Antioksidan Dolu Karadutun 10 Faydası

Sevilen yaz meyvesi olan karadut, antioksidan içeriğiyle vücuda birçok fayda sağlıyor. İçeriğimizde karadutun şaşırtıcı faydalarını bir araya getirdik.
Karadut, kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde yetişen, 12 türü bulunan, uzun saplı, açık yeşil yaprakları olan bir ağacın meyvesidir. Oldukça güçlü bir antioksidan olan bu meyve, yüksek miktarda antosiyanin ve resveratrol içerir. Bu nedenle sağlığa birçok fayda sağlar.
Karadutun Faydaları Nelerdir?
Karadutta A, K, B, E ve C vitaminleriyle birlikte tiamin, niasin, demir, sodyum ve potasyum bulunur. Bunların yanı sıra bol miktarda antioksidan içerir. Rengini de içerdiği antioksidanlardan alır. Birçok siyah ve mor meyve gibi toksin ve ödem attırıcı özelliği bulunur. Çok sevilen bu meyvenin faydalarını öğrenince daha çok seveceksiniz.
İşte karadutun faydaları:
1. Kansere Savaş Açar
Karadut yüksek oranda antioksidan içerir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşarak kanser gibi birçok ciddi rahatsızlığın yaşanma riskini azaltır. Aynı zamanda yüksek demir içeren bu mucize meyve zararlı organizmaların vücuda olan etkilerini de azaltır. Vücudun zararlılarla savaşma gücünü artırır.
2. Yaşlanmayı Geciktirir
Cildi güzelleştirmek ve yaşlanmanın etkilerini önlemek için birçok kişi krem ve serumlardan yardım alır. Oysaki dıştan yapılan müdahalelerden ise içten yapılan müdahaleler önemlidir. Yani sağlıklı beslenildiğinde, doğru meyveler tüketildiğinde yaşlanmanın etkileri azalır. Bunun için en iyi tercihlerden biri karaduttur.
Karaduttaki antioksidan ve C vitamininin önemli bir görevi var. Yaşlanmayı geciktiren bu bileşenler vücudun her gün yenilenmesine ve temizlenmesine katkı sunar. Serbest radikallerin deri üzerinde bıraktığı hasarları önler. Üstelik deri kanserini önleme etkisi de bulunur.
3. İltihap ve Enfeksiyonları Giderir
Birçok enfeksiyon ve iltihap vitamin eksikliği yüzünden sık sık yaşanır ve giderek artar. Karadutta başta C vitamini olmak üzere A, K, B ve E vitaminleri bulunur. Vitaminlerin etkisi ve antioksidanların desteği ile vücuttaki iltihap ve enfeksiyonlar azalır. Güçlenen bağışıklık sistemi hastalıkları kolayca yenebilir.
4. Kan Yapıcı Özelliktedir
Dut pekmezinin faydalarından biri olan kan yapma özelliği anemi ile mücadele edenler için çok önemlidir. Demir içeren dut, yeni kan hücrelerinin oluşmasına katkı sağlar. Böylece anemiye neden olan kansızlık sorununu çözer. Sabahları kahvaltınızda dut pekmezine yer verirseniz anemiden korunabilirsiniz.
5. Kolesterol Düşürür
Dut pekmezinde yer alan yüksek orandaki potasyum içeriği kolesterolle mücadelede harika bir silahtır. Karadut tüketenlerde kötü kolesterolün düşüşe geçtiği gözlenmiştir. Karadut kolesterolü düşürme etkisiyle kalp ve damar sağlığına da koruma sağlar.
6. Tansiyonu Dengeler
Karaduttaki potasyum tansiyonu düşürmekte de oldukça etkilidir. Hipertansiyon hastalarına karadut suyu tüketmeleri önerilir. Çünkü potasyum kan basıncını düzenleyerek kanın damarlarda daha kolay hareket etmesine ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
7. Kabızlık Sorununu Çözer
Yüksek oranda lif içeren karadut, sindirimin daha kolay yapılmasına ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının çözülmesine katkı sağlar. Gaz ve şişkinlik sorunları karadut tüketimiyle azalabilir. Özellikle bebeklerde görülen gaz ve kabızlık sorunları için karadut ve suyu kullanılabilir.
8. Ağız Yaralarını İyileştirir
Yüksek oranda antioksidan içeren karadut, doğal bir antibiyotik görevi görerek ağızda çıkan aft gibi yaraların iyileşmesine etki eder. İçerisindeki vitaminlerle bağışıklığı güçlendirerek ağız yaralarının oluşmasının da önüne geçer.
9. Kan Şekerini Dengeler
Karadutta bulunan bazı bileşenler özellikle tip 2 diyabet hastaları için yararlıdır. Bu bileşenler şeker ilaçlarıyla anı etkisi gösterir. Kan şekerini dengeli şekilde yükselten bu meyve, şekerin fazla ve aniden yükselmesini önler. Üstelik karadut çok düşük kalorilidir. Diyabet hastaları da karadutu aşırıya kaçmamak kaydıyla tüketebilir.
10. Vücudu Güçlendirir
Karadutta yer alan C vitamini bağışıklığın güçlenmesinde büyük bir rol oynar. Bağışıklık güçlendikçe vücut farklı hastalıklara karşı direnç gösterir. Özellikle de kış aylarında sıkça yakalanılan grip ve nezle gibi hastalıklar önlenmiş olur. Hastayken tüketilen karadut ise hastalıkların daha çabuk iyileşmesine katkı sunar.
Mısırın Faydaları | Kızılcığın Faydaları |
---|---|
Kurt Üzümü Faydaları | Kayısının Faydaları |
Kuru Üzüm Faydaları | Şeftalinin Faydaları |
Karadut nasıl saklanır?
Karadutu uzun süre saklamak için önce güzelce yıkamalı ardından kurutmalısınız. İyice kuruyan meyveli buzdolabı poşetleri yerine saklama kutularına koymalısınız. Plastik saklama kaplarına dolduracağınız karadutları uzun süre bozulmadan saklayabilir, tatlı ve atıştırmalıklarınızda kullanabilirsiniz.
Karadut nasıl yıkanmalıdır?
Dut çok narin ve hemen ezilebilen bir meyve olduğundan yıkarken de dikkatli olmalısınız. Akan musluğun altında formunu kaybedebilir. Bunun için karadutu bir kaba koyabilir ve üzerine su doldurabilirsiniz. Dilerseniz bu suya bir miktar sirke katarak meyveyi kir ve bakterilerden arındırabilirsiniz.
Karadut pekmezinin faydaları nelerdir?
En sevilen pekmezlerden biri olan karadut pekmezinin faydaları arasında sindirimi kolaylaştırması, kansızlığı gidermesi, bağışıklığı güçlendirmesi, mineral ve vitamin sağlaması, enerji vermesi, ve sinir sağlığını koruması bulunur. Sabah kahvaltılarda tercih edebileceğiniz karadut pekmezi ile güne enerjik başlayabilirsiniz.
Karadutu kimler tüketmemeli?
Potasyum, kalsiyum ve magnezyum içeren dut, böbrek hastalarının tüketmemesi gereken meyvelerden bir tanesidir. Çünkü böbrekler düzgün çalışmıyorsa bazı mineralleri işlemekte zorlanabilir ve vücutta mineral fazlalığı ortaya çıkabilir. Ayrıca bu etki karaciğer fonksiyonlarında sorun olanlarda da kötü etkiler yaratabilir.
Karadut günde ne kadar tüketilmeli?
Kilo problemi olmayan kişiler günde 1 bardak kadar karadut tüketebilir. Bu miktar hemen hemen bir avuç karaduta eş değerdir. Bu miktardan fazla karadut tüketmek hem kilo aldırır hem de kan şekeri üzerinde ani değişimler yaratabilir. Karadut pekmezinin tüketiminde de abartıya kaçılmamalıdır.
Karadutta hangi vitaminler var?
Karadutta A, B, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra selenyum, çinko, magnezyum, bakır ve demir bulunur. Aynı zamanda yüksek oranda lif ve antioksidan içerir. Tüm bu bileşenler sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına, kan hücrelerinin artmasına ve bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlar.
- Yorumlar 0