Akdeniz Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme şekli olan Akdeniz diyeti hakkındaki tüm detayları, merak edilenleri sizler için bu haberimizde bir araya getirdik.
Akdeniz Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Akdeniz Diyeti Nedir?

Taze meyve ve sebze tüketimine dayanan Akdeniz diyeti, vitamin ve mineralin bol olduğu bir diyet listesidir. Akdeniz diyetinin olmazsa olmazlarından olan zeytinyağı ve balık, kalp sağlığından beyin sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlamaktadır.

Sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Akdeniz diyeti aç kalmadan, bol vitamin ve mineral alarak zayıflamanıza yardımcı olmaktadır. Akdeniz bölgesinin simgesi haline gelmiş zeytinyağı, Akdeniz diyetinin olmazsa olmazlarındandır.

Zeytinyağının yanı sıra tam buğday ekmeği, balık, kurubaklagiller, zeytin, meyve ve sebze ağırlıklı bir beslenme alışkanlığına sahip olan Akdeniz mutfağı; sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor diyebiliriz.

Akdeniz Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yapılan araştırma sonuçlarına göre Akdeniz bölgesinde yaşayan kişilerin daha uzun ömürlü oldukları belirtilmektedir. Akdeniz diyeti uygulayan ve akdeniz mutfağına uygun olarak beslenen kişilerin kanserden kalp ve damar sağlığına kadar birçok hastalığa karşı dirençli olduğu belirtilmektedir.

Hemen hemen her yemekte zeytinyağı kullanılması kalp ve damar sağlığını korurken sık balık tüketimi ise beyin sağlığına katkı sağlamaktadır. Kırmızı et tüketiminin büyük oranda kısıtlandığı Akdeniz diyetinde süt ve süt ürünleri de oldukça az tüketilmektedir.

Kırmızı et yerine bol balık tüketimi tercih edilen Akdeniz diyeti, kalp krizi ve diyabet riskini büyük oranda azaltmaktadır. Margarin gibi katı yağ kullanımının yasaklandığı ve zeytinyağı kullanımının tercih edildiği Akdeniz diyeti kalp sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.

Oldukça sağlıklı bir diyet programı olan Akdeniz diyeti, aç kalmadan vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri karşılamasını hedeflemektedir. Akdeniz diyeti herkesin rahatlıkla uygulayabileceği kırmızı etten uzak, zeytinyağı başta olmak üzere balık ve sebze ağırlıklı bir diyet programıdır.

Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?

Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmanın yanı sıra sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen kişilerin rahatlıkla uygulayabileceği Akdeniz diyeti ile sağlıklı yaşamın kapılarını aralayabilirsiniz.

Bir uzman kontrolünde sağlık durumunuz göz önünde bulundurularak hazırlanan Akdeniz diyeti ile kolayca kilo verebilirsiniz. Diyet listesinin dışına çıkmadan düzenli olarak uygulanması durumunda 2 haftada 7-8 kilo vermeniz söz konusu olabilir. 

Ağırlıklı olarak sebze ve meyve tüketimine yönelten Akdeniz diyeti, özellikle mevsiminde yetişen meyve ve sebzelerin tüketilmesini önermektedir. Kırmızı et tüketimini kısıtlayarak haftanın iki gün balık tüketilmesi gerektiğini belirten diyet, ekmek olarak tam tahıllı ve çavdar ekmeklerini önermektedir.

Akdeniz diyeti listesinde kesinlikle yer almayan katı yağlar yerini zeytinyağı başta olmak üzere soya, mısır ve fındık yağına bırakmaktadır. Akdeniz bölgesinin simgesi haline gelmiş ve diyet listesinde yer alan yiyeceklerin tümünde kullanılan zeytinyağı, kalp ve damar sağlığını koruyarak diyetinizi olumlu yönde etkilemektedir.

Akdeniz Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Diyet listesinin çoğu mevsim meyve ve sebzelerinin yanı sıra bakliyat, fasulye, tam tahıllar, fındık ve deniz ürünlerinden oluşmaktadır. Haftada 1 gün kırmızı et tüketimine izin verilen diyet programında; sabahları tüketilen süt, peynir, yumurta ve yoğurt gibi besinlerde yalnızca haftanın bir günü listede yerini almaktadır. 

Akdeniz diyetinde yer alan yiyeceklerin yanı sıra tüketilmesi gereken içeceklerinden bahsetmek gerekirse; her gün düzenli olarak tüketilmesi gereken temel içeceğin su olduğunu söyleyebiliriz.

Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından olan su, Akdeniz diyetinin de başlıca içeceğidir. Şekerli içeceklerin ve şekerli meyve sularının kısıtlanması önerilmektedir. Diyet sürecinde kahve çay tüketiminde şekeri kesinlikle kaldırmalısınız. Aksi halde diyetiniz olumsuz yönde etkilenecektir.

Akdeniz diyetinde kırmızı et, tatlı ve süt ürünlerinin haftanın belirli günlerinde belirli ölçülerde tüketilmesi önerilirken; şekerli içecekler, işlenmiş et, rafine tahıl ürünleri ve işlenmiş diğer gıdalardan uzak durulması gerektiği belirtilmektedir.

Akdeniz Diyeti Süreci Kuralları

Akdeniz Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Akdeniz diyetini yaparken uymanız gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallara uyulmadığı taktirde diyet başarılı sonuç vermeyebilir. Kızartma yerine haşlama veya ızgara tercih edin. Haftanın iki günü mutlaka balık tüketin. Beyaz ekmek yerine çavdar veya kepek ekmeği tercih edin. Kahve ve çayınıza şeker ilavesi yapmayınız. Kahve ve çayı aç karnına içmeyin.

Tatlı ve şeker tüketiminden uzak durun. Bunun yerine mevsim meyvelerinden tercih edin. Bol miktarda yoğurt tüketin. (Ev yapımı yoğurt tüketmenizi öneririz) Beyaz un, pirinç ve patatesten uzak durun. Kurubaklagil tükettiğiniz öğünde ekmek kullanmayınız.

Akdeniz Diyeti Örnek Listesi

Akdeniz Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Akdeniz diyetini nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız ne yemeniz gerektiğini aşağıda detaylı bir şekilde araştırdık ve listeledik.

Sabah

2 ince dilim kepekli veya tam tahıllı ekmek

1-2 dilim yağsız peynir

sınırsız domates ve salatalık

5 adet zeytin

1 bardak süt

4-5 adet fındık

4-5 adet badem

Meyve

Ara Öğün : Bir adet küçük mevsim meyvesi

Öğle

7-8 kaşık sebze yemeği (zeytinyağı ile hazırlanmış)

3-4 kaşık bulgur pilavı (az yağlı ve az tuzlu)

1 kase ev yoğurdu

1 küçük dilim tam tahıllı veya kepek ekmeği

Akdeniz salatası (az zeytinyağı eklenmiş)

Ara Öğün: Süt veya 2-3 adet diyet bisküvi

Akşam

100 gr beyaz et

200 gr haşlanmış sebze (brokoli, karnabahar vs...)

Bir bardak tuzsuz ayran

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kan Grubu Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?Alkali Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Alkali Diyeti Listesi
Canan Karatay Diyeti ListesiZayıflamak İçin Sağlıklı Diyet Seçenekleri

Akdeniz diyeti sırasında ne tüketilmemeli?

Akdeniz diyeti içerisindeyken uzak durulması gereken bazı besinler vardır. Diyet sürecinde uzak durulması gereken besinler; şekerli içecekler, dondurma, tatlılar, çikolata, beyaz ekmek, beyaz makarna, beyaz pirinç, margarin, sosis, sucuk ve salam, rafine tahıl ürünleri, işlenmiş et, diyet etiketli gıdalardır.

Akdeniz diyeti ile ayda kaç kilo verilir?

Verilen kilolar kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazılarının metabolizması daha hızlıyken bazılarının yavaştır. Bu yüzden net bir rakam söylemek mümkün değildir fakat ortalama 4 ile 5 kilo arasında verebilirsiniz.

Akdeniz usulü beslenme nasıl olur?

Akdeniz tipi beslenme yani Akdeniz diyetinde besin çeşitliliği çok fazladır. Sebzeler, meyveler, ekmek, kuru baklagiller, bitkisel kaynaklı besinler Akdeniz diyetinde sıklıkla yer alır. Bu da uygulandığı zaman kısa sürede kilo vermenizi sağlar.

Akdeniz diyeti kimlere verilir?

Akdeniz diyeti baklagiller, meyve, sebze, kuruyemiş, tohum, zeytinyağı, kepekli tahılların içerisinde bulunduğu sağlıklı bir beslenme programıdır. Tüm sağlıklı bireyler için uygun bir diyet türüdür. Kilo vermek isteyen herkes Akdeniz diyetini yapabilir.

Akdeniz diyeti hangi hastalıklara iyi gelir?

Sağlıklı bir beslenme tipi olarak da bilinen Akdeniz diyeti, kalp, damar, obezite, diyabet, Alzheimer gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Bu hastalıkların oluşmasını da büyük oranda önlemektedir.

Akdeniz diyetinde pilav yenir mi?

Akdeniz diyetinde pilav tüketilebilir. Özellikle et tüketeceğiniz zaman etin porsiyonu azaltılır, yanına pilav, makarna ya da haşlama sebzeler hazırlanabilir. Akdeniz diyetinde kırmızı et tüketiminin de sınırlandırılması gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.