçok araştırma yapılmıştır ve araştırma sonuçları pek iç açıcı değildir.

2. Kolesterolü Yükseltir

Mayonezin Zararları

Mayonez yüksek kalorisi ile bilinir çünkü içerisinde çok fazla yağ bulunur. Çok fazla mayonez tüketimi yağlardan dolayı kolesterolün yükselmesine neden olur. Yükselen kolesterol kalp ve damar sağlığını tehdit eder, damar tıkanıklıklarına yol açabilir.

3. Kilo Aldırır

Mayonezin Zararları

Yüksek kalorili mayonez birçok gıdanın yanında sos olarak kullanılır. Bu sebeple gıdaların kalorilerini artırır. Tek başına kalorisi yüksek bir besin olduğu için çok fazla kalori almanıza sebebiyet verir. Bu durum da kilo alımını tetikler.

4. Tansiyonu Yükseltir

Mayonezin Zararları

Mayonezde kullanılan yağlar ve tuzlar tansiyonun yükselmesine neden olur. Özellikle hipertansiyon hastalarının çok fazla mayonez tüketmemesi gereklidir. Tansiyonun yüksek seyretmesi kalp ve damar sağlığını da olumsuz etkiler.

5. Diyabeti Etkiler

Mayonezin Zararları

Mayonezde kan şekerini yükseltebilecek bileşenler bulunur. Bunun için diyabet hastalarının mayonez yemesi kötü sonuçlar doğurabilir. Mayonez gibi çok yağlı ve mısır nişastalı besinlerin uzun süre tüketilmesi şeker hastalığı riskini artırır.

6. Tehlikeli Hastalıklara Neden Olur

Mayonezin Zararları

Birçok mayonezde mısır nişastası kullanılır. Mısır nişastasında bulunan GDO ve şeker vücut sağlığının düşmanıdır. Kalp, obezite ve şeker hastalığının yanı sıra kansere dahi yol açabilir. Katkı maddeleri bulunan mayonez yerine evde mayonez yaparak daha sağlıklı bir sos elde edebilirsiniz.

Evde Mayonez Nasıl Yapılır?

Mayonezin Zararları

Evde mayonez yapmak için 1 tatlı kaşığı beyaz üzüm sirkesi, 1 çay kaşığı hardal, 2 yumurta, 3 yemek kaşığı limon suyu, 1,5 su bardağı sıvı yağ ve 1 çay kaşığı tuza ihtiyacınız var. Bir kapta önce yumurta sarıları, hardal ve limonu karıştırıp mikserle çırpmanız gerek. Ardından karışımın üzerine sıvı yağ eklemelisiniz. Yağı ekledikçe karışım koyu bir kıvam alabilir. Koyu kıvamlı karışıma limon suyu, tuz ve sirkeyi ilave edebilirsiniz.

Tüm malzemeleri kullandığınızda lezzetli ve katkısız mayonez elde etmiş olacaksınız. El yapımı mayonez marketten alınan katkı gıdalara göre çok daha sağlıklıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çikolatanın FaydalarıBitter Çikolatanın Faydaları
Gazlı İçeceklerin ZararlarıNargilenin Zararları
Mayonezin Zararları

Mayonez in içinde ne var?

Mayonezde çiğ yumurta, bitkisel yağlar, sirke, tuz, mısır nişastası, glikoz, şeker, kıvam arttırıcı, koruyucu, aroma verici ve renklendirici bulunmaktadır. Bu saydıklarımız market mayonezleri için geçerlidir. Ev yapımı mayonezde yumurta, sirke, tuz, sıvı yağ ve hardal bulunur.

Mayonezde yumurta sarısı neden kullanılır?

Mayonezde yumurta sarısının kullanılma nedeni sarı kısmın daha yağlı ve kıvamlı olmasıdır. Bu sayede yumurta sarısı mayoneziz kendine has kıvamını kazanmasına yardımcı olur. Limon ve sıvı yağ da mayonezin kıvam almasını sağlayan diğer malzemelerdir.

Mayonez tutmazsa ne yapmak lazım?

Mayonezin kıvamı istenenden daha koyu olduysa içerisine bir kaşık su koyabilirsiniz. Mayonez yaparken sıvı yağı azar azar eklemeyi unutmayın. Böylece yağ ekledikçe mayonezin ne kadar katılaştığını görebilirsiniz. Eğer yağı eklerken mayonez erkenden katılaşırsa su ile karşımı açabilirsiniz.

Mayonez yemek kilo aldırır mı?

Mayonez çok kalorili soslar arasında yer alır ve kilo alımına sebebiyet verebilir. Özellikle de yediğiniz yemeğe ek bir kalori eklediği için fazla kalori alımına neden olur. Bu durumda vücutta yağlanmalar da görülebilir. Özellikle fazla kiloları olan ve diyet yapanların mayonezden uzak durması gerekir.

Mayonez neden yenmemeli?

Mayonezde birçok yapay renklendirici, mısır nişastası, şeker ve yağ bulunur. Sağlığa birçok zararı olan mayonezin çok fazla tüketilmemesi önerilir. Fazla mayonez tüketimiyle birlikte diyabet, kalp ve damar hastalıkları ve tansiyon gibi birçok rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.