Kan Grubu Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ülkelerin kendine has diyet programlarını duymuşsunuzdur. Ancak her kan grubunun kendine özel diyet şekilleri de vardır. İşte kan grubu diyeti;
Kan Grubu Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kan Grubu Diyeti Nedir?

Her birey farklı cinsiyet, yaş, yapı ve metabolizmaya sahiptir. Bu nedenle gerek yaşadıkları sağlık sorunları gerekse kilo oranları birbirinden farklıdır. Bu temel farklılıkların yanı sıra kişilerin farklı kan grubuna sahip olmaları nedeniyle besinlere karşı vücutlarının tutumu da farklılık göstermektedir.

Kilo alımını tetikleyen birçok temel unsurun başında öncelikle beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Ancak bazı durumlarda çeşitli sağlık sorunları nedeniyle kullanılan ilaçlar ve genetik yapı etkili olsa da kilo probleminin temeli yanlış beslenmeye dayanmaktadır.

Kan Grubu Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Her bireyin yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu ve metabolizma hızına uygun olarak hazırlanan diyet programlarında kan grubunun da önemi oldukça büyüktür. Her kan grubunun besinlere karşı verdiği tepkilerin birbirinden farklı olması diyet listelerinin hazırlanmasında etkili bir rol oynar.

Gerek kilo almak isteyenler gerekse kilo vermek isteyen kişilerin tüm bunları göz önünde bulundurarak bir uzman kontrolünde diyet uygulamaları; elde edilen sonucun başarı oranında büyük bir paya sahiptir. 

Yapılan araştırmalar sonucunda her kan grubunun besinlere karşı verdiği tepkilerin ayrı olduğu belirtilmektedir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda kan gruplarına göre bir beslenme programı hazırlanabileceğini söyleyebiliriz.

Kilo problemi yaşayan kişilerin kan gruplarına göre hazırlanan beslenme programı ile daha kolay kilo vermeleri sağlanabilir. Her kan grubunun kendine ait yasaklı besinleri, tüketebileceği besinleri ve kesinlikle uzak durmaları gereken besinler bulunmaktadır.

Tüm bunlar göz önünde bulundurularak hazırlanan diyet programları kişinin sağlıklı bir şekilde kilo vermesinde etkili bir rol oynar. Ancak kişilere özel olarak hazırlanan bu diyet listelerinde yalnızca kan grubunu göz önünde tutmak yanlış olur. Bu nedenle kişinin kan grubunun yanı sıra sağlık durumu da göz önünde bulundurulmalıdır.

0 Grubu Diyet Önerisi

Genellikle metabolizma hızları düşük olan 0 kan grubuna sahip olan kişilerde tiroid hormonu üretmekle görevli olan tiroid hormonu iyot eksikliği nedeniyle yediklerinin yakılmasını zorlaştırmaktadır.

İyot eksikliği nedeniyle 0 grubuna ait olan kişilerin bolca deniz ürünleri, karaciğer, kırmızı et, ıspanak ve brokoli tüketmeleri önerilmektedir. Az önce belirttiğimiz gibi metabolizma hızları düşük olan 0 grubu, yumurta ve süt tüketimini kısıtlamalı veya uzak durmalılardır.

Metabolizma hızını düşürücü etkiye sahip olan süt ve yumurta, 0 kan grubuna sahip olan kişiler için önerilmeyen besinler listesinde yer alır.

Kan Grubu Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

0 kan grubuna sahip olan kişilerin ortak şikayetlerinden bir diğeri ise mide asitlerinin fazla olmasıdır. Bu nedenle 0 grubu olan birçok kişi reflü ve ülser gibi hastalıklardan yakınmaktadırlar. 0 grubu kişiler mide asidi oranları nedeniyle eti kolayca sindirebilirler.

Ancak asit oranının dengelenmesi için etin yanında sebze ve meyve tüketmeye özen göstermelilerdir. 0 grubu kişilerin kilo vermelerinde engel teşkil eden başlıca unsur buğdayın içinde yer alan glutendir.

Bu nedenle 0 grubu kişilerin tahıl, ekmek ve taneli sebze tüketimini kısıtlamaları önerilmektedir. 0 grubu kişilerinin yemeklerinde sıvı yağ kullanmaları özellikle tavsiye edilir. Özellikle zeytinyağı tüketimine ağırlık vermeleri ile kalp ve damar sağlıklarına katkıda bulunabilecekleri gibi kolesterollerinin de düşmesini sağlayacaklardır.

0 Grubuna Ait Bazı Özellikler

Kan Grubu Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Et yemeklerini severler. Sindirim sistemi güçlü bir gruptur. Bağışıklık sistemleri düzensizdir. Zayıflamak için metabolizma hızına ihtiyaç duyarlar. Ülser ve mafsal iltihabı gibi sağlık sorunlarından şikayetçidirler.

A Grubu Diyet Önerisi

Kan grubu A olan kişilerin beslenme şekilleri oldukça düzenli olmalıdır. Genel olarak sağlıksız kabul edilen ayaküstü atıştırmalar, A grubuna dahil olan kişilerin kaçınması gereken başlıca durumdur. Bu kişilerin genellikle soya proteinleri, tahıl ve sebze ağırlıklı beslenmeleri önerilmektedir. 

Sebze ve tahıl ağırlıklı beslenmesi önerilen A grubu kişilerin metabolizma düzenleri kırmızı et tüketimine pek uygun değildir. 0 grubu kişilerle kıyaslandıklarında kırmızı et tükettiklerinde enerji kaybına uğrar ve ağırlık hissederler. Mide asitlerinin az olması nedeniyle etin sindirilmesinde zorlanırlar. Bu nedenle eti vücutta yağ olarak depolarlar.

A grubuna dahil olan kişilerin sindirim problemi yaşadığı bir diğer besin ise süttür. Tıpkı kırmızı ette olduğu gibi sindirim problemi yaşamasına neden olan süt ve sütlü gıdalar metabolizma hızlarının düşmesine neden olur.

Bu nedenle A grubu kişilerinin tahıl ürünleri ve sebze ağırlıklı beslenmeleri önerilmektedir. A grubu kişilerinin süt ve sütlü besinleri sıkça tüketmeleri şişmanlık ve diyabet riskini arttırır. Süt ve süt ürünlerindeki yüksek yağ oranı kolayca kilo almalarını sağlarken diyabet riskini yükseltir.

Kan Grubu Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

A grubu kişilerin et tüketimini ise haşlanmış veya fırınlanmış olarak tercih etmeleri önerilmektedir. Ancak salam, sosis ve sucuk gibi şarküteri ürünlerinden kesinlikle uzak durmalılardır. A grubu kişilerin deniz ürünü tüketiminde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak aşırıya kaçmamaları yarar ve zarar ilişkisinin dengesinde oldukça önemlidir.

A grubu kişilerinin sebze tüketimine ağırlık vermeleri gerektiğini belirtmiştik. Ancak bu sebzelerin doğal ve taze olması onlar için oldukça önemlidir. Genellikle doğal sebzeleri tüketmesi önerilen A grubu kişileri domates, biber, lahana ve patates gibi sebzeleri mutfaklarından eksik etmemelilerdir.

Aynı zamanda bal kabağı, havuç ve ıspanak A grubu kişileri için önerilen diğer sebzelerdendir. Sarımsağın sağlık açısından faydaları herkes tarafından bilinmektedir. Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak, A grubu kişileri için önerilen başlıca besin çeşitlerindendir.

Gerek bağışıklık sistemleri gerekse kan sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. A grubu kişiler için erik ve vişne tüketilmesi önerilirken narenciye türü ve tropikal bölgelerde yetiştirilmiş meyvelerin tüketimi önerilmemektedir.

A Grubuna Ait Bazı Özellikler

Kan Grubu Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sebze ağırlıklı beslenirler. Bağışıklık sistemleri dayanıklıdır. Sindirim sistemleri hassastır. Vücutları su toplamaya meyillidir. Kanser, diyabet ve kalp hastalıklarına karşı risk grubunda yer alırlar.

B Grubu Diyet Önerisi

B grubuna dahil olan kişiler kolay kilo verebildikleri gibi genellikle yemeklerden sonra kan şekerinin düşmesinden yakınmaktadırlar. B grubu kişilerinin sık sık ve az yemelerinin yanı sıra belirlenen bazı besinlerden uzak durmaları kan şekerinin düşmesini engelleyebilir. 

B grubu kişilerinin kan şekerinin düşmesine ve vücutlarının kan toplamasına neden olan başlıca besinler; mısır, mercimek, buğday, susam ve fındık olarak belirtilmektedir. B grubu kişilerinin bu besinlerden uzak durmaları önerilmektedir. 

A ve 0 grubu kişilerin aksine B grubu olan kişiler için süt tüketiminin herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Kısacası süt ve sütlü ürenler karşısında yarar sağlayan ve tüketmesinde herhangi bir sakınca bulunmayan tek kan grubunun B grubu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak her durumda süt ve sütlü besin tüketiminde aşırıya kaçmamaları önerilmektedir.

Kan Grubu Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

B grubu kişiler bir diğer beslenme önerisi ise deniz ürünleri hakkındadır. B grubu kişilerinin derin denizlerde yaşayan balıkları tüketmeleri önerilmektedir. Ancak karides, ıstakoz, midye ve kalamar gibi deniz ürünlerinden kaçınmaları gerekmektedir. 

B grubu kişilerin sebze tüketiminde herhangi bir sınırlama yoktur. Tüm sebzelerin fayda sağladığı B grubunda uzak durmaları önerilen tek sebze türü domatestir. Domates tüketimini kısıtlamaları veya domates tüketiminden uzak durmaları B grubuna dahil olan kişiler için başlıca önerilerdendir. 

B grubu kişilerin uzak durması gereken bir diğer besin ise piliç etidir. Piliç etinin içerisindeki bazı maddeler B grubu kişileri için sakıncalıdır. Bu nedenle piliç eti yerine hindi etini tercih edebilirler. B grubu kişileri için bir diğer öneri ise yağ tüketimi ile ilgilidir.

B grubu kişilerinin her gün düzenli olarak 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketmeleri ve soya yağı, mısırözü yağı veya susam yağı gibi yağlardan uzak durmaları önerilmektedir.

B Grubuna Ait Bazı Özellikler

Kan Grubu Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sindirim sistemleri dayanıklıdır. Süt ve süt içeren besinleri severler. (Süte karşı vücudu tepki gösteren kişiler soya ürünlerini kullanabilir.) Kan şekeri ortalamaları düşüktür. Bağışıklık sistemleri hassas ve düzensizdir.

AB Grubu Diyet Önerisi

AB kan grubuna sahip olan kişilerin öncelikle A ve B kan gruplarının beslenme önerilerini incelemelerini öneririz. A ve B grubu için sakıncalı bulunan yiyeceklerin birçoğu AB grubu için de önerilmemektedir.

Ancak B grubu kişiler için önerilmeyen domates, AB grubu için önerilen besinlerdendir. A grubunda olduğu gibi et tüketimi sonrasında sindirim sorunu yaşamaya meyilli olan AB grubu kişiler eti yağ olarak depolamaktadırlar.

Kan Grubu Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bu nedenle kilo vermek isteyen AB grubu kişilerinin et tüketimini kısıtlamaları önerilmektedir. Ancak az miktarda et yemeklerinin yanında mutlaka sebze tüketmelisiniz.

AB grubu kişiler için deniz ürünleri, sebze ve süt ürünleri diyet listelerinin olmazsa olmazlarındandır. Bu besinler AB grubu kişilerin kilo vermesine yardımcı gruptadır. Ancak süt ürünleri tüketiminde yoğurt, kefir ve yağı alınmış krema tüketimini ön planda tutabilirsiniz.

AB grubuna dahil olan kişiler sabah kahvaltılarında haşlanmış yumurta tüketebilirler. Ancak 2 adet haşlanmış yumurtadan birinin sarısını ayırmaları ve iki beyaz bir sarı şeklinde tüketmeleri önerilmektedir. Böylece kolesterol dengenizi koruyabilirsiniz.

AB Grubuna Ait Bazı Özellikler

Kan Grubu Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sindirim sistemleri oldukça hassastır. Bağışıklık sistemi güçlü bir gruptur. Alerji ve enfeksiyon hastalıkları riski yüksektir. Kadınlar, kadın hastalıklarına karşı risk grubunda yer alırlar. Kan, kanser, diyabet, karaciğer ve cilt hastalıklarına karşı risk grubunda yer alırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Akdeniz Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?Alkali Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Alkali Diyeti Listesi
Canan Karatay Diyeti ListesiZayıflamak İçin Sağlıklı Diyet Seçenekleri

Kan grubu diyeti gerçek mi?

Yapılan araştırmalara göre kan grupları ile ilişkilendirilen diyetlerin doğrudan kan grubuna bağlı olmadığı kanıtlansa da kan grubu diyeti yapan kişilerin çoğunda zayıflama, istenilen forma ulaşma gibi durumlar görülebiliyor.

A Rh+ kan grubu ne yemeli?

A kan grubuna sahip kişilerin bol proteinli besinler ve sebze tüketmesi gerekir. Sütlü besinlerin sindiriminde zorlanan A kan grubundaki kişiler, yoğurt, kefir tüketimi ile sınırlı kalmalıdır. Süt ürünleri tüketmek metabolizmalarını yavaşlatmaktadır.

A kan grubu ne yerse zayıflar?

A kan grubu olan kişiler vejetaryen ağırlıklı beslenirse hızlı bir şekilde kilo verebilir. Etten olabildiğince kaçınmalı, düzenli olarak egzersiz yapmalıdır. Hayvansal proteinlerden ziyade doğal protein kaynaklarını tercih etmelidir.

0 pozitif kan grubu ne yememeli?

0 pozitif kan grubu ekmek, taneli sebzeler, buğday, tahıl ürünleri, süt ürünleri, yumurta, sıvı yağdan uzak durmalıdır. 0 grubundaki kişilerin kilo vermesini engelleyen gluten maddesini içeren besinler kesinlikle tüketmemelidir.

Hangi kan grubuna hangi yiyecekler kilo yapar?

B grubu, A ile 0 grupları arasında denge kurmaktadır. B grubundakiler susam, mercimek, fındık, buğday, mısır vb. besinler tüketirse kilo alır. A ve 0 grubundakiler de hemen hemen aynı şeyleri tükettiğinde kilo alacaktır.

Kan grubu A olan yumurta yiyebilir mi?

A grubunda olan kişiler fazla bir şekilde yumurta tüketmemelidir. Fermente edilmiş süt ürünlerini kullanabilir. Kek, turta, kurabiye gibi besinlerden olabildiğince uzak durmalı, yumurtayı aşırıya kaçırmamalıdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.