Kabe Nedir? Nerededir? Kabe Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Arap yarım adasının Mekke şehrinde bulunan ve Allah'ın evi olarak bilinen Kabe hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. İşte Kabe ile ilgili bilgiler.
Kabe Nedir? Nerededir? Kabe Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kabe Hakkında Bilgiler

Müslümanların kıblesi olarak bilinen ve aynı zamanda yer yüzünün ilk mabedi sayılan Kabe hakkında siz değerli okurlarımız için bilinmesi gereken her şeyi bu içerikte bir araya getirdik. Kabe'nin nerede olduğunu, kimin yaptırdığını, Kabe kelimesinin ne anlama geldiği, Müslümanlar için kutsallığı ve ne ifade ettiği gibi tüm bilgilere aşağıda bulabilirsiniz. 

İşte İslam'ın kıblesi olan Kabe ile ilgili bilgiler?

Kabe Nedir? Kabe-i Muazzama'yı Kim Yaptırmıştır?

Sözlük'te dört köşeli veya küp şeklinde olmak anlamına gelen Kabe, ilk önce Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından yapılmıştır. Yeryüzünde yapılmış olan ilk mescit ve ilk mabeddir. Allah'ın evi olarak kabul edilen Kabe müslümanlar için kıble olarak bilinmektedir. İslam alemi namazlarını eda ederken Kabe'ye yönelerek ibadetlerini yerine getirirler. Ayrıca İslam'ın şartlarından biri olan Hac vazifesi de Kabe'de yapılmaktadır.

Kabe Ne Demektir?

Özel bir isim olan "Kabe" kelimesi müslümanların kutsal kıblesi olarak tabir ettikleri, Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde bulunan kare biçimindeki büyük yapının adıdır. Müslümanlar hac zamanı kabeye gelerek tavafta bulunurlar ve dua ederler.

Kabe Nerededir?

Kabe, Mekke şehrinde Mescid'i Haramın ortasında bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 13 metre yüksekliğinde, 12 metre boyunda ve 11 metre genişliğindedir ve taşlardan yapılmıştır. Yeryüzünde yapılmış olan ilk mukaddes mabettir ve birçok adı vardır. Kabe'ye Beytullah ya da Beyt-i Atik de denmektedir. Mescid-i Haram ile Mescid-i Nebevi sıklıkla karıştırılan iki farklı ibadet yeridir. Medine şehrinde bulunan ve kutsal mekanlardan biri olan Mescid-i Nebevi hakkında bilgilere linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Kabe'nin İçi, Örtüsü ve Kutsallığı

Kabe

Kabe, Allah'ın (C.C) evidir. Kabe'ye Allah'ın evi denmesinin sebebi şudur:

Hac Suresi 26. ayet: Bir zamanlar Kabe'nin yerini İbrahim'e şu şekilde hazırlamıştık: Sakın hiçbir şeyi ortak koşma; tavaf edenler, orada kıyama duranlar, rüku edenler ve secdeye varanlar için Evimi tertemiz tut.

Kabe, Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından yaptırılmıştır ve Kabe'nin etrafında Kabe'nin yüksekliğini aşmayan yapılar bulunmaktadır. Kubbeli yapılar Osmanlı Padişahı II. Selim tarafından Mimar Sinan'ın planlaması ile yapılmıştır. Kabe'nin duvarlarında kullanılan taşlar granit taşlardır. Tavanı ahşaptır ve üzeri altın işlemeli bir siyah örtü ile örtülüdür. Örtüsü her sene hac mevsiminde yenilenmektedir. Örtüye sitare veya kisve adı verilmektedir. Kabe örtüsü, Kabe'nin tamamını kuşatmaktadır.

Kabe'nin Örtüsü ve Bölümleri Hakkında Bilgiler

Kabe

Kabe örtüsü üç bölümden oluşmaktadır. Kabe'nin dış örtüsü, iç örtüsü ve kuşak bölümü. Mekke'de bulunan Kabe örtüsü fabrikasında bu örtüler dokunmaktadır. Kabe'nin içinde tavan kısmına çıkmak için merdiven ve üç tane ağaç sütun bulunmaktadır. İç duvarlar ve yerler mermerlerle kaplı olup, tavan kısmında altın ve gümüşten yapılmış olan kandiller asılıdır. Yerden 2 metre kadar yükseklikte olan bir altın kapısı vardır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından tavanı onarılan Kabe, I. Ahmed ve IV. Murat döneminde de yine onarılmıştır.

Hz. Muhammed (s.a.s) hicri 8.yılda Mekke'yi fethettiği zaman Kabe'nin çevresinde yaklaşık olarak 360 putun olduğu söylenmektedir. Hz. Muhammed, bu putları kırmıştır ve hac vazifesi de o zamandan itibaren başlamıştır. Yapılan törenlere hicri 10. yıldan itibaren puta tapanlar alınmamış ve Kabe, Müslümanların yeri haline gelmiştir.

Kabenin İçerisinde Neler Var?

Mekke şehrinde bulunan ve Hz. İbrahim tarafından yapılan Kabe'nin içerisinde özel sayılabilecek bir şey yoktur. Çatıyı tutan 3 sütun ve duvarlarda yazılı ayetlerden başka bir şey görmeniz pek de mümkün değildir. Kabenin içerisine girmek ise oldukça meşakkatli ve izne tabi bir olaydır. Yılda sadece 2 defa kapısı açılan Kabe'nin Şaban ve Zilkade aylarında iç temizliği yapılmaktadır.

Kabe'nin Özelliği Nedir?

İnsanlık için önemli bir mabet olan Kabe islam dininde kutsal olarak kabul edilir ve Allah'ın evi olarak sayılır. Kabe yeryüzünde inşa edilmiş olan ilk Mabed'dir. Müslümanların Hac ve Umre ibadetlerini yerine getirmek için gittikleri Kabe aynı zamanda islamın ilk ibadet yeridir. Kur'an-ı Kerim'de de bahsedilen Kabe hakkında beyt yani ev tabiri kullanılmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
56 Yorum