Kansızlığı Gideren Mısırın 8 Faydası

Mısır içerisindeki değerli bileşenlerle sağlığa birçok katkı sunar. Sizin için mısırın yapısını inceledik, sağlığa olan yararlarını sıraladık.
Kansızlığı Gideren Mısırın 8 Faydası

Mısır bitkisinin ana vatanı Güney Amerika olarak bilinir. Ülkemizde ekim alanı hayli geniş olan mısır, önemli bir besindir. Aynı zamanda birçok yiyecekte kullanılan sanayi ürünüdür. Ekmek yapımından bebek gıdalarının üretimine, hayvansal yemlerin üretiminden un yapımına kadar üretimde önemli bir yeri tutar. Sadece üretime değil sağlığa da birçok katkı sunar.

Mısırın Faydaları Nelerdir?

Potasyum bakımından oldukça zengin ve güçlü bir içeriğe sahip olan mısır aynı zamanda bir karbonhidrat yani enerji kaynağıdır. Vitamin ve mineralli boldur, potasyumun yanı sıra, protein, sodyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi önemli mineralleri içerir. Vitamin olarak ise C vitamini, B6, B3, B5 ve B12 vitaminlerini içinde barındırır.

Oldukça faydalı besinlerden biri olan mısır, yüksek lif oranı ile vücudun lif ihtiyacını önemli ölçüde karşılar. Birçok sağlık sorununun engellenmesine ve var olan sağlık sorunlarının tedavi edilmesinde rol oynar.

İşte mısırın faydaları:

1. Sindirim Sistemini Korur

Mısırın Faydaları

Çok miktarda diyet lifi içeren mısır, sindirim sistemi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. İshal ve kabızlık gibi sorunların çözülmesine yardımcı olur. İçeriğindeki zengin lif oranı ile kolesterol emilimine katkı sağlar. Sindirim sistemi hastalıklarına karşı vücudu korur.

Kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemi sorunlarının tedavisine yardımcı olan mısır, hemoroid ve kolon kanseri gibi hastalıkların önlenmesinde de etkilidir. Bağırsakların düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur.

2. Kolesterolü Azaltır

Mısırın Faydaları

Mısırın içeriğinde bulunan çözünebilir lifler kolesterol emilimine yardımcı olarak kolesterolün dengelenmesini sağlar. Böylece kalp sağlığına katkıda bulunur. Kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL, mısır tüketimi ile düşürülerek kan akışının sağlıklı olmasına katkı sağlanabilir.

3. Kalp Dostudur

Mısırın Faydaları

Mısırın kolesterol dengesini sağlanması ve kötü kolesterol oranının düşürülmesi kalp sağlığını da olumlu etki eder. Kolesterolün düşmesi kalp için çok önemlidir. Mısır gibi lifli gıdalarla çeşitli kalp hastalıklarına karşı koruma sağlanabilir. Mısır, içeriğindeki folik asit sayesinde kalp hastalıklarının ve tehlikeli komplikasyonların yaşanma oranı azalır.

4. Anne ve Bebek Sağlığını Korur

Mısırın Faydaları

Folik asit içeren mısır, hamileler için oldukça önemlidir. Folik asit bebeğin gelişimine katkı sunar, bebeğin sağlıklı doğmasına imkan tanır. Folik asit eksikliği bebeklerde gelişim sorunları yaratabilir. Folik asit ihtiyacı mısırla karşılanabilir. Yemeklere ve salatalara katılabilecek mısır taneleriyle hem kendinize hem de bebeğinize iyi bakabilirsiniz.

5. Cilde İyi Gelir

Mısırın Faydaları

Birçok kozmetik ürünün içeriğinde bulunan mısır, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde cilt sağlığını korur. İçindeki bileşenlerle kolajen üretiminin destekler ve cildin onarılmasını sağlar. C vitamini ve likopen sayesinde cildi güneşin zararlı ışınlarından korur.

Cilt için oldukça önemli olan ve birçok cilt bakım ürününün içeriğinde yer alan E vitamini mısırın içeriğinde de bolca bulunmaktadır. E vitamini ile cilt hücreleri korunur ve aynı zamanda cilt hücrelerinin çoğalması desteklenir.

6. Saçları Besler

Mısırın Faydaları

Mısırdaki omega-3 ve omage-6 yağ asitleri saçların daha parlak, yumuşak ve sağlıklı olmasını sağlar. Saç sağlığı için olmazsa olmaz olan bu yağ asitleri saçların güçlenmesini sağlayarak dökülme sorununu en aza indirir. Saç köklerini besleyen mısır, düzenli olarak tüketildiğinde saç derisinde oluşabilecek cilt hastalıklarının önüne geçer.

7. Anemiyi Önler

Mısırın Faydaları

Haşlanmış mısırın faydaları arasında anemiyi önlemesi bulunur. Bunun nedeni mısırda yer alan B12, folik asit ve demirdir. Bu vitamin ve mineraller kan üretiminde etkilidir. Kan hücrelerinin çoğalması kansızlığı önler. Böylece anemi riski azalır.

8. Enerji Verir

Mısırın Faydaları

Mısır enerji kaynağı olan bir besindir. Mısırda kompleks karbonhidratlar bulunur. Yavaş sindirilen bu karbonhidratlar vücuda uzun süre enerji verir. Özellikle sporla ilgilenenler öğünlerine mısır içerikli besinler katarak performanslarını artırabilir.

Mısır Püskülü Faydaları Nelerdir?

Mısırın Faydaları

Mısır püskülünün faydaları arasında sindirimi kolaylaştırma, böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarını giderme, adet söktürme, saç ve cilt sağlığını koruma, kan basıncını düşürme, rahatlatma ve idrar sökme bulunur. Mısır püskülü faydalarından yararlanmak için çay olarak tüketilmesi önerilir.

Mısır püskülü çayı için kurutulmuş bir kaşık mısır püskülü kaynamış suda 15 ile 20 dakika arası bekletilir. Ardından püsküller süzülerek ortaya çıkan su içilir.

Mısırın Zararları Nelerdir?

Mısırın Faydaları

Mısır, dengeli ve doğru miktarda tüketildiğinde oldukça faydalı bir besin çeşididir. Ancak aşırı ve yanlış tüketim ile çeşitli sağlık sorunları meydana gelebilir. Aşırı mısır tüketimi alerji, kilo alımı, kan şekeri yüksekliği, gaz ve şişkinlik ile birlikte ishale neden olabilir. Bunun için mısır tüketiminin diğer pek çok meyve ve sebzedeki gibi abartılmaması önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Şeftalinin FaydalarıKaradutun Faydaları
Kurt Üzümü FaydalarıKayısının Faydaları
Kuru Üzüm FaydalarıKızılcığın Faydaları

Mısır hangi hastalığa iyi gelir?

Mısırın iyi geldiği hastalık ve rahatsızlıklar arasında kalp hastalıkları, kabızlık gibi sindirim sorunları, anemi, cilt sorunları, saç dökülmesi ve kolesterol bulunur. Mısırın içeriğindeki vitamin ve mineraller birçok hastalığın yaşanma riskini de düşürür. Var olan hastalıkların belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.

Mısır yedikten sonra su içilir mi?

Mısır yedikten sonra su içmek mide şişkinliği ve gaz sorunlarına neden olabilir. Bunun nedeni mısırın değişik bir karbonhidrat yapısına sahip olması ve bolca nişasta barındırmasıdır. Suyla birleşen bu bileşenler mide ağrısına ve çeşitli sindirim sorunlarına neden olabilir. Mısır yedikten hemen sonra su içmemeli, en az 45 dakika ara verilmelidir.

Mısırın içinde şeker var mı?

Mısırda bolca şeker bulunur ve bu nedenle şeker hastalarının mısır tüketmesi sakıncalı olabilir. Mısırdaki şeker kan şekerini bir anda yükseltebilir ve diyabetli kişilerin vücudu bu şekeri kontrol edemeyebilir. Sağlıklı bir kişinin de çok fazla mısır tüketmesi iyi bir şey değildir. Mısır gibi şekerli besinlerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

Mısır yemek kilo aldırır mı?

Mısır kalorisi yüksek gıdalar arasındadır ve bu nedenle çok tüketildiğinde kilo aldırabilir. Az ve kararında tüketildiğinde sindirimi hızlandırsa da çok tüketildiğinde işler değişir. 100 gram bir haşlanmış mısır 96 kaloriye sahiptir. 100 gram hemen hemen 1 koçan mısırın miktarına denk gelir. Diyet yapanların mısırı kararında tüketmesi önerilir.

Mısır neden dışkıda olur?

Mısır taneleri selülozdan oluşur. Bu madde insan vücudu tarafından kolay kolay sindirilemez. Mısır tanelerinin içi ise kolayca sindirilebilir. Bunun için dışkıda sadece mısır tanelerinin dışı kalır. Bu anormal bir durum değildir ve endişelenecek bir sorun oluşturmaz.

Günde ne kadar mısır tüketilmeli?

Mısır tüketiminde aşırıya kaçılması farklı sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Bunun önüne geçmek için mısırın günde bir bardaktan fazla tüketilmemesi gerekir. Salatalara da bir kaşık mısır katılabilir, böylece mısırın faydalarından sağlıklı bir şekilde yararlanılabilir. Bu miktarlar diyabet hastaları için geçerli değildir. Diyabetliler mısır tüketiminden kaçınmalıdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.