Uyku Kaçıran Kafeinin Faydaları Ve Zararları

Kahvenin içinde oldukça fazla bulunan kafeinin ölçülü tüketilmediğinde zarara neden oluyor. Kafeinin zararları ve yararlarını bir araya getirdik.
Uyku Kaçıran Kafeinin Faydaları Ve Zararları

Kafein tüketiminde denge çok önemli. Çünkü kafein az tüketildiğinde yarar, fazla tüketildiğinde zarar veriyor. Kahve gibi bol kafein içeren içecekleri abartmadan tüketmek gerekiyor. Peki, kafeinin yarar ve zararları nedir? Gelin, birlikte göz atalım.,

Kafeinin Faydaları Nelerdir?

Kafeinin az tüketildiğinde fayda sağladığını söylemiştik. Kişiye enerji veren bu madde vücutta bazı yararlı değişimlere de yol açıyor. Birçok kişinin sadece enerji vermesiyle bildiği kafeinin aslında birçok farklı faydası var.

İşte kafeinin faydaları:

1. Enerji Verir

Kafeinin Faydaları ve Zararları

Birçok kişinin güne kahve gibi kafeinli içeceklerle başlamasının nedeni bu içeceklerin enerji vermesidir. Beyni uyararak harekete geçiren kafeinli içecekler kişiye enerji sağlar ve konsantrasyonu artırır. Yorgunluk hissini azalttığı için güne başlamak adına iyi bir seçimdir.

2. Metabolizmayı Hızlandırır

Kafeinin Faydaları ve Zararları

Kafein yağ yakımında iyi bir yol arkadaşıdır. Metabolizmayı hızlandırmaya yarayan kafein, daha hızlı kilo vermenize katkıda bulunur.

3. Kan Akışını Artırır

Kafeinin Faydaları ve Zararları

Kafeinde kan dolaşımını artırma etkisi bulunur. Böylece nabız ve kan basıncı yükselir ve böbreklerde daha fazla kan süzülür. Hızlanan sistemle birlikte vücuttaki fazla suyun atılması sağlanır. Şişkinlik ve ödem gibi fazlalıklar için birebirdir.

4. Performans Artırır

Kafeinin Faydaları ve Zararları

Kafein özellikle spor yapanların işine yarar. Atletler üzerinde yapılan bir araştırmada kafein alan atletlerin daha iyi performans sergilediği görülmüştür. Kafeinin performans attırıcı, tepkileri hızlandırıcı etkisi spor günlerinde kullanılabilir.

5. Beyne İyi Gelir

Kafeinin Faydaları ve Zararları

Dengeli kafein alımı bilişsek fonksiyonlara olumlu etki verir. Fazla tüketmemek kaydıyla her gün bir miktar kafeinli içecek içmek kişiyi alzheimer gibi beyin hastalıklarından korur.

Kafeinin Zararları Nelerdir?

Kafein fazla tüketildiğinde yararları zarara dönüşüyor. Birçok soruna yol açan kafein vücut için zehirden farksız bir hale geliyor. Bolca kafein içeren gazlı içecekler ve kahvelerin bu sebeple çok fazla tüketilmemesi gerekiyor.

İşte kafeinin zararları:

1. Psikolojik Sorunlar Yaratır

Kafeinin Faydaları ve Zararları

Kafein çok fazla tüketildiğinde kişinin ruh halini değiştirir. Depresyon ve sinirlilik baş gösterir. Ayrıca kafein uyku kaçırdığı için kişi uykusuzluk problemleri yaşar. Bu durum da psikolojiyi etkileyen bir başka faktör olarak karşımıza çıkar.

2. İdrar Atılımını Artırır

Kafeinin Faydaları ve Zararları

Kafeinin idrar söktürme özelliği bir yere kadar faydalıdır ancak çok fazla kafein tüketildiğinde bu zarara dönüşür. Çünkü idrar miktarının artmasıyla mineral ve vitaminler de vücuttan atılır.

3. Baş Ağrısı Yapabilir

Kafeinin Faydaları ve Zararları

Kafeinin beyin fonksiyonlarını etkilediğinden bahsetmiştik. Bu durum çok fazla artarsa kişide baş ağrıları oluşabilir. Özellikle migreni olanlar fazla kafein tüketmemelidir. Kafein tüketimi direkt olarak migreni etkileyebilir.

4. Kalp Ritmini Bozar

Kafeinin Faydaları ve Zararları

Fazla kafein alımı kan basıncını yükselttiği için yüksek tansiyona neden olur. Bununla birlikte kalp ritim bozuklukları ortaya çıkar. Çarpıntı gibi kişiyi çok fazla rahatsız eden durumlar ortaya çıkar.

5. Sindirim Sistemini Etkiler

Kafeinin Faydaları ve Zararları

Kafein bütün sindirim sistemini etkileyebilen bir maddedir. Bağırsak ve midede rahatsızlığa yol açar ve fonksiyon bozukluklarına neden olur. Hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çikolatanın FaydalarıBitter Çikolatanın Faydaları
Gazlı İçeceklerin ZararlarıNargilenin Zararları
Mayonezin Zararları

Kafein bir uyuşturucu mu?

Birçok kişi kafein bağımlılığı sebebiyle kafeinin uyuşturucu madde olup olmayacağını düşünmektedir. Kafein bir uyuşturucu madde sınıfına girmez. Bağımlılık yaratma etkileri olsa da bu çok tehlikeli olacak kadar fazla değildir.

Çok fazla kafein alırsak ne olur?

Çok fazla kafein alınınca psikolojik ruh hali değişimleri yaşanabilir. Kişi depresyon belirtileri gösterir ve sinirli bir ruh haline bürünür. Ayrıca kalp çarpıntıları ve yüksek tansiyon gibi vücudu fazlasıyla etkileyen sorunlar ortaya çıkar. Kişi düzgün uyuyamaz, uyku kalitesi düşer ve uykusuzluk baş gösterir.

Kafein en çok nelerde var?

Kafein en çok kahve, kola ve çayda bulunur. Bu içecekler çok fazla tüketildiğinde vücuda çok miktarda kafein maddesi girer ve böylece vücutta olumsuz belirtiler ortaya çıkar. Her gün 1 bardak bu içeceklerden tüketmek çok fazla sorun yaratmaz ama günde çok miktarda kafeinli içecek tüketmek sakıncalıdır.

Kafein uyku yapar mı?

Kafein uyku yapmaz aksine uyku kaçırır. Birçok kişi uykudan ayılmak ya da gece uyumamak için kafeine başvurur. Kafein tüketimiyle beyin fonksiyonları harekete geçer ve vücut enerji kazanır. Böylece uyku uyumak zorlaşır. Uyunabilse bile uyku kalitesinde azalma görülebilir.

Kafein depresyon yapar mı?

Çok fazla kafein tüketmek kişiyi depresyona sürükler. Ruh halinde olumsuz değişmeler yaşanır. Eğer depresyon belirtileri varsa bu belirtiler daha da kötüleşir. Kişi agresif ve sinirli ruh haline bürünür. Kafeinin bu etkilerini yaşamamak için tüketiminin sınırlandırılması gerekir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.