Sindirim Dostu Kayısının Sağlığa 10 Faydası

Besin değeri oldukça yüksek olan, vitamin ve mineral depolayan kayısının faydalarını sizler için araştırdık. İşte kayısının faydaları hakkında her şey...
Sindirim Dostu Kayısının Sağlığa 10 Faydası

Genellikle Akdeniz’e yakın olan ülkelerde yetiştirilen kayısı, ülkemizde Malatya başta olmak üzere Elazığ, Erzincan, Kars, Iğdır, Mersin ve Hatay gibi illerin yanı sıra Marmara ve Ege bölgesinde de yetiştirilmektedir. Kayısının şekerpare, şam, alyanak, aprikoz, alkaya, mektep, ethembey, eski malatya, çiğili izmir, kabaaşı gibi birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Çok faydalı ve besleyici bir meyvedir.

Kayısının Faydaları Nelerdir?

İçeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde vücut sağlığına önemli ölçüde katkı sağlayan kayısının faydaları saymakla bitmez. Kabızlık sorunu başta olmak üzere gebelikten cilt sağlığına kadar birçok alanda yarar sağlamaktadır. Oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kayısıda A, B, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum, magnezyum ve fosfor da bulunur.

Zengin içeriği sayesinde vücut sağlığına katkılar sunan kayısı uzmanlar tarafından özellikle gelişme çağındaki çocuklara önerilmektedir. Oldukça besleyici olan kayısı birçok hastalığa karşı etkili koruma ve direnç sağlamaktadır. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kanser türlerine karşı da koruyucu bir etki sağlamaktadır. Kayısının faydaları bunlarla sınırlı değil.

İşte kayısının faydaları:

1. Kabızlığı Giderir

Kayısının Faydaları

Kayısının faydaları denilince akla ilk gelen özelliklerinden biri de kabızlık soruna karşı olan etkileridir. Sağlıksız beslenmenin yanı sıra kullanılan ilaçlar da kabızlık sorununa neden olabilir. Gün içinde yeterince su tüketilmemesi, sağlıksız beslenilmesi ve genellikle kuru gıdaların tüketilmesi sıkça kabızlık sorunu yaşatabilir.

Düzenli olarak tüketilen kayısı, kilo problemi yaşayan kişilerin zayıflamasına yardımcı olur. Yüksek lif oranıyla sindirimi kolaylaştırarak bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Böylece kabızlık gibi sindirim sorunları ortadan kalkar.

2. Kalbe İyi Gelir

Kayısının Faydaları

Güçlü bir antioksidan kaynağı olan kayısı, içeriğindeki C vitamini ve likopen sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruma ve direnç sağlar. Kalp sağlığının birincil nedenlerinden olan kolesterolüm dengede tutulmasına yardımcı olur. Kötü kolesterol (LDL) oranını düşürmeye yardımcı olan kayısı, bu özelliği ile kalp ve damar sağlığını korumaktadır.

3. Kan Basıncını Düşürür

Kayısının Faydaları

Kayısı potasyum açısından zengindir. Bu özellik ona tansiyon düşürme görevi verir. Potasyum kan basıncını dengeleyerek tansiyonun normal seviyelere inmesini sağlar. Tabi potasyumun ve kayısının bu gücünden yararlanmak için tuz tüketiminin de azaltılması gerekir.

4. Göz Sağlığını Destekler

Kayısının Faydaları

Yapılan araştırmaların sonucuna göre kayısının göz sağlığını koruduğu hatta birçok göz hastalığının oluşmasını önlediği belirtilmektedir. C ve A vitamini başta olmak üzere içeriğindeki vitamin ve mineraller sarı nokta ve katarakt gibi önemli göz hastalıkları riskini azaltmaktadır.

5. Kemikleri Güçlendirir

Kayısının Faydaları

Kalsiyum içeren kayısı, kemik sağlığı açısından önemli besinlerin başında gelmektedir. Kemik sağlığına katkıda bulunan ve kemik hastalıklarına karşı koruma sağlayan kayısıyı her yaş grubundan bireylerin tüketmesi önerilmektedir.

Kemikleri güçlendiren vitamin ve minerallerin birçoğu kayısıda bulunmaktadır. İçeriğindeki demir, fosfor, magnezyum ve bakır gibi önemli mineraller kemikleri besleyerek osteoporoz gibi kemik hastalıklarına karşı koruma ve direnç sağlar.

6. Saç ve Cilt Yapısını Güçlendirir

Kayısının Faydaları

Saç ve cilt sağlığı açısından oldukça önemli bir rol oynayan kayısı, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde gerek cildin gerekse saçların daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Cilt bakımında sıkça kullanılan ve birçok cilt bakım ürününün içeriğinde yer alan kayısı yağı, cildi nemlendirir ve yağ dengesini korur.

Özellikle yağlı ciltler için önerilen kayısı, cildin aşırı yağlanmasını önleyerek sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar. Nemlendirici özelliği olan cildin daha esnek, parlak, nemli, yumuşak ve genç görünmesine olanak tanır.

Kayısının faydalarından biri de saç bakımındaki katkılarıdır. Saç ve saç derisi için oldukça önemli olan kayısı yağı, saçların daha yumuşak ve parlak görünmesini sağlayarak dökülmelerin önüne geçer. Saç dökülmesinin yanı sıra saç derisini besler ve saç derisinde meydana gelen kaşıntıları önler.

7. Anemiyi Önler

Kayısının Faydaları

Çoğunlukla demir eksikliği nedeniyle meydana gelen anemi yani kansızlık, düzenli kayısı tüketimi ile önlenebilir. İçeriğindeki demir oranı ve buna ek olarak demir emilimini artıran C vitamini kansızlık için bire birdir. Hemoglobin üretimine yardımcı olan kayısı düzenli olarak tüketildiğinde anemi riskini en aza indirir.

8. Kanın Pıhtılaşmasını Sağlar

Kayısının Faydaları

Kan pıhtılaşması hayati önem taşıyan bir konudur. Özellikle yaralanmalarda kan hızlı pıhtılaşmazsa çok miktarda kan kaybı yaşanabilir, yaralar kolayca iyileşmeyebilir. Çok sulu kan ameliyatlar için de risklidir. Kayısıda kanın pıhtılaşmasında görev alan K vitamini bulunur. Bu vitamin kanamanın hızla durdurulabilmesini sağlar.

9. Kaslara Kuvvet Verir

Kayısının Faydaları

Kayısıda yer alan potasyum protein sentezinde büyük rol oynar. Doku ve kasların iyileştirilmesinde görev alan bileşenler kayısıda bulunur. Bu sayede kaslar daha kolay ve hızlı gelişir. Spor sonrası yorgunluk ve kas yıpranmaları önlenebilir. Kuru kayısının faydalarından yararlanarak kaslarınıza iyi bakabilirsiniz.

10. Ağız Sağlığını Korur

Kayısının Faydaları

Kayısı içerisindeki vitamin sayısıyla birçok meyveyi geride bırakır. Bu kadar vitamin vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. Bağışıklık güçlendikçe ağız sağlığı da güçlenir. Bağışıklık düşüklüğünden kaynaklanan aft gibi ağız yaralarının oluşma riski azalır, var olan ağız yaraları hızla iyileşmeye başlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Şeftalinin FaydalarıKaradutun Faydaları
Mısırın FaydalarıKuru Üzümün Faydaları
Kurt Üzümü FaydalarıKızılcığın Faydaları

Günde kaç tane taze kayısı yenmeli?

Kayısının faydalarından yararlanmak için günde 3 kayısı tüketmek yeterlidir. Bu miktar metabolizmanızı hızlandırmanıza ve sindirim sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olur. İçeriğindeki birçok vitamin, vücudun günlük vitamin ihtiyacının bir kısmını karşılamaya yeterlidir.

Kayısı kanı sulandırır mı?

Kayısı kanı sulandırmanın aksine pıhtılaşmasını sağlayan K vitamini içerir. Günde 1 kayısı yemek vücutta K vitamini depolanmasını sağlayabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullananların kayısı gibi bolca K vitamini içeren meyve ve sebzeleri çok fazla tüketmemesi gerekir. Aksi halde kan sulandırıcı ilacın etkisi azalabilir.

Kayısı kilo aldırır mı?

Kayısı kararında tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olan bir meyvedir. Çünkü içerisinde lifler bulunur. Lif sindirimin hızlanmasına ve hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olur. Böylece kilo verme süreci hızlanır. Diyetlerde ve ara öğünlerde kayısı gibi lifli besinler tercih edilebilir.

Hangi kayısı bağırsakları çalıştırır?

Bağırsakları çalıştırmak için kuru kayısıdan faydalanılabilir. Özellikle sabah aç karna kayısı tüketmek bağırsakların hareketlenmesine ve gün içinde tüketilen besinlerin daha rahat sindirilmesine katkıda bulunur. Birçok kabızlık küründe ve diyette sindirimi hızlandırmak için kuru kayısıya yer verilir.

Kayısının zararları nelerdir?

Kayısı çok fazla tüketildiğinde sindirimi hızlandırıcı etkisi bulunduğu için ishale neden olabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ilacın etkisini azaltabilir. Özellikle kuru kayısı çok fazla tüketildiğinde kan şekerini yükseltebilir. Şeker hastalarının günde 1 kayısı tüketimini aşmaması gerekir.

Kayısıda hangi vitaminler var?

Kayısıda A, C, K, B ve E vitaminlerini yanı sıra potasyum, demir, fosfor ve kalsiyum gibi vücut sağlığı için çok değerli vitaminler bulunur. Aynı zamanda kayısı bolca lif içeren değerli meyvelerden biridir. Bunca faydalı bileşeni içinde toplayan kayısı, sağlık için çok sayıda yarar sağlar. Başta sindirim sorunları olmak üzere birçok hastalık ve rahatsızlığa iyi gelir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.