İslam Dininin Temizliğe Verdiği Önem İbadet Temizlik İlişkisi

İslam dininin en çok önem verdiği konuların başında temizlik gelmektedir. İbadet yapılırken bireylerin temiz ve bakımlı olması son derece önemlidir. Bizlerde bu içerikte İslam ve temizliğin önemini sizlere detaylı olarak aktardık…
İslam Dininin Temizliğe Verdiği Önem İbadet Temizlik İlişkisi

İslam Dini gelmeden önce Arap yarımadasında insanlar temizliğe önem vermezlerdi. İslam Dini insanlara maddi ve manevi olarak temiz olmalarını emretmiştir. Bizler de bu içerikte İslam dininde insanların temizliğe vermesi gereken önemi sizler için bir araya getirdik.

ibadet ve temizlik


Beden Temizliği

Temizlik insanın vücudundan başlayarak evini, çevresini, doğayı ve yaşam alanı olan her yeri temiz tutmasıdır. İslam dini temizliğe çok önem vermiştir. Bu konuda Hazreti Muhammed (s.a.v) temizlik ile ilgili birçok sözünü hadis kitaplarında bulabilirsiniz. İslam aleminin namaz kılmadan önce abdest alması temizliğe ne kadar önem verdiğini gözler önüne sermektedir. Gusül ve abdest almanın farz olması temizliğe verilen önemi açıkça belirtmektedir.

İmanlı bir insanın temiz olması gerekmektedir. Hazreti Muhammed sahih bir hadisinde şöyle buyurmuştur: "Temizlik İmanın Yarısıdır." Bu hadisten de anlaşılacağı gibi İslam Dini temizliğe çok önem vermiştir. Yemekten önce ve sonra ellerimizi yıkamamız, uzayan tırnakların kesilmesi, saçların kesilip güzelce taranması ve birçok kişisel bakımımız hadislerde dile getirilmiştir. İbadete başlamadan önce muhakkak temizlenip öyle ibadete başlamak gerekir.

islam da temizlik


Ruh Temizliği

Beden temizliğinin yanında insanların manen de temiz olmaları gerekir. Peki, ruh nasıl temiz olur? Bir müminin ruhunun temiz olabilmesi ve temiz kalması için kötülüklerden, haram işlemekten uzak durması gerekir. Bir hadiste bu konu hakkında şöyle bir hadis vardır:" Mümin Pis Olamaz." Hadiste görüldüğü gibi bir mümin veya Müslüman hem maddi hem manevi olarak bedenini ve ruhunu kötülük, kir ve pasaklılıktan arındırması gerekiyor. Dünyanın yaşanılabilir bir halde olması için tüm insanların temizliğe önem vermesi gerekir. Kirlettiğimiz her park, her orman, her deniz ve her yer bize ve geleceğimize büyük zararlar veriyor.


Ahlak Temizliği

İslam dinin en büyük temsilcisi olan Hazreti Muhammed ahlak konusunda emsalsiz bir insandır. Ahlakı Kur'an ahlakı gibidir. İnsanlara hep güzel sözle, tebessüm ile nazik bir şekilde davranmıştır. Ahlak temizliği de bu ve bunun gibi davranışları gerektirir. Doğru sözlü olmak, kibar olmak, dürüst olmak, yardım sever olmak, bakımlı olmak ve en önemlisi kendine ve çevresine maddi ve manevi olarak temiz davranıp temiz kalması gerekir. Hem kendimiz için hem de toplum için temiz olmakta fayda var.

Önerilen İçerik: İbadet Nedir, Nasıl Yapılır, Amacı Nedir ve İbadet Çeşitleri Nelerdir?

NeOldu.com / DİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum