Mutluluk Kaynağı Çikolatanın Faydaları ve Zararları

Mutsuz zamanlarda yanımızda olan ilk yiyecek genellikle çikolata oluyor. Peki, çikolatayı ne kadar iyi tanıyoruz? İşte çikolatanın zararları ve faydaları..
Mutluluk Kaynağı Çikolatanın Faydaları ve Zararları

Çikolatanın Tarihi

Çikolatanın geçmişi çok eski tarihlere dayanmaktadır. Günümüzden tam 4 bin yıl önce Maya ve Aztekler tarafından özel günlerde tüketilen bir içeceğin yapımında kullanılmıştır. Bu içecekte kakao, mısır unu ve acı biber kullanılmaktaydı. Coğrafi keşifler sırasında Kristof Kolomb'un Avrupa'ya taşıması ile birlikte çikolata adını duyurmaya başlamıştır.

Çikolatanın Faydaları ve Zararları

İlk zamanlarda bir içecek olarak, acı bir şekilde tüketilen kakao, 1700'lü yıllarda İngilizlerin içerisine süt katmasıyla farklı bir tat olmaya başladı. Coğrafi keşiflerle Avrupa'ya oradan da tüm dünyaya yayılan çikolata, birçok farklı çeşitte üretilmeye başlandı; yaşlı, genç, kadın erkek fark etmeksizin herkesin tüketmekten vazgeçmediği ürünlerden biri haline geldi.

Çikolatanın Faydaları Nelerdir?

Bir dilim çikolataya kimse kolay kolay hayır diyemez. Kendine has kokusu ve aroması ile çikolata dünyanın her yerinde farklı tatlarla birleştirilerek üretilen bir yiyecektir. Elbette çikolatayı tüketirken de unutmamamız gereken şeyler birisi azının karar çoğunun zarar olduğudur. Peki çikolatanın bizim için faydaları nedir? İşte çikolatanın sağlığa faydaları;

1. Kalp Dostudur

Çikolatanın Faydaları ve Zararları

Çikolatadaki polifenol ve flavonoidler kan basıncını düşürmekte rol oynar. Düşen kan basıncıyla damar sağlığı korunurken pıhtılaşma ve damar sertliği de önlenir. Bu sayede çikolata kalp ve damar sağlığına büyük katkılar sunar.

2. Kolesterolü Düşürür

Çikolatanın Faydaları ve Zararları

Çikolatada yer alan polifenol ve teobrominlerin kötü kolesterol üzerinde azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Bu maddeler aynı zamanda iyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Düşen kolesterolle birlikte damar sağlığı da korunur.

3. Kan Şekerini Dengeler

Çikolatanın Faydaları ve Zararları

Özellikle bitter çikolatanın faydalarından biri kan şekerini dengelemesidir. Kan şekerini yavaş bir şekilde yükselttiği için kan şekerinin düzeltme konusunda oldukça etkili bir besindir. Şeker problemi olanların klasik çikolata yerine bitter çikolata tercih etmeleri gerekir.

4. Ruh Sağlığına İyi Gelir

Çikolatanın Faydaları ve Zararları

Çikolata daha önce bahsettiğimiz gibi mutluluk hormonunu salgıladığı için bir dilimi ile keyfimiz yerine gelmektedir. Çikolata yiyerek endorfin salgılanmasına neden olabilirsiniz. Bu hormon kişiyi daha mutlu ve iyi hissettirir. Gün içinde bir parça çikolata yiyerek ruh sağlığınızı güçlü tutabilirsiniz.

5. Tansiyonu Düşürür

Çikolatanın Faydaları ve Zararları

Yapılan araştırmaya göre çikolatanın tansiyonu düşürmekte etkili olduğu görülmüştür. Özellikle de bitter çikolatanın tansiyonu düşürme etkisi bulunur. Yüksek tansiyona sahip kişilerin bir parça çikolata yemesi önerilir.

6. Enerji Verir

Çikolatanın Faydaları ve Zararları

Kahve içmek yerine çikolata yemek çok daha yararlı, çünkü çikolata kahveye oranla çok daha az kafein içeriyor. Buna rağmen en az kafein kadar enerji veriyor.

Çikolatanın Zararları Nelerdir?

Çikolatanın faydası olduğu gibi zararları da bulunur. Uzmanlar çikolatanın sağlığa zarar vermesinin tüketim oranının yüksekliğinden kaynaklandığını belirterek uyarılarda bulunur. Her gün bitter çikolata yiyenlerin 50-60 gramdan fazla yememelerini diğer çikolataların ise 30 gramdan fazla tüketilmemesi gerektiği belirtilir.

İşte çikolatanın vücudumuza zararları;

1. Kemikleri Zayıflatır

Çikolatanın Faydaları ve Zararları

Yapılan araştırmalara göre çok fazla çikolata yemenin kemikler üzerinde olumsuz etkileri bulunmuştur. Kemiklerin zayıflamasına yol açan çikolata, kemik kırılmalarına ve çatlaklarına neden olabilir. Özellikle menopoz döneminde kemik erimesi yaşayan kadınların buna dikkat etmesi önemlidir.

2. Fazla Kilo Aldırır

Çikolatanın Faydaları ve Zararları

Çikolatanın kalori oranı yüksek bir besin olduğunu bilmeyen yoktur. Fazla çikolata yemek içerisinde bulunana yağlar nedeniyle kilo almamıza neden olmaktadır. Bu nedenle formuna dikkat etmeye çalışanların çikolatanın fazlasında kaçınmaya çalışmaları gerekmektedir.

3. Selülite Neden Olabilir

Çikolatanın Faydaları ve Zararları

Çok fazla çikolata yemek çok fazla yağ almak demektir. Bu durum selülitin ana nedenlerinden biridir. Yağ birikintileri selülite neden olmakta ve bacak görünümünü olumsuz etkilemektedir.

4. Dişleri Çürütebilir

Çikolatanın Faydaları ve Zararları

Çok çikolata tüketmek çok fazla şekeri vücuda almanız anlamına gelir. Şeker diş çürümelerine yol açan besinlerden biridir. Çok fazla çikolata yenmesi dişlerin hızlı çürümesine neden olabilir. Özellikle çocuklarda bu durum daha önemlidir.

5. Bağımlılık Yapar

Çikolatanın Faydaları ve Zararları

Çikolatanın içinde bulunan teobromin ve kafein bağımlılık yapıcı maddelerdir. Sinir sistemini uyaran bu maddeler bağımlılığı tetikler ve sürekli çikolata yemenize neden olur. Bu durumda kişi fark etmeden çok fazla çikolata yer ve çikolatanın zararlarını fazlasıyla yaşar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bitter Çikolatanın FaydalarıGazlı ve Asitli İçeceklerin Zararları
Kafeinin Yararları Ve Zararları

Hangi çikolata daha faydalı?

Sağlık açısından bakacak olursak en faydalı çikolata bitter çikolatadır. Çünkü bitter çikolatada kakao oranı diğer çikolatalara göre çok daha yüksektir. Kakao içerdiği besleyici bileşenlerle vücut sağlığına birçok katkı sunar ancak bitter de olsa çikolatanın çok fazla tüketilmemesi önemlidir.

Her gün çikolata yersek ne olur?

Her gün çok fazla çikolata yemek kilo aldırabilir, selülite neden olabilir, kalp ve damar sorunları yaşatabilir, şekeri yükseltebilir ve bağımlılığa neden olabilir. Bunun için çikolata tüketiminin abartılmaması gerekir. Her gün yenmek istiyorsa da az miktarda tüketilebilir, mümkünse bitter çikolata tercih etmek gerekir.

Hangi çikolata mutluluk verir?

Tüm çikolatalar içeriğindeki kakao sayesinde mutluluk hormonlarından olan endorfinin salgılanmasını sağlar. Bu hormon kişiyi iyi hissettirir ve ruh sağlığının düzelmesine katkıda bulunur. Bitter çikolatanın bu etkisi daha fazladır çünkü içeriğindeki kakao oranı çok daha yüksektir.

Günde 1 çikolata zararlı mı?

Eğer herhangi bir sağlık probleminiz ve kilo sorununuz yoksa günde yalnızca 100 gram çikolata tüketebilirsiniz. Bu miktarı aştığınızda fazla çikolata tüketimi farklı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. İçerisindeki kakao oranı yüksek olan çikolataları tercih etmek daha sağlıklıdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum