Kas Yırtılması Nedir? Neden Olur ve Ne İyi Gelir?

Daha çok ağır işlerde çalışanlarda ya da sporcularda görülen kas yırtılmasının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Kas Yırtılması Nedir? Neden Olur ve Ne İyi Gelir?

Genellikle sporcularda sıkça karşılaşılan bir durum olan kas yırtılması, liflerin arasında meydana gelen kanamaya denmektedir. Çoğu zaman hafif bir şekilde kendini gösteren lif kopması, tedavisi de basittir. Ancak ilerleyen kas yırtılmalarının tedavisi de zordur. Bu yüzden bir an önce gerekli tedavinin olunması gerekir. İçeriğimizde kas yırtılması hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.

İşte kas yırtılması hakkında her şey...

Kas Yırtılması (Lif Kopması) Nedir?

Kas Yırtılması

Liflerden oluşan kaslar, vücudumuzun iskelet sistemini sararak hareket etmemizi sağlayan yapılardır. Çeşitli nedenlerden dolayı kasların aşırı gerilmesi veya zorlanması durumunda lif kopması yani kas yırtılması meydana gelebilir.

Kas yırtılmasının meydana geldiği bölgeyi hareket ettirmenizde herhangi bir engel meydana gelmez. Ancak bölgede şiddetli ağrı ile birlikte şişlik meydana gelir. Zorlama nedeniyle liflerde kopma yaşanır ve bu durum kasların zedelenmesine sebep olur. Ancak kaslar çok kanlanan bir dokuya sahip olduğundan oldukça hızlı bir şekilde iyileşme gösterirler.

Kas Yırtılması Neden Olur?

Kas Yırtılması

Halk arasında kas çekilmesi (lif yırtılması) olarak bilinen kas yırtılması, sporcuların yanı sıra düşme, ağır kaldırma, gereğinden fazla uzanma, ısınma hareketleri yapmama, zorlama, kaza ve travmalar sonucunda da meydana gelebilir.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden kaslarınızda yırtılma meydana gelebilir. Bu nedenle kaslarınızı zorlayacak davranışlardan kaçınmalı ve ısınma hareketlerini uygulamadan spora başlamamalısınız.

Kas Yırtılması Derecelerine Göre Sınıflandırması

Kas Yırtılması

Kas yırtılmaları doktor tarafından daha kolay teşhis etmek ve derecelendirmek adına gruplara ayrılmıştır. Öncelikli olarak kas yırtılmaları iki gruba ayrılmıştır. Birincisi belirli kas gruplarının aşırı gerdirilmesi olarak nitelendirilirken, ikincisi ise bu kasların çok şiddetli bir şekilde kasılması ile ortaya çıkar. Bu iki grubun yanı sıra yırtılmanın derecesine göre 3 ayrı gruba daha ayrılırlar.

1. derece yırtılmalar yalnızca birkaç kasın gerilmesi sonucunda meydana gelen yırtılmalardır. Hafif gerilmeler olarak nitelendirilen 1. derece kas yırtılmaları, ağrıya neden olsa da kasın yeniden işlev görmesini engellemez.

Kas Yırtılması

2. derece yırtılmalarda ise 1. derece kas yırtılmalarına kıyasla daha çok lif hasar görmüştür. Aynı zamanda daha şiddetli ağrılara neden olurken şişme ve morarma gözlemlenir.

3. derece yırtıklar ise kasın komple kopmasına neden olan gerilmeler sonucunda oluşur. Kas tendonundan iki parçaya ayrılır ve bu kopma sırasında hafif bir patlama sesi duyulur. Bu kopma sonrasında kas işlevini kaybederek şiddetli ağrı, şişme ve renk değişikliğine neden olur.

Kas Yırtılması (Lif Kopması) Belirtileri Nelerdir?

Kas Yırtılması

Kas yırtılması birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar aşırı ağrı, güç ve hareket kaybı, kKaslarda meydana gelen renk farkı, aşırı kanama, kas bütünlüğünün bozulması, kramp, şişlik ve kızarıklık ve kasa dokunulması ile hissedilen boşluk hissidir.

Saymış olduğumuz bu belirtileri kendinizde görüyorsanız bir an önce doktora başvurmalısınız. Alanında uzman bir doktor ilk önce kas yırtılmasının derecesini belirleyecektir. Daha sonra da tedavi sürecini başlatacaktır.

Kas Yırtılması Tedavisi

Kas Yırtılması

Kas yırtılması öncelikle fizik tedavi uzmanı tarafından elle muayene edilmelidir. Daha sonra hastanın dinlenmesi ile hasarın büyümesi ve kanamanın artması önlenmelidir. Bu sırada her 2-3 saatte bir buz ile kompres uygulanması önerilmektedir. Yaralı bölgenin yüksekte tutulması, kas onarımı için sıcak ultrason veya fizyoterapi uygulaması yapılmaktadır.

Ağrıların azalması için uygulanan fizyoterapi işlemlerinin yanı sıra ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. Yumuşak doku masajları ve egzersizleri ile dokunun güçlendirilmesi sağlanır. Bu sayede kısa süre içerisinde günlük yaşamınıza geri dönersiniz.

Kas Yırtılması Tedavisi Sonrası İyileşme Nasıl Gerçekleşir?

Kas Yırtılması

Tedaviden sonra birkaç gün ciddi bir ağrı çekersiniz. Önünüzdeki birkaç günü atlattıktan sonra 3-6 hafta süreyle o bölgeyi hareket ettirmeyecek aletleri kullandıktan sonra yardımlı bölge hareketlerine başlanır. Bölgenin son halini alması 6 ay gibi uzun süreleri bulabilir.

Kas Yırtılması Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Kas Yırtılması

Her kas yırtılması ameliyat ile tedavi edilememektedir. Ancak bazı ilerlemiş kas yırtılmalarında cerrahi işlem tek tedavi yöntem olabilir. Omuz bölgesindeki rotator manşet kaslarında ve topuk bölgesindeki aşil kas yırtıklarında çoğu zaman ameliyat tek tedavi yöntemidir. Bazı durumlarda koldaki pazı kaslarının yırtıklarında da cerrahi tedavi kullanılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Polimiyalji Romatika Nedir ve Neden Olur?Myasthenia Gravis Belirtileri ve Tedavisi
Miyofasiyal Ağrı Sendromu Belirtileri ve TedavisiPolimiyozit Nedir?
Kas Hastalığı Nedir?Dermatomiyozit Teşhisi ve Tedavisi
Kas Stresi

Kas yırtılması ne kadar sürede iyileşir?

Kas yırtılmasının iyileşme süreci yırtılmanın ne boyutta olduğuna göre değişmektedir. Hafif derecede olan kas yırtılmasının 2-3 hafta içerisinde iyileşeceğini söyleyebiliriz. Ancak kas yırtılması ilerlemişse bu sürenin 6 haftaya kadar çıkabileceğini söyleyelim.

Kas yırtılması olursa ne olur?

Kas yırtılması olan birinde ağrı, hassasiyet, şişlik ve renk değişiklikleri gibi durumlar söz konusu olmaktadır. Kişinin hayatını olumsuz etkileyen bu durum karşısında bir an önce gerekli tedaviyi olmanızı öneririz. Aksi takdirde yırtılma büyüyerek ciddi problemlerin oluşmasına sebebiyet verebilir.

Kas yırtılması ne iyi gelir?

Kas yırtılması için kullanabileceğiniz birkaç doğal yöntem bulunuyor. Bunlar papatya çayı, lavanta yağı, kivi, melisa otu, süt ve süt ürünleridir. Bu doğal ürünleri kullanarak kas yırtılmasının iyileşme sürecine destek olabilirsiniz.

Kas yırtığı nasıl tedavi edilir?

Kas yırtıklarının tedavisi yırtığın ne derecede olduğuna göre değişmektedir. Eğer yırtık küçükse buz uygulanması, istirahat, masaj, bandajlama, ödem ve ağrı giderici ilaçlar tedavide kullanılır. Yırtık ciddi boyutlara ulaşmış ise cerrahi tedavi yöntemleri tercih edilebilir.

Kas yırtılması olduğu nasıl anlaşılır?

Kas yırtılmasını gösterdiği belirtiler sayesinde anlayabilirsiniz. Ağrı, morluk, şişlik, göçme, kramp, hassasiyet ve hareket kısıtlılığı kas yırtılmasının belirtileridir. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız kas yırtılmasından şüphelenebilirsiniz.

Kas yırtılması tedavi edilmezse ne olur?

Kas yırtılması tedavi edilmediği takdirde yırtığın giderek büyümesine neden olur. Bu da yırtığın oluştuğu eklemde güç kaybına ve hareketlerin daha kısıtlı olmasına sebebiyet verir.

Kas yırtılması için hangi doktora gidilir?

Darbeye ve yaralanmaya bağlı olarak gerçekleşen kas yırtılmalarında Ortopedi bölümündeki doktorlara görünmeniz gerekiyor. Alanında uzman Ortopedi doktoru kısa süre içerisinde günlük hayatınıza dönmenizi sağlayacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum