Hamilelikte Bel Fıtığı Neden Olur? Egzersizleri ve Tedavisi

Çok sık ağrı oluşumuna sebebiyet veren hamilelikte bel fıtığın nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve egzersizlerini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Hamilelikte Bel Fıtığı Neden Olur? Egzersizleri ve Tedavisi

Çoğu hamile kadının başının belası olan bel fıtığı, gebelik döneminde aşırı kilo alımı gibi nedenler yüzünden ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında progesteron hormonunun eklemlerde yol açtığı yumuşama ve esneme de bel fıtığı ağrılarına sebebiyet vermektedir. Bu içeriğimizde bel fıtığı neden olur, nasıl geçer, egzersizleri ve belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

Bel Fıtığı Nedir?

Hamilelikte Bel Fıtığı

Toplumda çok sık rastlanılan sağlık sorunlarından biri olan bel fıtığı, geçmek bilmeyen ve çoğu zaman bacağı da etkileyen ağrıların başlıca nedenlerindendir. Beş adet omur ve diskten oluşan bel bölgesi, vücut ağırlığını en çok taşıyan bölgedir. Bu nedenle buradaki diskler daha çabuk yıpranır ve herhangi bir zorlama sonucunda fıtık meydana gelir.

Bel fıtığı, bacaklara giden sinirlere baskı uygulayarak bel ve bacakta uyuşukluk, ağrı ya da kuvvetsizlik oluşturabilir. Kadın ve erkeklerde aynı oranda görülen bel fıtığı, gebelikte de karşımıza çıkan rahatsızlıklardan birisidir.

Hamilelikte Bel Fıtığı Neden Olur?

Hamilelikte Bel Fıtığı

Hamilelikte kilo artışı nedeniyle bele daha fazla yük biner ve bel fıtığı oluşma riski artış gösterir. Gebelikle artan kiloyla birlikte vücudun ağırlık merkezi yer değiştirir. Buna bağlı olarak genellikle 5. ay itibarıyla bel ağrıları başlar.

Çoğunlukla gebelikte yeni bir bel fıtığı oluşmaz. Daha önce var olan küçük fıtıklar gebelik sürecinde kendini hissettirebilir. Bel fıtığı ameliyatı olan kadınların hamile kalmadan önce mutlaka uzman bir doktora danışmaları önerilir. Doktorunuz gerek hamile kalmak gerekse doğum şekli konusunda sizin için en uygun öneriyi sunacaktır.

Hamilelikte Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte Bel Fıtığı

Bel fıtığının belirtileri hemen hemen herkeste aynıdır. Bel fıtığının belirtileri arasında bel ağrısı, bacağa vuran bel ağrısı, bacakta hissizlik, bacaklarda güçsüzlük, ileri durumlarda idrar kaçırma ve kaslarda güçsüzlük yer alıyor.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız sizde de bel fıtığı oluşumu baş göstermiş olabilir. Bu durumda mutlaka uzman bir doktora görünmeniz gerekiyor. Doktorunuz bu dönemi nasıl atlatacağınız hakkında detaylı bilgi verecek ve tedavi sürecini başlatacaktır.

Gebelikte Bel Fıtığı Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte Bel Fıtığı

Uzmanlar bel fıtığı ağrısını geçirmek için birkaç yöntemi öneriyor. Hamilelikte bel fıtığı ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı gereğinden fazla kilo almamak, yeterli D vitamini ve kalsiyumu almak, uzun süre hareketsiz kalmamak, düzgün duruş şeklini korumak, sık sık istirahat etmek, çok ağrı varsa yan yatmak, yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmak, solunum ve gevşeme egzersizleri yapmak, bel korsesi takmak ve ilaç kullanmaktır.

Yukarıda saymış olduğumuz önerileri uyguladığınız takdirde bel ağrılarınızın hafifleyeceğiniz söyleyebiliriz. Her ne kadar ara ara kendini hissettirse de en azından gerekli tedaviyi olana kadar bu yöntemler sizi idare ettirecektir.

Hamilelikte Bel Fıtığı Tedavisi Nasıldır?

Hamilelikte Bel Fıtığı

Hamilelikte görülen bel fıtığı vakalarında tedavi öncelikle fizik tedavisi, hydroterapi ve ilaçlarla yapılmaktadır. Tedavi sürecinde bebeğe etkili olmayacak şekilde ağrı kesici ilaçların kullanılmasında sorun yoktur.

Tedavi sürecinde uygulanan fizik tedavi, mutlaka fizik tedavi uzmanı ve kadın doğum uzmanının kontrolü dahilinde gerçekleştirilmelidir. Çok gerek kalmadıkça cerrahi müdahale önerilmemektedir. Ancak şikayetlerin artış göstermesi durumunda sinir hasarından şüphelenilirse sinir cerrahisi uzmanının onayı doğrultusunda mikrocerrahi ile bel fıtığı ameliyatı yapılabilir.

Hamilelikte Bel Fıtığı Egzersizleri

Hamilelikte Bel Fıtığı

Hamilelikte bel fıtığı için yapabileceğiniz iki ana egzersiz bulunuyor. Bunlar pelvis hareketleri ve deve hörgücüdür. Bu egzersizler uzmanlar tarafından kadın doğum uzmanlarının onanıyla hazırlanmıştır. Bu sayede sizin ihtiyacınız olan her şeyi sağlamaktadır.

Pelvis hareketleri bu egzersizler arasından öne çıkanıdır. Oldukça basit olan bu hareket, duruşu düzeltmeye, kasları güçlendirmeye ve bel ağrısını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bu sayede doğuma daha hazır bir şekilde girebilirsiniz.

Deve hörgücü ise hamilelikte bel ağrısına iyi gelen bir diğer egzersizdir. Bu egzersiz kedi deve hareketi olarak da bilinmektedir. Egzersizi yapmak için ellerinizin ve dizlerinizin üzerinde çöküp sırtınızı gevşetmeniz gerekiyor. Başınızı dik tutarak ve boynunuzun omurga hizanızda olmasına dikkat ederek bu hareketi daha etkili hale getirebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hamileyken Regl Olunur mu?Doğum Çatlakları İçin Doğal Kür
Anne Hastalıkları Bebeğe Geçer mi?Hamileyken İçilebilecek Bitki Çayları
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?Hamilelik Lekeleri İçin Öneriler
Gebelikte İlaç ve Vitamin KullanımıGöğüs Ucu Kremi Önerileri
Hamilelikte Çatı AğrısıSüt Arttırıcı Takviye Önerileri

Bel fıtığı olan hamileler nasıl yatmalı?

Bel fıtığı yaşayan gebe kişilerin mutlaka sert yatakta yatması gerekiyor. Çoğu zaman uzmanlar bu kişilerin sırt üstü yatması yerine yan yatmasını önermektedir. Fıtık ağrılarını geçirmek için gebeliğin ilk üç ayından sonra hastanın beline hafif masajlar ve sıcaklık uygulamaları yapılmalıdır. Bu sayede kişi rahatlayacaktır.

Hamilelikte fıtık nasıl olur?

Hamilelik ilerledikçe bebeğin uyguladığı basınç daha da artmaktadır. Bu da hamileliğin getirmiş olduğu yük yüzünden ortaya çıkan fıtığın artmasına neden oluyor.

Hamilelikte hangi ağrılar tehlikeli?

Hamilelikte tehlikeli görülen birkaç ağrı bulunuyor. Ağrılar bol kanama, ateş, titreme, bulantı ve kusmayla geliyorsa, istirahate rağmen kesilmiyorsa, yürümeyi, konuşmayı ve soluk almayı güçleştiriyorsa oldukça tehlikelidir. Bu durumda bir an önce uzman bir doktora başvurmalısınız.

Gebelikte hangi ağrılar normal?

Hamilelikte karın ve kasık ağrıları çok fazla karşımıza çıkmaktadır. Oldukça normal olan ve gebelik ilerledikçe daha fazla kendini gösteren bu ağrıları doğal yollarla geçirebilirsiniz. Ancak bu ağrılar geçmiyor aksine artıyorsa bir an önce doktora görünmelisiniz.

Anne karnındaki bebek neden toplanır?

Bebeğin anne karnında toplanmasının ana nedeni rahimde daha fazla yer kalmamasıdır. Bebek küçük olduğu zamanlar rahimde rahat bir şekilde durabilmektedir. Ancak büyümeye başladığı zaman eskisi gibi rahat edemez ve toplanmaya başlar.

Gebelikte sancı bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte kasılmalar 22. haftadan itibaren başlamaktadır. Oldukça normal olan ve giderek artan bu sancıların anneye de bebeğe de herhangi bir zararı yoktur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.