Karpuzlar Sıcaktan Önce Sarardı Sonra Çatladı

Adana'da son 39 yılın en sıcak günü yaşandı. Bundan dolayı tarladaki karpuzlar önce sarardı, sonra çatladı. Çiftçiler çözümü bakın neyde buldu.
Karpuzlar Sıcaktan Önce Sarardı Sonra Çatladı

Adana'da son 39 yılın en sıcak günü yaşandı ve tarladaki karpuzlar sarardıktan sonra çatladı. Bazı üreticiler, tarladaki ürünü koruyabilmek için çözümü karpuzun üzerini samanla örtmekte buldu.

Türkiye'nin karpuz üretiminde en önemli yer olan Adana'da, sıcaklıkların aşırı artması karpuz üreticisini de olumsuz etkiledi. Adana'da 1978'den sonra ilk kez hava sıcaklığı 43 derece oldu ve 39 yılın rekorunu kırdı. Üreticiler artan sıcaklık yüzünden zor durumda kaldı. Hasat edilmeyen karpuz, aşırı sıcağın yanı sıra nem ve poyraza maruz kalınca önce sararıp sonra da çatladı.

çatlayan karpuz

Çiftçiler, hasat edemedikleri karpuzların sıcaktan zarar görmemesi için kendi kendilerine bir yöntem buldu. Karpuzlarını samanla örttüler fakat bu yöntemin de karpuzu 4 günden fazla korumadığı öğrenildi.

tarla karpuz

Çiftçi Serdar Yelez, karpuzun kilosunun 15 kuruşa kadar düştüğünü belirterek, "Çiftçi bu yüzden karpuzunu satamıyor. Bir çiftçinin dönüme karpuz maliyeti 2 bin 500 lira ancak şu an dönüme kazandığı para 500 lira çiftçi bu nedenle karpuzunu satamıyor. Biz tarlada kilosunu 15 kuruşa satıyoruz, vatandaş Adana'da markette kilosunu 1 liraya, İstanbul'da 1.5 liraya yiyor. Bu arada fark az olsa vatandaş karpuz yer tüketim artar" şeklinde konuştu.

Çiftçinin satamadığı karpuzları bu defa da aşırı sıcakların olumsuz etkilediğini dile getiren Yelez, "Aşırı sıcak nedeniyle karpuz tarlada çürüdü. Çürümeyen da sararıyor. Çiftçi buna önlem olarak üzerine samanla kapatıyor ancak bu de geçici bir çözüm. Saman ancak karpuzu 4 gün koruyor. Aşırı sıcak karpuzun içinin geçmesine neden oluyor" dedi.

çürük karpuz

Yelez, güneşe maruz kalan bir karpuzu kırarak nasıl çürüdüğünü de gösterdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum