Hacet Namazı Nedir? Nasıl Kılınır? Dilek Namazı Kılınışı

Allah'a yakarış ve teşekkür maksadıyla kılınan hacet namazı hakkında bilgileri bu içeriğimizde bir araya getirdik. İşte hacet namazı duası ve anlamı...
Hacet Namazı Nedir? Nasıl Kılınır? Dilek Namazı Kılınışı

Hacet (Dilek) Namazı Hakkında Bilgiler

Hacet (Dilek) namazı özellikle üç aylar içerisinde Müslümanların ibadetlerine kattıkları bir dua ve yakarıştır. Bu içeriğimizde, “hacet namazı ne demektir?”, “hacet namazı nasıl kılınır?” “ hacet namazı duası ve anlamı nedir?” gibi sorularını cevaplarını sizlere sunuyoruz. Ayrıca dilek namazının kabulu sonrası kılınan şükür namazı hakkında bilgiler içeriğimize linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. İşte dilek namazı olarak da bilinen hacet namazı hakkında bilgiler...

Hacet Namazı Nedir?

Hacet Namazı

Hacet namazı; diğer bir deyişle “dilek namazı” olarak adlandırılmaktadır. Dünyada ya da ahirette bir isteği olanların kıldığı 4 rekatlık bir namazdır. En az 4 rekat olarak kılınan hacet namazı kılınışı 12 rekat olarak da yerine getirilebilir.

12 Rekatlık Hacet Namazı Nasıl Kılınır?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere hacet namazı kılınışı 4 rekat ya da 12 rekat olarak değişmektedir. Hacet namazı en az 4 rekat olarak kılınmaktadır. 4 rekat olarak kılınan hacet namazının birinci rekatında ilk olarak Fatiha Suresi okunur ve sonrasında Ayete’l Kursi okunmaktadır. Diğer üç rekatında ise Fatiha Suresi’nin ardından birer kez İhlas Suresi, Felak Suresi ve Nas Suresi okunmaktadır. 2 rekat hcet namazı nasıl kılınır? sorusunun cevabını da böylelikle vermiş olduk.

Hacet Namazı 4 Rekatlık Kılınışı;

1. Rekat

"Niyet ettim Allah rızası için Hacet namazı kılmaya" diye niyet ederiz
"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız
Sübhaneke'yi okuruz
Euzü-besmele çekeriz
Fatiha okuruz
3 defa Âyetu'l-kursî okuruz
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

2. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
Besmele çekeriz
Fatiha okuruz
Sırasıyla İhlas suresi, Felak ve Nas sûrelerini okuruz
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz
Oturarak Ettahiyyatu okuruz

3. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
Besmele çekeriz
Fatiha okuruz
Sırasıyla İhlas suresi, Felak ve Nas surelerini okuruz
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

4. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
Besmele çekeriz
Fatiha okuruz
Sırasıyla İhlas suresi, Felak ve Nas surelerini okuruz
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

Hacet Namazı Ne Zaman Kılınır?

Hacet namazı, genellikle 3 aylarda kılınmasının yanı Perşembe gününü Cuma gününe bağlayan gece de kılınmaktadır. Hacet namazı aynı zamanda Müslümanlar için mübarek gece olarak kabul edilen kandil gecelerinde de kılınmaktadır.

Hacet Namazı Duası

Hacet namazı sırasında okunan dua Müslümanların en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. İşte, hacet namazı duası…

“Allahümme inni es'elüke tevfika ehli'l- hüda ve a'male ehli'l-yakini ve münasahate ehli't-tevbeti ve azme ehli s-sabri ve cidde ehli'l- haşyeti ve talebe ehli'r- rağbeti ve teabbüde ehli'l-verai ve irfane ehli'l-ilmi hatta ehafük. Allahümme inni es'elüke mehafeten tahcizuni an ma'siyetike hatta a'mele bi-taatike amelen estehikku bihi rıdake ve hatta ünasıhake bi't-tevbeti havfen minke ve hatta uhlise leke'n-nasihate hubben leke ve hatta etevekkele aleyke fi'l-ümüri ve hüsne zannin bik. Sübhaneke Halikı'n-nur.”

Hacet Namazı Duasının Anlamı

Hacet duası namazının anlamını aşağıda bulabilirsiniz;

“Allah'ım! Senden hidayet ehlinin başarısını, yakin ehlinin amellerini, tevbe ehlinin öğütleşmesini, sabır ehlinin azmini, korku ehlinin ciddiyetini, senin rızana rağbet gösterenlerin talebini, takva ehlinin ibadetini, ilim ehlinin irfanını isterim ki, senden hakkıyla korkayım. Allah'ım! Senden öyle bir korku isterim ki, o beni sana isyandan men etsin. Öyle ki sana itaat ile öyle amel edeyim ki onunla senin rızana ereyim. Senden korkarak samimiyetle sana döneyim. Sırf senin sevgini kazanmak için halis nasihat edeyim, her işte sana güvenip sana dayanayım, sana güzel zan besleyeyim. Nurun yaratıcısı olan Allah (c.c.) her türlü nekais ve kusurlardan münezzehtir.”

Hacet (Dilek) Namazı Sonrasında Dilek Dileme

Hacet namazının ardından, namaz kılan kişinin Allah’tan haceti yani dileği neyse o istenir. Eğer Allah’tan mürsid istemek için namaz kılındıysa hacet namazı sonunda mursid istenir. Böylelikle ibadet tam olarak tamamlanmış olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum