Ege'de Az Bilinen Doğa Harikası 12 Yer

Gönlünüzün Ege’de kalmasını istiyorsanız; bu yazı tam size göre. Ege’de Keşfedilmemiş ya da az kişi tarafından bilinen birbirinden güzel yerleri sizler için araştırdık. Bundan böyle aklınız artık Ege’de kalacak.
Ege'de Az Bilinen Doğa Harikası 12 Yer

Türkiye’nin dört bir yanını sizlere tanıtmaya çalışıyoruz. Araştırmalarımızda gördüğümüz kadarıyla; doğusuyla batısıyla, güneyiyle kuzeyiyle tam bir güzellik harikaları içinde yaşıyoruz. Her şeyin güzel olduğu bu coğrafyalarda, olağanüstü manzaralarla karşılaşmak zor değil. İşte sizler için Ege’de keşfedilmeyi bekleyen, bir birinden görülmesi gereken olağanüstü rotaları derledik.

İşte, Ege'nin Gizli Cennetleri

"Güzel bir şarkı, film, oyun, şiir ; gezilecek bir tarihi mekan, doğa harikası, muhteşem manzara keşfetmek inanılmaz güzel bir duygudur."  Bazen sırf keşfetmek için keşfe çıkıyorum.

Adatepe

adatepe2.jpg

Adatepe, Çanakale’nin Ayvacık ilçesine bağlı, İzmir- Çanakale yolu üzerinde Küçükkuyu’dan sadece 3 km uzaklıkta olan tarihi bir köydür. Görüntüsüyle sizleri kendine aşık edecek bu köy, büyülü manzarasıyla, eski dokulu taş evleri ve bol oksijenli havasıyla muhteşem bir doğa harikasıdır. Bu tarihi köy birçok köy gibi terk edilmemiştir. Oldukça bakım edilen bu köyde pansiyon ve lüks oteller de mevcuttur. Eski zamanlarda Türklerin- Rumların barış içinde yaşadığı bu köy şimdilerde ziyaret edilen bir tatil beldesi olmuştur. Köyün hemen bitişiğinde Edremit Körfezi’nin ihtişamını gözler önüne seren Zeus Atları yer alıyor. Rivayetlere göre Zeus, Troya Savaşı’nı burada yönetmiştir.

 

Sarıkız Tepesi

sarkiz-tepesi.jpg

Balıkesir Altınoluk’tan 18 km yürüyüş yaparak Sarıkız Tepesi’nin eşsiz manzarasına, güzelliklerine ulaşabilirsiniz. Saklı bir cennet olan bu güzellik Kazdağları’nın en yüksek zirvesi; tam 1776 metresinde bulunuyor. Kazdağları’nın popüler güzellikleri olan Sütüven ve Hasanboğuldu Şelaleleri’nin yanında pek adını duyurmayan Sarıkız Tepesi’ni keşfetmeye ne dersiniz. Rivayetlere göre; kızı ölen baba ağlar, köye gelen gezginler sarı saçlı bir kızın Kazdağı tepesinde dolaştığını söylerler. Bunun üzerine baba tepeye çıkar. Kızının ölmediğiniz gören baba, bu tepe üzerinde abdest alır ve şükür namazı kılar. Namazı bittiği zaman sarı saçlı kızının kendisinden uzaklaştığını ve kaybolduğunu görür. Bundan dolayı bu tepeye Sarıkız adı verilmiştir.

 

Patricia

patricia.jpg

Balıkesir’in Ayvalık koyunda, Ayvalık adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 23 ada içerisinde tek yerleşimin olduğu ada; Cunda Adası'dır.

Cunda Adası’nın arka tarafında, gözlerden uzak, el değmemiş bir doğa harikasıdır Patricia. Ormanlıkların ve zeytinliklerin çevrelediği bu eşsiz manzara, insana huzur ve mutluluk veriyor. Patricia, bir zamanlar Rumların yaşadığı ve güzelliğinden hiçbir şey kaybetmemiş şirin bir Ege kasabasıdır. Eğer gerçekten sakin kafayla bir tatil düşlüyorsanız burası sizin için doğru adres.

Ulaşım: İstanbul Yenikapı’da İDO ile yapacağınız 2 saatlik bir feribot yolculuğunun ardında; Bandırma üzerinde 3 saatlik bir otomobil yolculuğu ile Ayvalık’a ulaşabilirsiniz. Burada Cunda’ya denize dolgu yapılarak bağlanan köprü üzerinde 8 km gittikten sonra Cunda’ya ulaşabilirsiniz.

 

Arpaz / Esenköy

arpaz-kalesi.jpg

 

Arpaz Konağı: Arpaz Kalesinin arkasında kalmış bir konak

arpaz-konagi.jpg

 

Aydın’ın Nazilli ilçesinin 10 km güneyinde, anılarıyla baş başa yaşamaya çalışan bir köydür. Arpaz’ın adı şimdilerde Esenköy olarak geçiyor. Köyün girişinde sizleri Avrupa mimari özelliklerini taşıyan dev bir şato karşılayacak. Şatonun hemen arkasında bir Türk konağı yer alıyor. Tarihi bu konak artık zamana karşı direnci yok olmuştur. Zamanında önemli yerlerden biri olan bu köy, şimdilerde eski öneme sahip değildir. Tarihin muhteşem dokusunu hissetmek istiyorsanız doğası güzel olan bu yeri ziyaret ediniz.

 

Geyre

geyre.jpg

Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunuyor. Geyre, 7. yüzyıla kadar Aphrodisias Antik Kenti olarak adlandırılan Geyre, Anadolu insanının en eski yerleşim yerlerinden biridir. Türkiye’nin en güzel antik heykel koleksiyonlarını barındıran Afrodisias Müzesi buraya aittir. Muhteşem tarihi ve doğal güzellikleriyle bu antik kenti çok seveceksiniz.

 

Eski Güllübahçe

eski-gullubahce.jpg

Aydın’ın bir başka keşfedilmemiş güzelliği daha. Aydın’ın Söke ilçesinin 18 km uzaklığında olan Eski Güllübahçe, muhteşem gül kokusuyla ve güzelliğiyle aşkı sizlere tattıracak. Ege’nin belki de en güzel köy meydanına sahip olan bu köy, 40-45 yıl önce terk edilmiştir. Aşkı yaşamak istiyorsanız burası sizin rotanız olmalı.

 

Doğanbey / Domatia

doganbey.jpg

Asıl adı Domatia olan Doğanbey köyü, Türkiye’nin en ilginç noktalarından biridir. Şu ana kadar keşfedilmeyen bu yer şimdilerde keşfedilmeye başlandı. Aydın’ın Söke ilçesine 36 km mesafede, Samsun Dağı’nın güney yamacında bulunan Doğanbey Köyü, sessiz, sakin bir Rum köyüdür.

 

Kapıkırı

kapikiri.jpg

Kapıkırı, Muğla’nın Milas ilçesinde, Befa Gölü’nün kıyısında bulunan muhteşem bir köydür. Eski’den Herakleia Antik Kenti olarak adlandırılan bu köy, mehtap ışığı altında parıl parıl parıldıyor. Buradaki tarihi kalıntılar sizlere farklı bir hava solutacaktır. Kapıkırı’na geldiğiniz zaman birbirinden muhteşem mitolojik hikâyeler duymaya hazırlıklı olunuz.

 

Sedir Adası

sedir-adasi.jpg

Muğla’nın Marmaris ilçesinde, kıyıya sıfır olan, zeytin ormanları arasında sizleri çağırıyor Sedir Adası. Adada adım attığınız her yerde Antik Kedrai Kenti’nin kalıntılarıyla karşılaşmanız mümkündür. Yazın kalabalık olan bu ada, kışın tercih etmeniz gereken en güzel rotalardan biridir. Meşhur olan Kleopatra Plajı, muhteşem kumu ve bu adanın büyüleyici manzarası içinizi kıpır kıpır ettirecek.

 

Eski Datça

eski-datca.jpg

Muğla'nın Datça İlçesi'ne 3 km sağında yer alıyor. Evler eskidikçe güzelleşir mi, yoksa güzel görünür mü bilmem. Eskiyen yapıların havası bizlerde bir başkadır. İşte eskiyen taş evler, yeni yapıları çatlatacak bir güzellik; Eski Datça. Şairler böyle yerlerde yaşarlar. Doğası güzel olmayan, tarih kokmayan bir diyarda şair çıkar mı? Burası, Ünlü şair Can Yücel’in yaşadığı yer. Bal renkli kesme taşlardan yapılmış evler, sokaklara renk veren begonviller, istiridyeyle süslenmiş bir cennet harikası. Buraya geldiğiniz zaman köy girişinde bulunan mezarlıklarda Can Yücel’in kabrini de ziyaret edebilirsiniz. Üstad’dan bahsetmişken şiirinin bir mısrasını da söylemeden geçmek olmaz.

Evet Sevgili,

 Kim özlerdi avuç içlerinin ter kokusunu,

 Kim uzanmak isterdi ince parmaklarına,

 Mazilerinde görkemli bir yaşanmışlığa tanıklık etmiş olmasalardı eğer!!

 

Taşlıca

taslica.jpg

Muğla’nın Marmaris İlçesinde, Bozburun Yarım Adasında keşfedilmemiş bir köşesidir. Marmaris Taşlıca Köyü'nü gezerken kendinizi Afrika safarisindeymiş gibi hissedebilirsiniz. Aniden karşınıza yabani atlar, birbirinden farklı canlıları görebileceğiniz yer olan bir doğa harikasıdır. Ayrıca Türkiye’nin en güzel koylarından biri olan Serçe Limanı’da burada yer alıyor.

 

İztuzu

iztuzu-plaji2.jpg

Muğla’nın Dalyan beldesi yakınlarında bulunan İztuzu Plajı, 2011 yılında Avrupa’nın en iyi plajı seçilmişti. Kışın ıssız ve soluk kesen bir manzaraya sahip olan bu yer, insana bir düş içindeymiş hissi veriyor. Geldiğiniz zaman kumların altında her an bir kaplumbağa yumurtasıyla karşılaşabilirsiniz. Yumurtalara zarar vermeden bu güzelliğin tadını çıkarmaya bakınız.

 

Not: Ege’de gitmiş olduğunuz, unutamadığınız güzelliklere sahip olan yerleri yorum kısmımızda anlatabilirsiniz. Böylelikle alternatifler çoğaltıp, fayda sağlamış olacaksınız.

NeOldu.Com/ Kader Basayoğul

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.