İngiltere’de Plastik Para Devri

2016 Yılından itibaren İngiltere Merkez Bankası tarafından plastik dediğimiz polimer banknotlar dolaşıma sokulacak. İngiltere neden plastik paraya geçiyor, işte detayları..
İngiltere’de  Plastik Para Devri

İNGİLTERE NEDEN PLASTİK PARAYA GEÇİYOR

Para, insanların elinden düşürmediği bir ihtiyaçtır. İnsanlar sürekli para düşünür ve sürekli elindeki paraları sayar. Yani bir bakıma insanlar para ile içli dışlıdır. İngiltere’de paranın temiz ve yıpranmamış olması gerekiyor, bu tür paralar geçmiyor. Hal böyle olunca halkta sıkıntıya giriyor. Elindeki parayı en iyi şekilde nasıl muhafaza edeceğini düşünüyor. Tabi bundan yakınan bir halk ve bütün olumsuzlukları göz önünde bulunduran İngiliz hükümeti, plastik paraya geçişin en doğru karar olduğunu düşündü. Yaklaşık 20 ülkede kullanılan plastik paralar, İngiltere Merkez Bankası, plastik para kullanacağını 2014 yılında açıklamıştı. Halkın %87’si de bu görüşü paylaşıyor, ve bir an önce plastik paraya geçmek için gün sayıyor.

İlk 5 Sterlin Plastik Olacak

Bir anda kağıt paraları kaldırıp hepsini plastik para yapmak imkansız olur. Bunun için İngiliz hükümeti, ilk öncelikle Üzerinde Winston Churchill’in resmi olan 5 strelinlik banknot ile plastik paraya geçecek. İskoç Bankası plastik 5 sterlini piyasaya sürdü

İşte Yeni Plastik 5 sterlin

plastik 5 sterlin

Bir sonraki yıl yazar Jane Austen’in resmini taşıyan 10 sterlinlik banknot plastik para olacak; sonraki zaman dilimlerinde diğer para banknotları de plastik para olacak.Yeni plastik paralar polipropilen içeren ince, şeffaf ve esnek tabakalardan yapılıyor.

10 Sterlin'de 2017 Yılında Plastik olacak

10 sterlin

Plastik Paranın Avantajları

  1. Çamaşır makinesinde yıkanabiliyor. Artık cebinizde unutup makineye attığınız paralar yırtılmayacak yani geçersiz olmayacak. Ancak kıyafetlerinizi ütü yaparken dikkat etmeniz gerekecek plastik paralar yüksek ısıda eriyor.
  2. Kağıt banknotlara göre daha temiz ve güvenli
  3. Plastik paralar 2,5 kat daha uzun süre kullanılabilecek böylelikle ekonomik açıdan daha faydalı
  4. Para Sahteciliğine  karşı daha korumalı olan yeni paralar, dolaşımda olan kağıt paralara göre boyutu daha küçük olacak.

Plastik Baknotlar Hangi Ülkelerde Kullanılıyor

Yaklaşık 20 ülkede plastik para uygulaması var. 1988 yılında Avustralya’da kullanılmaya başlanan plastik para; Kanada, Yeni Zelanda ve Meksika’nın aralarında bulunduğu 20’den fazla ülkede tedavülde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.