Dermatomiyozit Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kas romatizması olarak da bilinen dermatomiyozitin sebeplerine, tanı kriterlerine, tedavisine ve iyileşme sürecine içeriğimizde yer verdik.
Dermatomiyozit Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Vücudun büyük bir bölümünü etkileyebilme potansiyeli olan ancak nadir görülen bir inflamatuar hastalık olan dermatomiyozit, erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. İçeriğimizde bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Bu yazımızda dermatomiyozit nedir, neden olur, tanı kriterleri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

İşte dermatomiyozit hakkında her şey...

Dermatomiyozit Nedir?

Dermatomiyozit

İltihaplı kas romatizması olan dermatomiyozit, genellikle kaslarda ve deride bulgular vererek ortaya çıkmaktadır. Kas zayıflığı ve deri döküntüsü gibi belirtilerle kendini gösteren bu hastalık her yaşta görülebilmektedir. Ancak genellikle çocukluk döneminde oluşmaktadır.

Bu hastalık vücutta haftalar ya da aylar sonra ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple belirtileri iyi bilmek gerekiyor. Tedavi edilmediği takdirde ileride daha farklı hastalıkların oluşmasına ön ayak olan rahatsızlık kansere dahi yol açabilir. Bu nedenle dikkate alınması gerekir.

Dermatomiyozit Belirtileri Nelerdir?

Dermatomiyozit

Dermatomiyozitte oluşabilecek şikayetler ve hastalığın teşhisinde kullanılabilecek tanı kriterleri içerisinde yer alan bazı belirtiler vardır. Bunlar iskelet kaslarında güçsüzlük, halsizlik, ateş, kilo kaybı, kol ve bacak kaslarında güçsüzlük, oturup kalkmada zorluk, yolda yürürken nedensiz düşme, göz kapağının üzerinde mor ve lila rengi döküntü, el ve parmaklarda deri döküntüleridir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler dermatomiyozit rahatsızlığında görülmektedir. Bu belirtileri iyi bilerek hastalığın sizde olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca dermatomiyozitin ilerlediği takdirde kalp kaslarında tutulma, solunum kaslarında tutulma, yutak kaslarında tutulma ve ses tellerinde kalınlaşmaya neden olduğunu söyleyelim.

Dermatomiyozit Nedenleri

Dermatomiyozit

Dermatomiyozit, enflamatuar miyopati hastalığı grubuna ait iltihaplı kas romatizmasıdır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir fakat bu durumun bağışıklık sistemi bozuklukları nedeniyle oluştuğu düşünülmektedir. Genellikle bakteri, parazit ve virüsler sebebiyle meydana geldiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Ayrıca bu rahatsızlığın genetik yatkınlık yüzünden de oluşabileceğini söyleyelim.

Dermatomiyozit Tedavisi

Dermatomiyozit

Dermatımiyozit tedavisinde ilaçlar kullanılmaktadır. Hastaların şikayetlerinin giderilmesi için ilaç tedavisi büyük önem taşımaktadır. Kortizon kullanılan ilaç tedavisinde ilk olarak yüksek doz verilir. Hastanın şikayetleri tamamen geçene kadar bu şekilde ilaç tedavisi devam eder. İlaç tedavisi yaklaşık 1 ay sürmektedir.

Bu tedavi yönteminde genel olarak kullanılan ilaç kortizondur fakat kortizonla beraber bağışıklık sistemini kontrol altına alan ilaçlarda verilmektedir. Bu ilaçlar kortizon dozunu azaltmaya yardımcı olurken aynı zamanda yan etkilerinin de daha az görülmesini sağlamaktadır. Ayrıca hastalığın geçtikten sonra tekrar yaşanmaması açısından da yardımcı olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Polimiyalji Romatika Nedir ve Neden Olur?Myasthenia Gravis Belirtileri ve Tedavisi
Miyofasiyal Ağrı Sendromu Belirtileri ve TedavisiPolimiyozit Nedir?
Kas Hastalığı Nedir?Kas Yırtılması Nedenleri ve Tedavisi

Dermatomiyozit ne demek?

Nadir olarak karşımıza çıkan hastalıklardan birisi olan dermatomiyozit, iltihaplı kas romatizması anlamına gelmektedir. Her yaştan bireyin maruz kalabileceği bu rahatsızlığın tek tedavi yöntemi ise ilaç tedavisidir.

Dermatomiyozit genetik mi?

Bu rahatsızlığın tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmemektedir. Ancak otoimmunite ve çevresel faktörlerin yanı sıra genetik yatkınlığın da hastalığın oluşumunda rol oynadığı tespit edilmiştir.

Dermatomiyozit semptomları nelerdir?

Dermatomiyozit rahatsızlığı birkaç semptomla kendisini göstermektedir. Halsizlik, oturup kalkmada zorluk, yolda yürürken nedensiz düşme, ateş, kilo kaybı, kol ve bacak kaslarında güçsüzlük bu semptomlar arasında en çok rastlanılandır.

Dermatomiyozit nasıl geçer?

Bu rahatsızlığı evde geçirebilecek bir tedavi yöntemi yoktur. Bu yüzden bir an önce doktora başvurmamız gerekiyor. Doktorumuz durumu analiz ettikten sonra ilaç tedavisini başlatacaktır. Bu sayede kısa süre içerisinde dermatomiyozitten kurtulabilirsiniz.

Dermatomiyozit tedavi edilmezse ne olur?

Dermatomiyozit rahatsızlığı tedavi edilmediği takdirde ciddi semptomlar göstermektedir. Rahatsızlık ilerlemesi durumunda kalp kaslarında, solunum kaslarında ve yutak kaslarında tutulma durumlarının yaşanmasına sebebiyet verir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.