Iğdır'ın Meşhur Lezzetleri

Iğdır' ın en meşhur lezzetlerini sizler için araştırdık.
Iğdır mutfağı çok çeşitli olup kırmızı et ağırlıklıdır. Et dışında tahıllar ve erişteler de sıkça tercih edilip sevilir. Iğdır' a gittiğinizde bu yemeklerden mutlaka tatmalısınız.
Bozbaş
Kuzu eti ve nohut yemeğin ana malzemeleridir. Ancak yemeğin ilginç bir özelliği var: maşrapada pişirilmesi. Bozbaş Iğdır' ın çok meşhur yemeği olup maşrapada pişirilir ve o şekilde servis edilir. Denemenizi tavsiye ederiz.
Hörre
Çorba kıvamında ve çok pratik bir meşhur lezzettir. Yine Iğdır' a ait yöresel lezzetlerden biridir. Margarin ve un ardında su ile pişirilir. Üzerine dökülen terayğı ile servise sunulur. Iğdır' da çok sevilen bir lezzettir.
Lepeli Ekşili Pilav
Yine Iğdır' a özgü olup Iğdır' ın en meşhur lezzeti diyebiliriz. Pilav üstüne etli yemek şeklinde olup lezzetine gerçekten soyum olmaz bir yemektir. İçerisindeki zerdeçal da yemeğe çok farklı bir lezzet vermiştir. Iğdır' da lepeli ekşili pilavı yemenizi tavsiye ederiz.
Katlet
Bir çeşit köftedir. Bakmayın isminin katlet olduğuna yaptıktan sonra ortaya çok lezzetli bir köfte çıkacaktır. Soğan, patates, baharatlar ile bir harç hazırlanıp uzun köfte şekli verilerek kızartılır.
Patlıcan Reçeli
Biraz zahmetli ancak değişik tatlara açık olanların da çok sevebileceği bir reçeldir. Iğdır' da hemen hemen her evde yapılır ve çok sevilir. Patlıcan reçelini de Iğdır' a yolunuz düşerse mutlaka denemelisiniz.
Taş Köfte
Patatesli ve köfteli bir çeşit sulu yemektir. Iğdır' ın meşhur lezzetleri arasındaki yerini alır. Ramazanlar da Iğdır' da çokça pişirilir. Hem besleyici hem de çok lezzetlidir.
Karakale Harabesi
Ermenistan sınırında, Urartular tarafından inşa edilen yerlerdendir. Bölgenin en iyi yerleşim yerlerinden olan Ortaçağ'a ait tarihi yeri görmeden şehirden ayrılmayın.
Meteor Çukuru
1892 senesinde, göktaşının düşmesi ile oluşan, dünttanın 2. büyük çukurudur. Çevresinde, işlenmiş taşlar ile karşılaşabileceğiniz yeri görmeli, zengin doğasında vakit geçirmelisiniz.
Selçuklu Kervansarayı
Asmaköyü Yolu üzerinde bulunan, 12. yüzyılda yapılan kervansaraylardandır. 1986 senesinde koruma altına alınan yeri görmelisiniz.
Ahura Harabeleri
Büyük Ağrı Dağı'nın kuzey yamaçlarında bulunan yerdir. M.Ö. 2. yüzyılda Artaksiyalı Krallığı döneminde kurulmuş yeri mutlaka görmelisiniz.
Tuzluca Tuz Mağaraları
Türkiye'nin 100 senelik tuz ihtiyacını karşılayabilecek güçteki yerdir. Günde 60 ton tuz üretebilen yeri mutlaka görmelisiniz. Ayrıca, solunum yollarına da çok iyi gelmektedir.
Koç Başlı Mezarlar
Iğdır Ovası'ndaki tüm eski mezarlıklarda bulunan koç başlı mezarlar, Karakoyunlular Dönemi'nden günümüze kalan yapılardandır. Mutlaka görülmeli.
Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi
1915-1920 seneleri arasında, Iğdır'da yaşanmış Ermeni saldırılarının sembolüdür. Şehrin en önemli anıtı ve müzesini gezmeden şehirden ayrılmayın. Ülkemizin en yüksek anıtı olma özelliğini de taşımaktadır.
- Yorumlar 4
- Iğdır'ın En İyi OtelleriIğdır' da konaklayabileceğiniz otelleri sizler için araştırdık.16 Eylül 2015 Çarşamba 16:58