İftar Duası Arapça ve Türkçe Okunuşu - İftar Sonrası Dualar

İftarda daha bereketli sofralar için iftar vakti ve sonrası okunması gereken dualar vardır. İşte Ramazan ayında iftarda okunacak dualar ve anlamları...
İftar Duası Arapça ve Türkçe Okunuşu - İftar Sonrası Dualar

On bir ayın sultanı Ramazan Ayı bu yıl 23 Mart Perşembe günü başlıyor. İslam aleminin ibadetle geçirdiği bu kutsal ayda İslam'ın 5 şartından bir tanesi olan oruç en yüce ibadetlerdendir. Müslümanlar bu kutsal ayda okunacak duaları araştırırken aynı zamanda iftarda okunacak duaları merak etmektedir.

Kur’an-ı Kerim’de "Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı…" (Bakara, 2,/183) şeklinde ifade edilmektedir. Peki orucunuzu açarken iftarda okunacak dualar hangileri? İftar duası nedir? Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) hangi duayı okurdu? İşte iftar duaları ve anlamları..

İftar Vakti Nedir?

İftarda Okunacak Dualar

İftar vakti, İslam dininde oruç tutanların gün boyunca açlığını ve susuzluğunu gidermek için akşam ezanıyla birlikte oruçlarını açmasıdır. İftar vakti, ezanın okunmasıyla duyurulur. Ezanın okunmasıyla birlikte, Müslümanlar orucunun sona erdiğini ve iftar zamanının geldiğini bilirler.

İftar vakti, İslam dininde büyük bir manevi öneme sahiptir. Ramazan ayı boyunca her gün oruç tutan Müslümanlar, iftar vakti ile birlikte gün boyunca duydukları açlık, susuzluk ve yorgunluk hissinden kurtulurlar. Bu nedenle, iftar vakti hem fiziksel hem de ruhsal açıdan büyük bir rahatlama sağlar.

Dini olarak ise oruç tutmak ve bu orucu iftarda açmak çok sevaptır. Özellikle oruçlu birine iftar ettirmenin sevabı da çok fazladır. Bu konuyla alakalı Zeyd İbni Halid el-Cüheniden rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

“Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizî, Savm 82)

İftar Duası ve Anlamı

İftarda Okunacak Dualar

Bismillâhirrahmânirrahîm

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."

Anlamı:

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"

İftardan Sonra Okunacak Yemek Duası ve Anlamı

İftarda Okunacak Dualar

Bismillâhirrahmânirrahîm

"Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealnâ minel müslimîn.Nimetu celillullah,Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn.Allahumme zid velâ tengus bi-hürmeti-l Fatiha…"

Anlamı:

"Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur. Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez. Allah'ım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. AMİN…"

Yemek Duası ve Anlamı

İftarda Okunacak Dualar

Bismillâhirrahmânirrahîm

"Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin"

Anlamı:

"Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun."

Efendimiz Muhammed (SAV)'in İftarda Okuduğu Dua

İftarda Okunacak Dualar

Her zaman örnek almamız gereken Peygamber Efendimiz ise iftarda her zaman dua okur. Dua ile açardı orucunu. İşte Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed S.A.V' in okuduğu dua;

Bismillâhirrahmânirrahîm

"Allahümme leke sumtü ve alâ rızkıke eftartü."

Anlamı:

"Ey Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum."

İftar vakti yaklaştığı zaman ise "Allahümme Ya Vasial mağfiratiğfirli "diyerek tevbe ve istiğfar edilmelidir. Zira bu vakitler rahmet kapıların açık olduğu ve yapılan duaların red olunmayacağı vakitlerdir. Ramazan ayı da bunu en güzel şekilde değerlendirebileceğimiz büyük bir fırsattır.

Hz. Muhammed İftarını Neyle Yapardı

İftarda Okunacak Dualar

Hz. Peygamberimiz iftar için her zaman hurmayı tercih ederdi. Eğer hurma yok ise birkaç yudum su ile oruç açardı. İftar sofrasında ateşte pişmemiş yiyecekler yemeyi tercih ederdi. Bununla alakalı Selman İbn-i mir (r.a.) şöyle ifade ediyor; “Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa, su ile açsın. Zira su temizleyicidir.”

Ebu Davud ise Peygamberimizin oruç açmasıyla ilgili şunları aktarıyor; “Resulullah (S.A.V.) akşam namazını kılmazdan önce birkaç tane taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Kuru hurma bulamazsa da bir kaç yudum su yudumlardı.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sahurda Okunacak DuaRamazan İbadetleri
Yemek Duası

İftar vakti nedir?

İftar vakti, oruç tutan Müslümanların gün boyunca aç kalmasının ardından, akşam namazı vaktinde orucun açılması için belirlenen zamandır.

Oruç nasıl açılır?

Akşam ezanın okunmasıyla birlikte, su, zeytin veya hurma ile orucunuzu açabilirsiniz. Orucunuzu açmadan önce Allaha dua etmelisiniz ve ''Allah'ım senin rızan için tutum senin rızan için açıyorum sen kabul et.'' diyerek ağzınıza lokmanızı götürebilirsiniz.

Oruç açarken ne demeli?

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü." duası oruç açılırken okunmalıdır.

İftarı geç yapmak günah mı?

Peygamber Efendimiz hadislerinde iftarı açmak için acele edilmesi gerektiğine vurgu yapmıştır. Orucu iftar vaktinden sonra açmak doğru değildir. İmkanlar dahilinde oruç Akşam ezanıyla birlikte gelen iftar vaktinde açılmalıdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum