Gebelikte Vitamin Alımı Gerekli mi? Gebelikte İlaç Kullanımı

Aldığımız bazı ilaç ve vitaminler hamilelikte problem çıkartabilir. Bu içeriğimizde gebelikte kullanabileceğiniz ilaç ve vitaminleri detaylıca inceledik.
Gebelikte Vitamin Alımı Gerekli mi? Gebelikte İlaç Kullanımı

Gebelikte İlaç ve Vitamin Kullanımı

Gebelik, oldukça dikkatli olunması gereken bir dönemdir. Gebe olmadığınız sürece basit olarak gördüğünüz ve kullandığınız ilaçlar gebeyken tehlike barındırabilir. Ayrıca yaşamımızın hiçbir döneminde kullanmadığımız takviyeleri bu dönemde almamız gerekebilir. Bu içeriğimizde sizler için gebeyken ilaç ve vitamin kullanımı hakkındaki bilgileri derledik.

İşte gebelikte ilaç ve vitamin kullanımı hakkında her şey...

Demir ve Kan İlaçları

Gebelikte İlaç ve Vitamin Kullanımı

Kan ve demir ilaçları her hamilenin mutlaka kullanması gereken ilaçlardır. Kan ilaçlarının kullanımının ana sebebi doğumda çok fazla kan kaybedeceğinden bu eksikliği gidermektir. Bu yüzden bu ilacın hamilelik boyunca kullanılması gerekir.

Hamilelikte annede kansızlık ve demir eksikliği görülebilir. Bu durumlarda alınacak demir ilaçları ile eksiklik giderilmeye çalışır. Uzmanların bebeğin gelişimi ve sağlığınız için uygun gördüğü birtakım ilaçlardan birisi olan demir ve kan ilaçlarını düzenli olarak almanız gerekmektedir. Ancak mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini söyleyelim.

Kalsiyum ve Magnezyum İlaçları

Gebelikte İlaç ve Vitamin Kullanımı

Kalsiyum ve magnezyum ilaçları hamilelikte zorunlu kullanılması gereken ilaçlar değillerdir. Ancak kullanılması fayda sağlar. Anne çok fazla kramp ve kasılma yaşadığında kalsiyum ve magnezyum ilaçları doktor tarafından verilmektedir.

Anne için de bebek için de kalsiyum çok önemlidir. Kadınlar sadece hamilelikte değil, günlük hayatlarında da kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Çünkü kadınlarda kemik erimesi gibi problemler daha çok yaşanır.

Yoğun miktarda kalsiyum içeren besinler süt, peynir, yoğurt, fındık, ceviz, badem ve yeşil sebzelerdir. Anne bu gıdaları günlük düzenli olarak tüketerek kalsiyum ihtiyacını karşılamış olur. Gıdalardan yeterli kalsiyum alınmıyorsa o zaman kalsiyum ilaçları takviye olarak alınabilir.

Gebelikte Folik Asit Kullanımı

Gebelikte İlaç ve Vitamin Kullanımı

Gebelikte anne her zamankinden çok, gereğinden fazla vitamine ihtiyaç duyar. Yenilen gıdalardan yeterli miktarda alınamayan vitaminler, ekstra olarak doktor tavsiyesiyle alınabilir. Bazı vitaminler tüm hamileler tarafından zorunlu olarak alınır, bazı vitaminler ise gerekli olduğu zamanlarda alınabilir. Tüm gebeler için tavsiye edilen, faydalı vitaminlerinden birisi folik asittir.

Folik asit kullanımı bebeğin anne karnında gelişimi için çok önemli ve gereklidir. Gebelikte folik asit kullanımına hamilelikten 3 ay öncesinden başlanmalıdır. Folik asidi hamilelikte tüketeceğiniz bazı gıdalardan da alabilirsiniz.

Folik asitin bulunduğu gıdalar mercimek, ıspanak, ceviz, fındık, fıstık, yumurta sarısı ve baklagillerdir. Anne adayı bu gıdalardan da yeteri miktarda folik asiti alamıyorsa, doktor kontrolünde folik asidi gebeliğin ilk 3 ayının sonuna kadar düzenli olarak takviye etmelidir.

Gebelikte Antibiyotik Kullanımı

Gebelikte İlaç ve Vitamin Kullanımı

Gebelikte merak edilen sorulardan bir tanesi, gebelerin antibiyotik kullanıp kullanmamasıdır. Eğer anne adayının hamileliği tehlikeye girerse antibiyotik kullanılabilir. Tabi ki bu antibiyotiği almadan önce doktora danışılmalı ve doktorun önerdiği antibiyotiği onun kontrolünde kullanmalısınız.

Gebeler doktor kontrolünde ve gerekli olduğu durumlarda antibiyotik kullanabilir. Ancak burada önemli olan nokta, kullanılacak antibiyotiğin dozudur. Bunun dışında antibiyotik kullanımında gebeliğin hangi evresinde olduğunuz da çok önemlidir.

Gebelikte antibiyotiğin zararlı olduğu zaman, gebeliğin ilk ve son aylarıdır. Bunun nedeni de ilk aylarda bebeğin henüz bağışıklık sağlayamamasından, son aylarda ise anne çok yorgun olduğu için bebeği koruyamamasından dolayıdır.

A Kategorisi İlaçları

Gebelikte İlaç ve Vitamin Kullanımı

A kategorisi ilaçları gebeliğin ilk 3 ayında kullanılan ilaçlar olup hiçbir zararı yoktur. Gebeler için en faydalı ve güvenli ilaçların bulunduğu kategoridir. A kategorisi ilaçlarına örnek olarak folik asidi verebiliriz.

B Kategorisi İlaçları

Gebelikte İlaç ve Vitamin Kullanımı

Bu ilaçlarla ilgili hayvanlar üzerinde çalışma yapılmış ve hayvanlara karşı hiçbir zararı olmayan ilaçlar olduğu ortaya konmuştur. Ancak gebeler üzerinde yani insanlar üzerinde bu ilaçlarla alakalı bir araştırma yapılmamıştır. B kategorisi ilaçlarına örnek olarak amoksilini gösterebiliriz.

C Kategorisi İlaçları

Gebelikte İlaç ve Vitamin Kullanımı

Doktorların C kategorisinde sınıflandırdığı ilaçlar, hayvanlar üzerinde araştırma yapılmış ve olumsuz sonuçlar elde edilmiştir. Ancak insanlar üzerinde yine çalışma yapılmamış olan ilaçlardır. Örnek olarak nifedipini gösterebiliriz.

D Kategorisi İlaçları

Gebelikte İlaç ve Vitamin Kullanımı

D kategorisi ilaçlarının bebek üzerinde olumsuz etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu ilaçları gebelerin kullanıp kullanmayacağına doktor karar vermektedir. Kesinlikle kendiniz kullanıp kullanmayacağınıza karar vermemelisiniz. Bu ilaçlara Propilthiouracili örnek verebiliriz.

X Kategorisi İlaçları

Gebelikte İlaç ve Vitamin Kullanımı

Uzmanların X kategorisinde sınıflandırdığı ilaçlar gebeler ve bebekleri için son derece zararlı ilaçlardır. Gebelerin ve gebelik şüphesi taşıyanların bu ilaçları kesinlikle kullanmaması gerekmektedir. Bilmeden alınması durumunda ise bir an önce doktora başvurmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hamileyken Regl Olunur mu?Doğum Çatlakları İçin Doğal Kür
Anne Hastalıkları Bebeğe Geçer mi?Hamileyken İçilebilecek Bitki Çayları
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?Hamilelikte Bel Fıtığı ve Tedavisi
Hamilelikte Çatı AğrısıGöğüs Ucu Kremi Önerileri
Hamilelik Lekeleri İçin ÖnerilerSüt Arttırıcı Takviye Önerileri

Gebelikte vitamin hapı kullanılır mı?

Vitaminleri doğal yolla almanız önerilse de bu mümkün değilse vitamin hapı kullanabilirsiniz. Ancak folik asidi takviye olarak almanız önerilmektedir. Bu takviyeyi gebelik bitene kadar almanız sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından faydalı olacaktır.

Hamilelikte hangi takviyeler alınmalı?

Gebelikte vitamin hapı kullanımı doktor onayını almak şartıyla serbesttir. İçerisinde folik asit, kalsiyum, demir, C vitamini, çinko, bakır, B6 ve D vitamini olan takviyeleri almanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Gebelikte vitamin ne zaman kullanılmalı?

Hamilelik süreci 3 ayı geçtikten sonra multivitamin desteğine başlayabilirsiniz. Özellikle çalışan annelerinin ve bünyesi zayıf olan kadınları bu takviyeyi almaları şiddetle önerilmektedir. Kullanılmasının herhangi bir zararı yoktur.

Hamileliğin ilk 3 ayında hangi ilaçlar kullanılır?

Gebeliğin ilk 3 ayında mutlaka kullanılması gereken vitamin folik asittir. Folik asit, hamileliği planlayan kişilerin 3 ay öncesinden başlaması gereken takviyedir. Bu takviyeyi hamileliğin 3 ayı bitimine kadar alabilirsiniz.

Hamilelikte 3 aydan sonra hangi vitaminler kullanılır?

Gebelik 3 ayı geçtiği zaman sadece folik asit almak yerine demir ve folik asidi içeren kan ilaçlarına başlanması önerilmektedir. Bu ilaçların doğuma kadar devam ettirilmesi tavsiye edilmektedir. Ancak mutlaka doktorunuzun onayını almanız gerektiğini hatırlatalım.

Hamilelikte vitamin hapı kullanmak şart mı?

Gebelik sürecinde nöral tüp defekti olan kişilerde yüksek dozda folik asit alımı şarttır. Bünyesi zayıf ve çalışan annelerin de mutlaka vitamin hapı alması gerekiyor. Ancak kilolu kişilerin ve iyi beslenenlerin takviye almasına gerek yoktur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.