Hz. Yahya Kimdir? Peygamberlik Görevi ve Kısaca Hayatı

Hz. İsa zamanında peygamberlik yapan Hz. Yahya hakkında bilgileri derledik. İşte İsrailoğullarına gönderilen Yahya Peygamberin hayatı ve görevleri...
Hz. Yahya Kimdir? Peygamberlik Görevi ve Kısaca Hayatı

Yahya Peygamber Hakkında Bilgiler

Hz. Zekeriya'nın oğlu olduğu bilinen ve Hz. İsa'dan kısa bir süre önce İsrailoğullarına gönderilen Hz. Yahya'nı hayatı hakkında bilgileri bir araya getirdik. Bu içeriğimizde Hz. Yahya'nın peygamberlik dönemi, görevleri ve Allah'ın insanlara tebliğ etmesi için gönderdiği 5 emri yer alıyor. İşte Hz. Yahya'nın hayatı ve kıssası...

Hz. Yahya Kimdir?

Kuran-ı Kerim’de adı geçen peygamberlerden bir tanesi olan Hz. Yahya, Hz. Zekeriya'nın oğludur. Yüce Allah tarafından Kuran-ı Kerim’de Meryem 19/7’de: "Ey Zekeriyya! Sana Yahya adından bir evladı müjdeliyoruz, bu ismi önceden hiç kimseye vermedik" ayeti belirtilirken bu haberde Hz. Yahya’nın Hz. Zekeriyya’nın olduğu anlaşılıyor. Aynı zamanda Hz. Yahya’ya ismi de yine Allah tarafından verilmişti. Hz. Yahya’nın ince sesli, seyrek saçlı, güzel yüzlü, çatık kaşlı, uzun burunlu ve kısa parmaklı gibi özellikleri bulunuyordu.

Hz. Yahya'nın Hayatı ve Peygamberlik Günleri

Hz. Yahya’nın Hz. İsa’dan yaklaşık olarak altı ay öncesinden Dünya’ya geldiği biliniyor. Dolayısıyla buna bakarak da Musa (a.s)’ın şeraitiyle amel eden peygamberler içerisinden sonuncusu olduğu anlaşılıyor. Hz. Yahya daha küçük yaşlardayken kendisine hikmet verilmiş yaşıtları olan arkadaşları ona oyun teklifinde bulunurken kendisinin oyun oynamak için yaratılmadığını söylerdi. Ayrıca Kuran-ı Kerim’de de Hz. Yahya’nın saygılı, ibadet ehli ve temiz olduğu anlatılmıştır. Ayrıca çocukluğunda Hz. Yahya’ya Ey Yahya! Kitabı kuvvetli tut, henüz çocukken ona hikmet verdik, tarafımızdan Hz. Yahya’nın kalbine günahlarından temizlik ve bir kalp yumuşaklığı verdik gibi ayetlerde bulunuyordu.

Ayrıca Hz. Yahya son derece muttaki, anne ve babasına itaatli, asi ve serkeş olmayan bir kişiliğe de sahipti. Bunların ardından Hz. Yahya’nın dünyaya getirildiği günde, vefat edeceği günde, kabrinden dirileceği günde ona her zaman selam olsun!

Bunun gibi ayetlerde de görüldüğü gibi Yüce Allah tarafından Hz. Yahya’ya birçok güzel haberler verilmiş ve onu selamla anmıştır. Bu ifadede de anlaşıldığı üzere Hz. Yahya’nın doğumundan ölümüne, ahiret yaşamına kadar Yüce Allah’ın himayesinde olduğu açık bir şekilde belirtilmektedir. Ayrıca Muhammed Ali es-Sabüni ve Safvetu’t Tefasir kaynaklı bilgilere göre de; her insanın başına kesin olarak gelecek olan üç ayrı korku zamanlarında ve yalnızlığında Yüce Allah’ın esenlik ve selamı içinde olmak, ne kadar muazzam bir bahtiyarlıktır.

Daha sonra Hz. Yahya emredildiği üzere kitabı (Kuran-Kerim), kuvvetli bir şekilde tuttu. Ardından yine emredildiği gibi önce Tevrat’a ve daha sonra İncil’e uygun olacak şekilde hareket etti. Hz. Yahya, var olan bu mukaddes kitapların içerisinde yer alan hükümlere bağlı kalıp çevresinin de buna uygun olacak şekilde yaşaması adına çokça çalıştı. Ayrıca Hz. Muhammed (s.a.v)’de Hz. Yahya’nın bu yolda verdiği mücadele ile ilgili olarak; Yüce Allah Hz. Zekeriya’nın çocuğu Hz. Yahya’ya öncelikle kendisi adına daha sonra içerisinde bulunduğu İsrailoğulları’na emretmek üzere amel etmeleri için beş kelime emretmişti.

Hz. Yahya ile Hz. İsa’nın Konuşması

Hz. Yahya bu konu üzerinde de çalışmış ancak bunu yaparken oldukça ağır ve yavaş davranmıştır. Hz. Yahya’nın ağır davranması üzerine de Hz. İsa (a.s), Hz. Yahya’ya sana hem kendine hem de görevlendirildiğin İsrailoğulları’na amel etmek üzere sen beş kelime ile emir olunmuştun dedi. Ardından İsrailoğulları’nı ya sen bu durumu tebliğ edersin ya da ben bu durumu tebliğ ederim dedi. Bunun üzerine Hz. Yahya’da Hz. İsa (a.s)’a Ey kardeşim! Eğer sen bu emri yerine getirmek için beni geçersen ben hem yere batırılmamdan hem de azaba uğramamdan korkarım dedikten sonra hemen İsrailoğulları’nı Beytü-l Makdis denen yerde topladı.

Hz. Yahya Tarafından Tebliğ Edilen Beş Kelime

O esnada bütün Beytü-l Makdis İsrailoğulları ile dolup taşmıştı. Bundan kısa süre sonrada Hz. Yahya (a.s) Yüce Allah’a hamd ve senada bulunur. Ardından Beytü-l Makdis’te toplanan İsrailoğullar’na seslenir. Yüce Allah hem bana hem de İsrailoğulları’na amel etmek için size emredeyim diye beş kelimeyi bana emretti. Daha sonra Hz. Yahya (a.s) bu kelimeyi tek tek açıkladı. Kelimelerden ilki Yüce Allah’a hiçbir şekilde şirk koşmadan O’na ibadet etmenizdir.

Hz. Yahya buna örnek olarak da çok malı olan bir kişinin köle satın aldıktan sonra onu çalıştıran bir adama benzetir ve köle yaptığı çalışmanın elde ettiği kazancı efendisinden başkasına ödüyordur. Ardından Hz. Yahya İsrailoğulları’na döner ve onlara hanginiz kölesinin bu şekilde davranmasına sevinir, kim razı olur ki? Şüphesiz Yüce Allah sizi yarattı ve size daima rızkınızı veriyor dedi.

Öyleyse Yüce Allah’a hiçbir durumda şirk koşmayın daima ona ibadet edin. Daha sonra Yüce Allah size namaz kılmanızı emretti ve namaz kılarken de hiçbir zaman yüzün sağa sola çevrilmemesi gerektiğini söyledi. Kuşkusuz Allah namaz kılarken kulu kendi yüzünü başka bir tarafa çevirmedikçe namazın başından sonuna kadar ona yöneliktir.

Allah oruç tutmayı da emretti. Buna da örnek veren Hz. Yahya, kişinin yanında bir misk kesesi olmasına rağmen herhangi bir topluluk içerisinde yer alan ve o toplulukta ondaki misk kokusunu duyan kimselere benzetir. Ayrıca Yüce Allah sadaka vermeyi ve sürekli onu zikrederek anmanızı da emretmektedir.

Hz. Yahya Hakkında Kur'an-ı Kerim Ayetleri

İlk olarak Hz. Zekeriyya bahsinde adı anılan Hz. Yahya peygamber Kur'an-ıKerim'in birkaç ayetinde zikredilmiştir. İşte Yahya peygamber hakkında Kur'an-ı Kerim ayetleri...

1. O, mihrapta kıyama durmuş namaz kılarken, melekler ona seslendi: “Şüphesiz ki Allah, seni Yahya ile müjdeliyor. O, Allah’ın kelimesini (İsa’yı) doğrulayan, (insanların değer verdiği bir) efendi, iffetli ve salihlerden olan bir nebidir.” (3/Âl-i İmran 39)
2. Zekeriyya, Yahya, İsa ve İlyas’ı da (hidayet ettik). Hepsi salihlerdendi. (6/En'âm 85)
3. “Ey Zekeriyya! Biz seni, ismi Yahya olan bir çocukla müjdeliyoruz. Daha önce kimseyi ona adaş yapmadık.” (19/Meryem 7)
4. “Yahya! Kitab’ı kuvvetle al.” (dedik.) Biz, ona henüz çocukken hüküm/hikmet verdik. (19/Meryem 12)
5. Tarafımızdan ona incelik/merhamet/şefkat ve arınmışlık (verdik). O, takvalı biriydi. (19/Meryem 13)
6. Anne babasına iyilik yapardı, onlara karşı zorba ve isyankâr değildi. (19/Meryem 14)
7. Doğduğu gün de öleceği gün de ve yeniden diriltileceği gün de ona selam olsun. (19/Meryem 15)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
82 Yorum