Doğal Enfeksiyon İlacı Kızılcığın 10 Faydası

Şifa kaynağı olarak bilinen kızılcığın özellikleri hakkında bazı araştırmalar yaptık, sağlığa olan tüm faydalarını sıraladık.
Doğal Enfeksiyon İlacı Kızılcığın 10 Faydası

Kızılcık Nedir?

Kuzey yarım kürenin soğuk bölgelerinde üretilen kızılcık, ortalama 1 metre boyundaki çalı formundaki küçük ağaçlarda yetişen bir meyvedir. Koyu kırmızı renkli meyvelere sahip olan kızılcığın çiçekleri sarı renklidir. İçecek ve marmelat olarak tüketilen kızılcık, sağlık açısından önemli katkılarda bulunur.

Kızılcığın Faydaları

Şifa kaynağı olarak nitelendirilen kızılcık, çok eski yıllardan beri gerek mutfaklarda gerekse tıbbi alanda sıkça kullanılmaktadır. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Birçok hastalığa karşı etkili bir koruma ve direnç sağlar.

Meyve olarak tüketebileceğiniz kızılcığı aynı zamanda meyve suyu haline getirip rahatlıkla tüketebilirsiniz. Kızılcığın bir diğer kullanım şekli ise marmelat yapımıdır. Sabah kahvaltılarında severek tüketebileceğiniz kızılcık marmelatı oldukça faydalı bir tercih olacaktır.

Kızılcığın Faydaları Nelerdir?

A, E, C ve K vitaminleri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kızılcık, aynı zamanda sodyum, kalsiyum, bakır, manganez ve potasyum gibi birbirinden önemli mineralleri de içerisinde barındırmaktadır. İçeriğindeki bu güçlü vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalığa karşı etkili koruma sağlayan kızılcık, yaz kış tüketilmesi gereken meyvelerdendir.

Kızılcık, kanserden enfeksiyon hastalıklarına kadar vücudu birçok hastalıktan korur. Vücut direncini arttırarak birçok hastalığa yakalanma riskini en aza indirir. Diş sağlığından cilt sağlığına kadar vücut sağlığının her alanında önemli katkılarda bulur. Faydaları bunlarla sınırlı değildir.

İşte kızılcık faydaları:

1. Kanser Riskini Azaltır

Kızılcığın Faydaları

Kanserle mücadelede oldukça etkin bir rol oynayan kızılcık, kanser hücrelerinin çoğalmasını engellerken yeni oluşabilecek kanser hücrelerine karşı koruma sağlar. Bu mucizevi özelliğini içeriğindeki proantosiyanidinlerden alır.

Kızılcık, aynı zamanda flavonoidler bakımından zengin bir besin olması sebebiyle kanserden kaynaklanan ölüm riskini büyük orana azaltmaktadır. Birçok kanser türüne karşı direnç sağlayan kızılcık, mesane kanserinden meme kanserine kadar birçok kanser türüne etki eder.

2. Enfeksiyonlardan Korur

Kızılcığın Faydaları

Birçok enfeksiyon hastalığına karşı koruma sağlayan kızılcık, enfeksiyona neden olan bakterilere karşı mücadele eder. Burun ve boğaz enfeksiyonuna neden olan Haemophilus influenzae bakterisine karşı oldukça etkilidir. Bakteri nedeniyle meydana gelen ağrılı burun ve kulak enfeksiyonundan korur.

3. İdrar Yolu Enfeksiyonunu Önler

Kızılcığın Faydaları

Kızılcık faydalarından biri de idrar yolu enfeksiyonuna karşı etkisidir. Tedavi edilmemesi durumundan böbreklerden sindirim sistemi organlarına kadar tehdit oluşturan idrar yolu enfeksiyonu, ilerleyen zamanlarda prostata neden olan bir sağlık sorunudur. Düzenli olarak kaynatılmış kızılcık suyu tüketimi idrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkili bir tedavi ve koruma imkanı sağlar.

4. Kemiklere Güç Verir

Kızılcığın Faydaları

Kalsiyum bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kızılcık suyu, kemik hastalığı olarak bilinen osteoporoza yakalanma riskini azaltır. Çünkü içerisinde kemiklerin yapı taşı olan kalsiyum ve kalsiyumun emilimini artıran K vitamini bulunur. Bu nedenle aşırıya kaçmadan düzenli olarak tüketilen kızılcık ve kızılcık suyu kemikler için çok faydalıdır.

5. Ağız Sağlığını Korur

Kızılcığın Faydaları

Kemik sağlığının yanı sıra ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahip olan kızılcık, içeriğindeki kalsiyum oranı ve diğer vitaminler sayesinde dişlerin güçlü kalmasına katkı sağlar. Düzenli olarak tüketilen kızılcık suyu, dişlerde plak oluşumunu önlediği gibi diş etlerinde bakteri oluşumu da engellemektedir. Ağzı bakterilerden arındıran ve ağız hijyenini geliştiren kızılcık suyu periodontal hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır.

6. Doğal Olarak Kanı Sulandırır

Kızılcığın Faydaları

Kızılcık, birçok kan sulandırıcı ilacın yaptığı görevi kendi başına yapar. Kanın incelmesini ve sulanmasını sağlar. Böylece kan damarlarındaki basınç düşer, damar tıkanıklığı riskleri azalır. Hem damar hem de kalp sağlığı korunmuş olur.

Kızılcığın kan sulandırıcı etkisi kan sulandırıcı ilaç kullananlar için sakıncalıdır. Hem ilaç kullanım hem de kızılcık tüketmek kanın çok fazla sulanmasına neden olabilir ve istenmeyen sonuçları ortaya çıkarabilir. Ayrıca tek başına çok fazla kızılcık tüketmek de aynı sorunu yaratır. Ciltte kanamalar ve morluklar görülebilir.

7. Böbrek Taşı Oluşumunu Önler

Kızılcığın Faydaları

Kızılcık suyu, vücuttan atılan idrarı yoğunlaştırır. Vücuttaki enfeksiyon, toksin ve böbrek taş oluşturabilecek fazla maddelerin hızla atılmasını sağlar. Bu sayede böbreklerde taş oluşumunun önüne geçilir. Ancak böbrek taşı hali hazırda varsa kızılcık suyu içmemeniz tavsiye edilir, çünkü bu durumda kızılcıktaki bazı maddeler böbrek taşını artırabilir.

8. Doğal Bağışıklık Güçlendiricidir

Kızılcığın Faydaları

Kızılcıkta bağışıklık güçlendiren en önemli vitaminlerden olan C vitamini bulunur. Aynı zamanda kızılcık bol miktarda antioksidan içerir. Bu iki değerli bileşen vücudu toksin ve zararlı maddelerden korur. Vücudun savaşma gücünü artırır. Böylece çeşitli hastalıkların yaşanma oranı düşer ve var olan hastalıklar kısa sürede iyileşebilir.

9. Uyku Kalitesini Artırır

Kızılcığın Faydaları

Kızılcıkta uyku hormonu denen melatonin bulunur. Bu hormon kişinin uyku düzenine olumlu katkılar sağlar. Özellikle uykusuzluk sorunu çekenler kızılcık gibi melatonin içeren besinleri tüketmelidir. Böylece daha rahat uykuya dalınabilir ve deliksiz, kaliteli bir uyku uyunabilir.

10. Lif ve Antioksidan Kaynağıdır

Kızılcığın Faydaları

Kızılcık en çok antioksidan içeren meyvelerin arasında yer alır. Antioksidanlar vücuttaki zararlı organizmalarla savaşarak bizi birçok hastalıktan korur. Aynı zamanda bolca lif barındıran kızılcık, sindirimin daha kolay ve hızlı şekilde yapılmasını sağlar. Bu özelliği ile birçok sindirim sistemi hastalığına iyi gelir.

Kızılcık Suyu Faydaları

Kızılcığın Faydaları

Kızılcık suyu faydaları arasında böbrek taşı önleme, saç ve cildi güzelleştirme, ağız hijyeni sağlama, diş çürüklerini önleme, grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruma, kilo verdirme, mide, astım ve bronşit gibi hastalıkları hafifletme bulunur. Kızılcık şerbeti faydalarından yararlanmak için ister hazır olarak temin edebilir, isterseniz de doğal olarak kendiniz yapabilirsiniz.

Kızılcık Şerbeti Nasıl Yapılır?

Kızılcığın Faydaları

Kızılcık şerbeti yapmak için yarım kilo kızılcığı 1 litre suda 15 dakika kaynatın. Ardından suya 1 su bardağı toz şeker ekleyin, şeker miktarını damak tadınıza göre de ayarlayabilirsiniz. 20 dakika kaynayan suyu süzgeçten geçirin. Süzgece takılan kızılcık tanelerini tahta kaşıkla bastırın ve püresinin suya geçmesini sağlayın. Ardından elde ettiğiniz kızılcık suyunu tüketebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Mısırın FaydalarıKaradutun Faydaları
Kurt Üzümü FaydalarıKayısının Faydaları
Kuru Üzüm FaydalarıŞeftalinin Faydaları

Kızılcık hangi hastalığa iyi gelir?

Kızılcık, kalp, enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu ve uykusuzluk gibi birçok hastalık ve rahatsızlığa iyi gelmektedir. İçerisinde bolca vitamin ve mineral barındırır. Bu vitamin ve mineraller birçok hastalığa iyi gelirken hastalıkların yaşanma risklerini de aza indirir. Vücuda güç vererek bağışıklığı destekler.

Kızılcık kimler yiyemez?

Kızılcık kan sulandırıcı ilaç kullananlar ve böbrek taşı bulunanlar tarafından tüketilmemelidir. Çünkü kan sulandırma özelliği bulunan kızılcık, kan sulandırıcı ilacın etkisini artırır, kanın aşırı sulanmasına neden olur. Böbrek taşı olanlarda ise taş oluşumunu artırarak belirtilerin daha da kötüleşmesine sebebiyet verebilir.

Kızılcık gaz yapar mı?

Kızılcığın gaz yapma özelliği bulunabilir çünkü lifli bir besindir. Gaz ve şişkinlik problemleri yaşayanların kızılcık tüketiminde aşırıya kaçmamaları gerekir. Aksi halde gaz sancıları ve mide kramplarında artış görülebilir. Bunun için kızılcığın az miktarda tüketilmesi ve gaz sorunu yaşarken tüketilmemesi önemlidir.

Kızılcık çiğ yenir mi?

Kızılcık diğer meyveler gibi çiğ olarak da tüketilebilir. Üstelik çiğ tüketildiğinde faydaları daha da artar. İçerisindeki lif ve minerallerden daha çok yararlanılır. Kızılcık suyu tüketmek de faydalarıdır. Kızılcık şerbeti, meyvenin daha kolay tüketilmesini sağlar.

Kızılcık tansiyonu düşürür mü?

Kızılcık çok tüketildiğinde tansiyonu düşürme etkisi gösterebilir. Çünkü kan basıncını düzenleme özelliğine sahiptir. Kan basıncı düşüşe geçtiğinde damarlar rahatlar ve kan akışı daha rahat sağlanır. Böylece tansiyon düşmeye başlar. Hipertansiyon sorunu yaşayanlar kızılcık ve kızılcık şerbeti tüketebilirler.

Kızılcıkta hangi vitaminler var?

Kızılcıkta K, E, A, C ve B grubu vitaminlerinin yanı sıra sodyum, bakır, magnezyum, potasyum ve kalsiyum bulunur. Bunlara ek olarak kızılcık, bol miktarda antioksidan bileşenleri ve lif içerir. İçerisindeki bu yararlı bileşenler vücut sağlığına birçok katkı sunar. Birçok hastalığın iyileşmesi ve yaşanma riskinin düşürülmesinde rol oynar.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum