Teknik Analizde Fibonacci Nedir, Nasıl Kullanılır?

Fibonacci, teknik analizde en sık kullanılan indikatörlerden biridir. Grafikte tepe ve dip noktaları arasındaki %23,6, %38,2, %50, %61,8 ve %100 oranların bölünmesiyle fibonacci oluşur.
Teknik Analizde Fibonacci Nedir, Nasıl Kullanılır?

Kripto para ile ilgili teknik analiz yaparken başvurulan indikatörlerden biri fibonacci aracıdır. Bu araç, kripto paranın fiyat hareketliliğini ölçerek fiyatlarda yaşanan yükselişleri veya düşüşler görülebilir. Teknik analizciler (traderler), fibonacci kullanarak, fiyatların yönleri hakkında önemli ipuçları elde ederler ve yatırımlarda alınacak kararlar daha şeffaf hale gelir.

Fibonacci Nasıl Kullanılır?

Kripto parada fiyat hareketliliğini ölçmeyi sağlayan fibonacci, teknik analizde fiyat yönlerini belirlemeyi kolaylaştırır. Teknik analiz grafiklerinde fiyat hareketliliği dalgalar şeklinde ilerler ve bu fiyatlar belirli bir seviyeden sonra yükselişe geçerse kâr satışları yapılır. Bu noktadan sonra fibonacci geri çekilir. Çünkü, grafikte fibonacci, tepeden dibe çekilir. Bir dalgalanmada başlangıç noktasından bitiş noktasına doğru geri çekilme yaşanır. Bu geri çekilmeler sonrasında fibonaccinin geri çekilmesi grafik üzerinde yatırım aracının yüzde kaçının geri alındığını gösterir.


Fibonacci Nasıl Hesaplanır?

Fibonacci araçları tamamen matematiksel işlemlere sahip bir algoritmadır. Fiyat hareketliliğini göstermek için kullanılan bu araçlar şöyle hesaplanır;

Fibonacci’nin temeli, fibonacci dizisindeki sayıların karesinin alınmasıyla bulunmuş orandır. Bu dizideki en yüksek seviye 618, en düşük seviye ise 382’dir. Fibonacci seviyesinin 0,5 oranında gösterilmesi yüzdelik artış seviyesinin yarısı olduğu anlamına gelir.

Geri çekilme seviyelerinin değişkenliği piyasaya bağlıdır. Örneğin; Boğa piyasasında, Fibonacci’nin geri çekilme seviyeleri en fazla %23 ya da %38’e oranlarda olur. Kripto para yatırımcıları fiyat hareketliliğinde yaşanılan ilk düşüşün akabinde, fiyatların yükselebileceğini tahmin edip bu seviyeden alım yaparlar.

Fibonacci kullanılırken 5 farklı oran üzerinden hesaplama yapılır. Bu oranlar; 23.6, 38.2, 50.0, 61.8, 78.6 seviyeleridir. Hareketli veya durağan piyasada, seviyeler değişebilir.


Fibonacci’de Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Grafikte kullanılan fibonacci’de dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. İlk olarak fibonacci, dipten köşeye çekildiğinde sağa doğru gösterilen değerler yatırımcılar için büyük önem taşımaktadır. Nedeni ise sağa tarafındaki değerlerin “destek bölgesi” olarak üretilmiş olmasıdır. Fibonacci, ana dalga üzerinden ya da aralardaki dalgalara bakarak ölçme yapar.

Grafikte düşüş dalgalanmalarını gösterirken tepeden dibe, soldan sağa doğru çekilir. Düşüş yaşadığı bölgeden yukarı yönde düzeltilmesi hangi seviyelerde geleceğini yani direnç bölgelerini tahmin etmeyi kolaylaştırır.

Fibonacci araçlarında ölçüm yapılırken mum iğneleri kullanılır. Grafikte gösterilen mum iğnelerinin ucundaki noktalar alım-satım yapıldığı anlamına gelir. Bu mum iğneleri piyasanın nabzını ölçerek, yatırımcıların aklında fikir oluşmasını sağlar. Yani piyasa psikolojisini ölçmek ve anlamak için mum iğneleri bu açıdan önem taşır.

Fibonacci, kullanılmasındaki bir diğer avantajı ise grafiğe bakılarak hangi bölgelerin destek, hangi bölgelerin direnç seviyesi olduğunu gösterir. Bu da yatırımcılara hangi bölgelerde alım yapılabileceğiniz ya da satış yapılacağını gösterir.

Grafikte sadece fibonacci aracı kullanarak belirli bölgelerin destek veya dirençli olduğuna kesin karar verilemez. Her ne kadar sık kullanılan bir araç olsa da tek başına diğer araçlarda olduğu gibi kesin bir sonuç veremez. Yeni yatırımcılar, teknik analiz konusunu tam kavrayıncaya kadar diğer araçlar hakkında bilgi sahibi olur ve bu aşamada uzman traderlerden destek alırlarsa, yatırım yaparken daha sağlıklı karar alabilirler.


Fibonacci Dizisini Kim Buldu?

Fibonacci, Ortaçağ’da yaşamış ünlü İtalyan matematikçidir. Fibonacci’nin yayınladığı “Liber Abaci”  adlı matematik kitabında Avrupa’ya, Hint Arap sayı sistemi olan (1,2,3…….)  sistemini tanıştırmıştır. Fibonacci dizisinin patenti İtalyan matematikçi Leoanarda Fibonacci’ye aittir.

Fibonacci Dizisi

  “ 0, 1, 1(1+0), 2(1+1), 3(2+1), 5(3+2), 8(5+3), 13(8+5),21(13+8)…”

Yukarıdaki gördüğümüz sayı dizisi, Fibonacci dizisidir. Her sayı kendinden önce gelen iki sayının toplamına eşittir. Dizide bulunan sayılar birbirleriyle oranlandığından altın oran ortaya çıkar. Yani bir sayı, kendinden önceki sayıya bölündüğünde Altın Oran’a gittikçe yaklaşan bir dizi elde eder. Dizide 13. Sırada yer alan sayıdan sonra bu sayı sabitlenir ve buna “Altın Oran” denilir.


Teknik Analizde Fibonacci Tek Başına Yeterli midir?

Piyasaya yeni girmiş ve teknik analiz konusunda az bir bilgiye sahip olan acemi yatırımcıların en sık düştükleri hatalardan biri de bir inditkatörü ya da formasyonu tek başına kullanarak karar vermeleridir ve bu da genel olarak zarar etmelerine neden olur. Yatırımcıların unutmaması gereken en önemli şey; bir indikatör ya da formasyon, tek başına piyasanın hangi yöne doğru kıvrılacağına karar veremez. Birden fazla indikatörün olması ve her birinin ayrı amaçlarda kullanılmasının temel nedeni de budur.

Fibonacci de diğer indikatörler gibi tek başına kesin sonuçlar veremez. Her ne kadar bazı alanlarda önemli yatırım tavsiyeleri verse de yine de kesin sonuç gözüyle bakmamak gerekir. Hareketli veya sert düşüşlerin yaşandığı piyasalarda buna çok daha fazla dikkat etmek gerekir. Yatırımcıların doğru karar alabilmeleri için teknik analizde kullanılan birçok indikatör hakkında bilgi sahibi olmaları ve bunları nasıl kullanmaları gerektiği konusunda fikir sahibi olmaları gerekir. Aksi halde beklentilerin tam tersi zarar durumunun oluşması kaçınılmaz olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Koinler
Güncel kripto para birimleri hakkında teknik bilgi, detaylı anlatım ve anlık takip olanığı için aşağıdaki listeyi kullanabilirsiniz.
Kısa Kod Güncel Fiyat
Bitcoin BTC 1.297.440,00₺
Ethereum ETH 77.151,00₺
Tether USDT 30,09₺
BNB BNB 9.477,20₺
Solana SOL 2.906,80₺
XRP XRP 17,36₺
USDC USDC 30,11₺
Lido Staked Ether STETH 77.104,00₺
Cardano ADA 16,23₺
Avalanche AVAX 1.066,91₺
Dogecoin DOGE 2,45₺
Polkadot DOT 223,78₺
TRON TRX 3,25₺
Chainlink LİNK 452,81₺
Toncoin TON 73,05₺