Kilis Hakkında Bilmedikleriniz

Kilis hakkında tüm bilinmeyenleri haberimizde bulabilirsiniz.
Kilis Hakkında Bilmedikleriniz

Kilis Akdeniz bölgesinde bulunun sınır şehrimizdir. Pek çok tarihi bölgesi olup, tarıma elverişli topraklara sahiptir. Kilis hakkında daha fazla bilgi edinelim;
 

Tarihi

Kilis ilk önce Halep krallığına bağlı bir bölgeydi. Daha Hititlerin eline geçti. Türklerin Kilis’ e girişi ise, 8. yy. da olmuştur. Kilis daha sonra Gaziantep’ in ilçesi olmuştur. Gaziantep’ ten ayrılıp il olması ise 1995 yılında gerçekleşmiştir.

kilis-001.jpg
 

Genel Bilgiler

Kilis Güneydoğu ve sınırları boyunca tarıma elverişli arazileri bulunan şirin, güzel şehirlerden bir tanesidir. Özellikle Kilis’ te bağcılık ve zeytincilik çok gelişmiştir.

kilis-dogal-guzellikleri.jpg

Kilis’ te iklim Akdeniz ikliminin özelliklerini içerir. Kilis adeta bir yayla iklimine sahiptir. Kilis’ te 7600 hektarlık saha ormanlarla Elbeyli, Musabeyli ve Polatelidir.

kilis-musabeyli.jpg

 

Ekonomisi

Kilis’ in ekonomisi tarım, hayvancılık, küçük sanayi ve ticarete dayalıdır. Öyle ki Kilis Pazarları Osmanlı döneminde çok önemli bir yere sahip olup, Osmanlı’ nın meyve ve sebze ihtiyacı Kilis pazarlarından karşılanıyordu.
 

kilis-ekonomisi.jpg
 

Yetiştirilen tarım ürünlerinden bazıları, arpa, buğday, nohut, mercimek, pamuk ve mısırdır. Kilis’te meyve ve sebze yetiştiriciliği büyük önem arz edip çok ileri düzeydedir.
 

kilis-zeytincilik.jpg
 

Kilis’ te özellikle ön plana çıkan bağcılık ve zeytinciliktir. Kilis’ te araziler daha çok bitki yetiştiriciliği için kullanıldığından, mera azlığı sebebiyle hayvancılık düşük seviyede yapılmaktadır. Kilis Suriye ile komşu olduğundan Suriye ile ticaret ilişkisi de vardır. Kilis’ te şarap ve yağ üreten çok sayıda şirket bulunmaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.