Kerahat Vakitleri Ne Zaman? Kerahat Vaktinde Namaz Kılmak?

Kerahat vakti ne zamandır? Sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı ve akşam namazı kerahat vakitleri ne zamandır? Kerahat vakti nedir? İşte cevapları...
Kerahat Vakitleri Ne Zaman? Kerahat Vaktinde Namaz Kılmak?

Birçok Müslüman'ın merak ettiği konuların başında ''Kerahat Vakti'' gelmektedir. Peki, Kerahat Vakti nedir? Kerahat Vakti ne zamandır? Kerahat Vakti uyumak günah mıdır? Kerahat Vakti namaz kılınır mı?

Kerahat Vakti Nedir?

Kerahat vakitleri hakkında sizlere bilgiler vermeden önce "Mekruh" kelimesine açıklık getirmekte fayda vardır. Mekruh tam haram olmamakla birlikte dinen yapılmasının doğru bulunmadığı, terk edilmesi gereken davranışlardır.

Kerahat vakti içerisinde namaz kılınması mekruh olan tüm vakitlere verilen isim anlamına gelmektedir. Kerahat vakitleri kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. İlki; farz olsun, nafile olsun herhangi bir namazın kılınması mekruh olan vakitlerdir. İkincisi ise sadece nafile namazı kılmanın mekruh olup diğer vakitlerin mekruh olmadığı vakitleri kapsamaktadır.

Kerahat Vakti Namaz Kılınır mı?

Hanefi mezhebine göre Kerahat Vakti namaz kılınması faziletli değildir. Tam namaz kılarken güneş doğarsa ya da batarsa Hanefi mezhebine göre namaz bozulmaktadır. Bozulan namazın kazasını kılmak için güneşin doğuşunu, gün içerisinde en tepeye çıkmasını ve batmasını bekleyip, sonrasında namazın kılınması gerekmektedir.

Kerahat Vakitleri

kerahat vakitleri

Sabah Kerahatı

Güneş'in doğmaya başlamasıyla birlikte 45 dakikayı geçinceye kadar olan süre sabah kerahatidir. Yani gün doğumu ve sonrasındaki 45 dakikalık zaman dilimini kapsamaktadır.

Öğle Kerahat Vakti

Öğle namazına 45 dakika kalmasıdır. Kısacası güneşin tam tepe noktasında olduğu zaman dilimine denk gelen vakit öğle kerahat vaktidir.

İkindi Kerahatı

Akşam ezanının 45 dakika öncesinden başlayan ve güneş batana kadar devam eden zaman dilimi ikindi kerahatıdır. Eğer ikindi namazınızı kılmadıysanız bu zaman diliminde sadece ikindi namazının farzı kılınabilmektedir.

Kısaca özetlemek gerekirse; Güneş doğarken, güneş tepedeyken ve güneş batarken namaz kılınmaz.

Kerahat Vakitlerinde Neden Namaz Kılınmaz?

Güneşe tapanlar bu üç vakitte ibadet ederler. Bu yüzden güneşe tapanlara benzememek için bu vakitler de namaz kılmak mekruhtur.

Peygamber efendimiz bu vakitlerde namaz kılmayı önermemiştir. Bu yüzden mekruh kabul edilir.

Sadece Nafile Namazı Kılmanın Mekruh Olduğu Vakitler

İmsak vaktinden güneş doğuncaya kadar sabah namazının sünnetinden başka nafile namazı kılınmaz.

İkindi namazı ve akşam namazı arasında da nafile namazı kılınmaz. Sadece namazın sünnetleri kılınabilir. Bunları göze aldığımızda nafile namazı için en iyi vakit sabah saatleri ve akşam namazından sonraki vakitlerdir.

Kerahat Vakti Uyunur mu?

Kerahat Vakti uyumak İslam dini açısından yasak yorumlarına sebebiyet vermiştir. İslam aleminde özellikle Hanefilerin anlam kazandırdığı kerahat vakti sanılanın aksine günah değildir. İkindi namazı ile akşam namazı arasındaki süre kısa olduğu için namazı geciktirmeye sebep olma ihtimali düşünülerek bu vakitlerde uyunması doğru görülmemiştir.

Sağlık açısından bu süre zarfında uyumanın herhangi bir zararı yoktur. Yine de Müslümanlar olarak gün içerisinde çok zor durumda değilsek günümüzü uyuyarak geçirmememiz daha hayırlıdır.

Uykunun üç zamanı ve ayrı ayrı hükümleri vardır. Bunlar şöyledir;

Feylule

Feylule vakti ikindi namazından sonra başlayarak akşam namazına kadar devam etmektedir. İnsanda sersem bi hal oluşturan bu uyku adeta insanın ömrünün kısalmasına sebebiyet vermiş olmaktadır. Bu sebepten dolayı uyku mekruh sayılmaktadır.

Gaylule

Sabah namazının girmesiyle başlayan gaylule uykusu kerahet vaktinin bitiş zamanı olan güneşin doğmasından sonrasına kadar devam etmektedir. Gaylule vakti çalışmaya başlamanın ve hazırlanmanın vaktidir. Güneş'in doğmasından sonra çalışmanın şevkini azaltıp bereketsizliğe sebebiyet verdiğinden, hadiste sünnete aykırı olarak değerlendirilmiştir.

Kaylule

Sünnet olan uykudur. Kuşluk vaktinden önce başlamaktadır. Öğleden sonra yapılan uykudur. Yarım saat kaylule uykusu 2 saat gece uykusuna denktir. Bu uyku insanlara zindelik kazandırır ve çalışma becerisini arttırır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum