Iğdır Hakkında Bilmedikleriniz

Doğu Anadolu bölgesinde ayrıca Türkiye' nin en doğusunda bulunan ilimizdir. Hakkında tüm bilinmeyenleri haberimizde bulabilirsiniz.
Iğdır Hakkında Bilmedikleriniz

Iğdır önceleri Kars' a bağlı olup 1992 yılında il olmuştur. Yüksek dağlarla çevrili, Doğu Anadolu bölgesinin en güzel, keşfedilmeyi bekleyen illerinden biridir. Iğdır hakkında daha fazla bilgi edinelim;
 

Tarihi

Kaynaklara göre Iğdır' ın tarihi, Paleolitik Çağa kadar dayanmaktadır. M. Ö yıllarda Urartular, Asurlular, Kimmer ve İskit akınları Iğdır' da var olmuştur. Daha sonra Iğdır Arapların hakimiyetine girmiştir. Çok fazla uygarlığın geçtiği, Iğdır' dan Çaldıran Savaşının kazanılmasıyla Osmanlıların hakimiyetine girmiştir. Her zaman tarihi öneme sahip olmuş İpek Yolu Iğdır' dan geçmektedir.
 

igdir.jpg
 

İsminin Hikayesi

Iğdır' ın ismini nereden aldığına gelecek olursak, 24 Oğuz boyundan biri olan, 21. sırada olan Oğuz Han' ın oğullarından olan, Cengiz Alp' in en büyük oğlu, Iğdır Beğ' den aldığı bilinmektedir. Iğdır' ın kelime anlamı ise, '' iyi, büyük, ulu'' anlamlarına gelmektedir.
 

igdir-001.jpg
 

Ekonomisi

Iğdır' da ekonomi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. En çok yaygın olan ve gelişen tarım ve hayvancılıktır. Iğdır' ın sanayisi ve turizmi gelimemiştir.
 

igdir-ekonomi.jpg
 

Verimli topraklara sahip olan alanda bulunan Iğdır Ovası tarımcılık için en uygun alanların başında gelmektedir. Iğdır ovasında pamukdan tutun da şeftaliye kadar pek çok bitki, meyveler yetiştirilir.
 

igdir-tarim.jpg
 

Iğdır' ın çok sayıda geniş ve güzel yaylaları bulunmaktadır. Bu da hayvancılık için en önemli etkenlerden biridir çünkü Iğdır' da geçim kaynağı çoğunlukla hayvancılıkdan elde edilen gelirden sağlanır. Yetiştirilen hayvan türü en çok koyundur. Ayrıca hayvanlardan alınan sütten, peynir ve tereyağ yapılarak yine geçim kaynağı olarak katkı sağlanmış olur.
 

Halk Oyunları

Çok zengin ve geniş bir yelpazeye sahip olan Iğdır Halk Oyunları, çoğunlukla bayanlarla, erkeklerin beraber oynadıkları oyunlardan oluşur. Çalınan çalgılar ise, garmon, tar, nağara, ney ve zurnadır. Iğdır yöresel oyunlarında beli başlı temalar işlenmektedir. Bunlardan bazıları, aşk, tabiat, vatan sevgisidir. Oyun isimlerinden bazıları ise, Karabağ, Sarıçiçek, Kızlar nöbeti, Gazağı gibi.
 

igdir-hall-oyunlari.jpg
 

Kılık Kıyafet

Iğdır' da kadın ve erkekler geçmişten bugüne gelen yörsel kıyafetlerini korumuş ve günümüzde hala buna uygun olarak giyinenlerine Iğdır' da rastlamak mümkündür. Giyim kuşamda görülen etkiler ise Azerbeycan Ve Kafkasya yörelerine ait kıyafetlerdir. Ayrıca Iğdır' da Anadolu' nun olmazsa olmazı kuşak ve kemer Iğdır' da vazgeçilmezdir.
 

igdir-gelenek-gorenek.jpg

Iğdır Gezilecek Yerler

Iğdır Otelleri

Iğdır Lezzetleri

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.