Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kas dokusunda meydana gelen ağrıların ana nedeni olan miyofasiyal ağrının belirtilerini, egzersizlerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kronik ağrısı olan kişilerin büyük çoğunluğunda rastlanan miyofasiyal ağrı sendromu, hemen hemen her yaş grubunda görülmesi nedeniyle çok fazla karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden içeriğimizde miyofasiyal ağrı sendromu hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda miyofasiyal ağrı sendromu nedir, neden olur, nasıl geçer, belirtileri nelerdir, bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte miyofasiyal ağrı sendromu hakkında her şey...

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir?

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Bölgesel kas-iskelet sistemi ağrısı olarak tanımlanan miyofasiyal ağrı sendromu, iskelet kaslarının akut veya kronik travmasına bağlı olarak meydana gelen bir hastalıktır. Ağrı merkezlerine başvuran hastaların yaklaşık %75-80’i miyofasiyal ağrı sendromu tanısı almıştır.

Miyofasiyal ağrı sendromu genellikle diğer hastalıklarla karıştırılır. Sıklıkla boyun, sırt, bel, kalça, omuz, kollar ve bacaklarda görülen miyofasiyal ağrı sendromu, boyun ve bel fıtığının yanı sıra siyatik ağrısı ile de karıştırılmaktadır. Bu rahatsızlığın vücutta kas dokusunun bulunduğu her bölgede görülebileceğini belirtelim.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Neden Olur?

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Miyofasiyal ağrı sendromunun oluşumunda etkili rol oynayan birçok faktör bulunmaktadır. Kasa aniden yüklenilmesi ile oluşan akut incinme veya mikro travmaların neden olduğu kronik zedelenmeler bu rahatsızlığın oluşumunda bir numaralı etkendir. Bunun yanı sıra genetik faktörler, yorgunluk ve stres de diğer nedenler arasındadır.

Miyofasiyal ağrı sendromunun nedenlerinden bir diğeri ise vitamin ve mineral eksikliğidir. Özellikle B1, B6, B12, folik asit eksikliği, mineral eksikliği, kalsiyum eksikliği ve demir eksikliği anemisi gibi unsurlar miyofasiyal ağrı sendromu oluşumunda etkili rol oynamaktadır.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Miyofasiyal ağrı sendromu bazı belirtilerle kendisini göstermektedir. Bu belirtiler ağrı, kasılma, kramp, batma, yanma, gerginlik hissi, karıncalanma hissi, hareketlilik kısıtlılığı, el ve ayakta kısa süreli renk değişikliği, uyuşukluk, şişlik ve ödem, nedensiz üşüme ve terlemedir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız miyofasiyal ağrı sendromundan şüphelenebilirsiniz. Bu durumda bir an önce alanında uzman bir doktora başvurmanızı öneriyoruz. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaptıktan sonra tedavi sürecini başlatacaktır.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Tedavisi

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Miyofasiyal ağrı sendromunda çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bunlar fizik tedavisi, ilaç tedavisi ve enjeksiyon tedavisidir. Doktorunuz bu gibi çeşitli tedaviler sayesinde rahatsızlığınızı en kısa sürede giderecektir.

Miyofasiyal ağrı sendromu tedavisinde önemli olan nokta ağrıyı en aza indirmektir. Ağrının ortadan kaldırılmasının yanı sıra yeterli kas gücünün oluşturulması, etkilenmiş kas ile ilgili eklemin uygun postürü ve tam hareket açıklığının sağlanması ana hedeflerdendir.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Miyofasiyal ağrı sendromunda kişiye özel olarak bir fizik tedavi programı hazırlanır. Bu program bireye özel duruş (postür) şekli belirlenerek ortaya çıkarılmalıdır. Uygulanan fizik tedavide masaj, elektrik stimülasyon (TENS), enterferans, lazer ve soğuk-sıcak kompres gibi yöntemlerden yararlanılabilir.

Miyofasiyal ağrı sendromunda uygulanan tedavilerden bir diğeri ise lokal enjeksiyon tedavisidir. Tetik noktalar uygulanan lokal anestezik, steroid enjeksiyonları veya kuru iğne teknikleri ile etkili sonuçlar alınabilir. Bu uygulamalar seanslar şeklinde birkaç kez tekrarlanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Polimiyalji Romatika Nedir ve Neden Olur?Myasthenia Gravis Belirtileri ve Tedavisi
Polimiyozit Belirtileri ve TedavisiKas Hastalığı Nedir?
Kas Yırtılması Nedir?Dermatomiyozit Teşhisi ve Tedavisi

Miyofasiyal ağrı sendromu nasıl anlaşılır?

Miyofasiyal ağrıya sahip olan kişilerde birkaç belirti gözükmektedir. Bunlar bir ya da birden fazla kas grubunda uyuşma, spazm, batma, karıncalanma, sıkışma ve çekilmedir. Bu belirtilerden miyofasiyal ağrı sendromunu anlayabilirsiniz.

Miyofasiyal ağrı nerede olur?

Miyofasiyal ağrılar kaslarda ya da fasyalarda gelişmektedir. Çoğu zaman bu rahatsızlık, boyun, bel ve sırt bölgesinde karşımıza çıksa da kasın olduğu her bölgede görülebilir.

Miyofasiyal ağrı sendromu nasıl tedavi edilir?

Bu sendromun kesin bir tedavisi yoktur. Bu yüzden uygulanan yöntemler oldukça zordur. Yapılan müdahaleler, fizik tedavi ve kullanılan ilaçlar çoğu zaman istenen etkiyi sağlamayabilir. Bu yüzden de doktorlar tedavi için kuru iğne, germe egzersizleri ve tetik nokta enjeksiyonlarını kullanmaktadır.

Miyofasiyal ağrı sendromu ne kadar sürer?

Kas ve iskelet sisteminde meydana gelen miyofasiyal ağrı sendromu, kişide ciddi ağrı ve sızıya neden olan bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalara göre bu ağrıların birkaç hafta sürdüğü belirtilmektedir.

Miyofasiyal gevşetme nasıl yapılır?

Miyofasiyal gevşetme için fasya dokusunun akışkanlık ve ısıya duyarlılık özelliklerinden faydalanılmaktadır. Uygulanacak olan teknik sayesinde eklemlerin hareket açıklığında artış, fasyal hareketlilik artışı ve ağrıda azalma gerçekleşir.

Miyofasiyal ağrı sendromu geçer mi?

Bu sendrom genellikle kendiliğinden geçen bir sendrom değildir. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Alanında uzman bir doktorun uygulayacağı tedavi sayesinde çoğu zaman bu rahatsızlıktan kurtulursunuz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum